Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.fchereches.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)

Modificarea legii referitoare la combaterea violenței în familie

Camera Deputaților a adoptat ieri, cu unanimitate de voturi, un proiect de modificare a legii cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie, pe care l-am semnat în calitate de co-inițiator alături de alți colegi din PNL, în sensul obținerii ordinului de protecție pentru persoanele abuzate, în maxim 72 de ore. În trecut, acest ordin era remis într-un timp mult mai îndelungat, media fiind de 33 de zile dar putând ajunge în unele cazuri și la 175 de zile. Asta, în condițiile în care, conform statisticilor, o femeie din trei a fost lovită sau abuzată sexual și cele mai multe abuzuri au loc într-un cadru familial. Sărăcia și consumul de alcool sunt factori agravanți în manifestarea violenței domestice dar adesea, ea nu ține nici de nivelul educației și nici de statutul social.


Modificarea legii e binevenită într-o societate în care fenomenul violenței domestice este foarte răspândit, si excede statisticile pentru că multor femei le este rușine să vorbească despre asta sau să se ducă la medicul legist pentru certificat medico-legal deoarece se tem de eventualele repercursiuni din partea celui reclamat. Se constată și lipsa informației cu privire la drepturile si măsurile de protecție de care pot beneficia femeile. Unele rabdă în mod constant violența și rămân alături de partenerul abuziv, permițând aceste abuzuri de dragul copiilor, fără să-și dea seama că în acest fel, induc în mintea acestora un model de comportament pe care și ei, la rândul lor, îl vor urma, chiar daca acum îl detestă.
Pe de alta parte, emiterea mai rapidă a ordinului de restricție nu va rezolva toate problemele victimelor violenței domestice care se confruntă și cu lipsa unui număr suficient de adăposturi protejate și a consilierii specifice de care au mare nevoie.
Instituțiile implicate în combaterea violenței, poliția, instanțele de judecatã, direcțiile județene de asistențã socialã și protecția copilului, trebuie sã aplice legea în conformitate și cu celeritate, pentru a preveni producerea de consecințe mai grave și pentru a proteja demnitatea și sãnãtatea persoanei agresate.
E nevoie și de schimbarea mentalității în acest domeniu astfel încât toleranța fatã de violența împotriva femeii sã fie zero. Constatăm că acum, din păcate, oamenii care sunt martori la anumite scene de violență nu intervin, cu atât mai puțin dacã le consideră dispute familiale.
Emiterea ordinului de restricție în 3 zile este un prim pas important și o încurajare pentru femeile care sunt victime ale violenței și îmi exprim speranța că el va fi urmat de alți pași concreți și de alocări bugetare pentru a acoperi nevoile enunțate mai sus și a reduce substanțial fenomenul violenței domestice.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 17 ianuarie 2020, 21:35
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro