Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)
Pledoarie pentru o comunitate incluzivă

Ziua mondială a sindromului Down, care se sărbătorește în fiecare an la 21 martie, are ca logo în acest an: 'Vocea Mea, Comunitatea Mea' iar ca subtitlu, „Să permitem persoanelor cu sindrom Down și celor care pledează pentru ei, să vorbească, iar vocile lor să fie auzite”.

Sindromul Down este un accident genetic, iar copilul care se naște astfel are un cromozom în plus. Poate avea un retard psihic, dificultăți de învățare, tulburări de vorbire, afecțiuni ale inimii, probleme de vedere sau de auz. În România există aproximativ 30.000 de persoane diagnosticate cu sindromul Down. Pentru că sunt persoane foarte afectuoase, un părinte a numit acest al 21-lea cromozom, „cromozomul dragostei”.
Copiii care se nasc cu sindrom Down, beneficiază de dragostea și atenția familiei lor, dar trebuie ca întreaga societate să le înțeleagă nevoile și să le răspundă în mod corespunzător. Prin manifestările care se organizează în aceste zile în întreaga țară, se dorește informarea societății și autorităților asupra acestui sindrom, pentru dezvoltarea toleranței și deschiderii față de incluziunea socială a persoanelor cu sindrom Down. De asemenea, se urmărește promovarea valorizantă a posibilităților persoanelor cu sindrom Down, punându-se accentul pe faptul că sunt parte a societății, iar în condițiile în care au un mediu adaptat, pot munci, pot practica sportul, dansul, pot realiza obiecte artistice, aducându-și astfel, în mod constructiv, aportul la dezvoltarea societății din care fac parte. Concursurile Special Olympics, care se organizează în fiecare an cu această ocazie, ne demonstrează că aceste persoane sunt talentate, hotărâte să își înfrunte limitele și să-și arate valoarea.
Vă invit să facem scut în jurul persoanelor cu sindrom Down, al familiilor lor și să facem tot ce ține de noi pentru a sprijini eforturile lor de incluziune socială, de a le asigura protecția, egalitatea și respectul de care trebuie să se bucure fiecare cetățean. Trebuie să le asigurăm condițiile necesare pentru a beneficia de terapiile de care au nevoie, pentru a face sport, pentru a se dezvolta psiho-motor sau integra în societate, pentru că adesea aceste persoane au dizabilități asociate, care le îngreunează progresul. Ce știu însă instinctiv copiii cu sindrom Down, este să iubească necondiționat și în fiecare zi le dau celor din jurul lor lecții de empatie, cu zâmbetul pe buze și fără să aștepte nimic în schimb.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 28 noiembrie 2021, 23:44
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro