Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)
Nu tăiați în carne vie, doamna ministru!

5.000 de români - mai ales vârstnici dependenți și copii cu dizabilități, beneficiari de servicii sociale profesioniste furnizate de ONG-uri, au rămas fără sprijin datorită deciziei ministrului Muncii și Justiției Sociale de a reduce subvențiile acordate în baza Legii nr. 34.

Prin ordin de ministru, în 29.12.2016, se aproba lista celor 155 de ONG-uri beneficiare de subvenții de la bugetul de stat, în valoare totală de 27 milioane lei. Sumele aprobate erau absolut necesare pentru continuarea activității organizațiilor, fiind cuprinse în bugetele pe 2017 ale acestora. Printr-un ordin emis în ianuarie de ministrul Lia Olguța Vasilescu, suma s-a redus la jumătate, motivația fiind lipsa bugetului la data emiterii ordinului. În mod absolut surprinzător, ordinul de ministru emis la 28 februarie, a aprobat o listă care elimina o mulțime de organizații și reducea drastic sumele alocate altora. Au rămas pentru finanțare doar 105 organizații, suma totală alocată acestora fiind de 14 milioane lei, adică aproape jumătate față de suma estimată inițial, la sfârșitul anului 2016, iar numărul beneficiarilor, redus cu peste 5.000.
Față de lista publicată inițial în anexa la ordinul din decembrie, avem acum cu 33% mai puține ONG-uri finanțate, și cu 38% mai puține servicii sociale finanțate. Au fost tăiate în primul rând serviciile de îngrijire la domiciliu, dar și serviciile pentru copii și adulți cu dizabilități, crescând riscul separării de familie, pentru a beneficia de serviciile de care au nevoie. S-au tăiat și subvențiile pentru copiii proveniți din familii cu venituri mici care beneficiau de servicii de sprijin care-i motivează să continue școala, să rămână în familie și să dobândească deprinderi pentru viață independentă.
Luna trecută, am adresat o întrebare doamnei ministru Lia Olguța Vasilescu, cu referire la situația din Bihor, exprimându-mi nădejdea că după adoptarea bugetului de stat, se va reveni la finanțarea tuturor organizațiilor prevăzute în anexa din decembrie. Optimismul meu s-a bazat pe faptul că Ministerul muncii și justiției sociale are cel mai mare buget, de 9,6% din PIB. Serviciile sociale acordate acestor beneficiari sunt absolut necesare pentru integrarea lor socială și îmbunătățirea calității vieții, fiind mai economic să sprijinim ONG-urile furnizoare de servicii sociale, decât să trecem în cârca statului.
Doamnă ministru Lia Olguța Vasilescu, 5.000 de români au nevoie de reluarea subvenționării serviciilor sociale pentru un plus de suport și demnitate în viața lor. Vă rog insistent să nu luați banii de la acești oameni necăjiți, ca să dublați salariile bugetarilor sau să dați tot felul de ajutoare unora care sunt apți de muncă, găsiți alte surse și nu vă bateți joc de organizațiile care au nevoie de acest sprijin pentru a-și putea continua munca nobilă de a veni în întâmpinarea nevoilor celor mai vulnerabili dintre noi.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 6 decembrie 2021, 21:10
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro