Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.fchereches.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)

Cu un buget crescut foarte puțin față de anul precedent dar considerabil sub acel mult dorit 6% din PIB, cu schimbarea unui ministru cu un altul care vine tot din mediul universitar și cu o lipsă de viziune în ceea ce privește reforma mult așteptată, învățământul preuniversitar va rămâne și în anul care vine, Cenușăreasa sistemului de învățământ din România.

Am comparat lista de priorități care fundamentează bugetul pe 2015 cu cele de anul trecut și am constatat că se aplică formula „copy – paste”, inversându-se eventual ordinea acestora. Este evident că nu se apleacă nimeni cu adevărat asupra problemelor, ca să le găsească soluții, că nu sunt luate în considerare sugestiile și propunerile concrete venite de la specialiști în timpul unor conferințe, schimburi de experiență în proiecte internaționale sau discuții pur și simplu, este evident că problemele doar se reportează pe anul viitor. Ministerul Educației Naționale funcționează de la an la an în virtutea unei inerții, iar schimbarea miniștrilor nu modifică nimic substanțial, fie din cauza lipsei lor de putere pentru că nu au susținere politică pentru măsurile pe care ar trebui să le ia, fie pentru că nu văd schimbarea care ar trebui să se producă.
Calitatea învățământului preuniversitar este determinantă pentru cea a învățământului universitar, afirmă decidenții din învățământul românesc. Cu toate acestea, lucrurile merg din ce mai rău, începând de la pierderea unui start pozitiv al copiilor din clasa I prin lipsa manualelor, la pierderea unei jumătăți de generație de tineri care nu și-au luat bacalaureatul în ultimii ani. O altă tristă performanță este admiterea la unele facultăți de absolvenți de liceu fără bacalaureat sau dorința de organizare a unei a treia sesiuni de bacalaureat pentru care absolvenții să fie pregătiți tot pe cheltuiala noastră, a tuturor.
În cursul dezbaterilor pentru bugetul educației, am solicitat noului ministru Cîmpeanu, să acorde o atenție sporită invățământului preuniversitar, reformându-l și modernizându-l. I-am mai cerut să își îndrepte atenția în special, asupra învățământului profesional. Este nevoie de o strategie clară de promovare și dezvoltare a acestui învățământ, de alocarea de sume suplimentare, atât pentru mărirea numărului de burse pentru elevii care urmează cursurile unei școli profesionale, dar și pentru dotarea atelierelor școală și perfecționarea cadrelor didactice. Aceste școli ar produce specialiștii de care sectorul privat are nevoie, ducând la creșterea gradului de ocupare a tinerilor, scăderea șomajului la tineri și creșterea bunăstării generale.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 20 ianuarie 2020, 13:43
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro