Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Simona Bucura-Oprescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Vizita în China a presupus un program dens de deplasări și întâlniri cu oameni politici, mediu de afaceri, cultural sau cu mediul științific. Organizarea a inclus, de asemenea, o deplasare în zona de prelucrare a produselor pentru export din Shanghai, vizitarea Muzeului de sistematizare urbană, întâlnire cu oficialitățile din Shanghai, vizitarea zonei turistice și comerciale Yuyuan, apoi a orașelor Zhenjiang (întreprinderea de panouri pentru energie solară, Orășelul de Știință și Tehnologie, cartierele noi etc.) și Beijing unde de asemenea au avut loc întâlniri cu oficialități. Au avut loc și discuții cu tineri chinezi, dar și despre situația economiei chineze în momentul de față.
"În urma vizitei, se pot desprinde câteva concluzii importante. Și anume, că principiile care au stat la baza dezvoltării Chinei au fost strategia, stabilitatea, adaptarea, buna chibzuire, migrația rural - urban, investițiile străine directe, educația și cercetarea. Despre fiecare din acestea sunt destule lucruri de spus, dar trebuie reținut că:
 • Strategia - Începând din anul 1953, China a fost consecventă planurilor sale cincinale, cu ținte bine definite și inițiativele politice necesare pentru atingerea lor.
 • Stabilitate - Conducerea chineză s-a angajat neabătută pe drumul stabilității. Aceasta i-a ajutat pe chinezi ca în perioada 2008 - 2009, când întreaga lume intra în criză, să rămână neatinsă de inflație și de supraevaluarea activelor imobiliare și de deteriorarea creditelor.
 • Adaptarea - Înseamnă 30 de ani de reforme care au înlocuit vechea încorsetare și au promovat dinamismul economic. Reforma pieței financiare a avut efecte spectaculoase, China demonstrând că știe să stăpânească mecanismele economice, reorientând cursul economiei.
 • Buna chibzuială - China a redus cheltuielile interne, a pus baze pentru investiții majore, a crescut rezervele valutare și, mai important, își protejează rezervele naturale. Protejarea economiei de șocurile externe în favoarea activității economice interne a fost o politică permanentă care a dat roade.
 • Migrația rural - urban - În ultimii 30 de ani, populația urbană a Chinei a crescut de la 20% la 46%. În următorii 20 de ani, încă 300 de milioane de chinezi se vor muta în mediul urban pentru a asigura forța de muncă în activitățile de construire a infrastructurii, dar și în comerț și servicii.
 • Investițiile străine directe - Pe lângă forța de muncă ieftină, statul chinez asigură investitorilor facilități importante, considerând investițiile străine drept o prioritate. China consideră că investițiile sunt însoțite de capital ce va produce valoare adăugată, dar și de transfer tehnologic.
 • Educația și cercetarea - China consideră educația și cercetarea ca fiind priorități naționale.
  În prezent, 95% din populația țării este alfabetizată, iar 80% au studii medii. În 2013 se estimează că în China va fi cel mai mare număr de absolvenți de învățământ superior, de asemenea. China deține 300.000 de patente de cercetare, ocupând din acest punct de vedere locul 3 după Japonia și SUA. În 2015, 2,5% din PIB va fi alocat pentru cercetare.
  Activitățile planului se bazează pe industrii strategice emergente, precum: - tehnologie informațională de nouă generație - conservarea energiei - biotehnologia - producția de echipamente hi-tech - energie regenerabilă - materiale alternative
  În plan este și crearea de automobile care să funcționeze cu combustibili alternativi. Aceste industrii ocupă acum 3% din PIB-ul Chinei și se dorește ca până în 2020 să se majoreze această pondere la 20%.
  Pentru viitor, colaborarea româno-chineză va fi mai strânsă. Deja s-au creionat câteva linii importante de acțiune. Este vorba de cooperare pe linie de tineret, mai ales că în acest an este Forumul Tineretului în China, cooperare în plan administrativ și, evident, cooperare în plan economic. În urma vizitei s-a stabilit ca, pe lângă contactele și colaborările la nivel parlamentar și guvernamental, să fie extinsă cooperarea și la nivelul administrației locale. Astfel, vor fi provincii, municipii și orașe din China care vor coopera pe diverse domenii de activitate cu entități administrative similare din România (județe, municipii și orașe)", a declarat doamna Simona Bucura Oprescu.
  Deplasarea a avut loc în perioada in care, raportat la activitatea parlamentară, doamna deputat Simona Bucura Oprescu s-a aflat în concediu de odihnă. "Pentru a pleca în China, am decis să intru în concediu de odihnă. Am făcut cerere de concediu pentru a fi corectă în raport cu banii publici și cu atribuțiile din Parlament", a declarat deputatul Simona Bucura Oprescu, având în vedere diferitele dezbateri din spațiul media pe acest subiect.
 • Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 20 noiembrie 2019, 16:34
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
  E-mail: webmaster@cdep.ro