Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)
Legislația din România primează!
Zilele trecute am aflat din presă că Guvernul a aprobat poziția pe care o va susține în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene în speța în care Curtea Constituțională a României a solicitat instanței europene să clarifice dacă termenul “soț” poate fi interpretat și ca “membru al familiei”, chiar dacă este vorba de o persoană de același sex căsătorită, într-un stat membru, cu un cetățean român sau al Uniunii Europene.


Curtea Constituțională a cerut această clarificare după ce autoritățile românești au refuzat să recunoască relația de familie dintre un bărbat de cetățenie română, căsătorit în Belgia cu un bărbat de cetățenie americană.

Guvernul a stabilit în urmă cu câteva zile că răspunsul pe care îl va trimite Curții Europene de Justiție este că legislația națională prevalează în acest caz, bazându-se pe argumente juridice desprinse din dreptul european și din Codul Civil din România.
Astfel, cetățeanul american nu poate fi considerat ca făcând parte din familia cetățeanului român, având în vedere prevederile Codului Civil, care stabilește că “familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți”. Mai mult, Codul Civil nu se rezumă doar la această definiție, ci interzice explicit căsătoria între persoane de același sex și nu recunoaște căsătorii sau parteneriate de acest fel din alte state.
Pentru a proteja familia tradițională din România, în Parlament avem acum în dezbatere inițiativa cetățenească depusă de Coaliția pentru familie și susținută prin semnăturile a peste 3 milioane de români. De la tribuna Parlamentului, prin intermediul unei declarații politice, mi-am exprimat azi nădejdea că Birourile permanente reunite vor clarifica detaliile procedurale, astfel încât, Parlamentul să se pronunțe cât mai curând asupra organizării referendumului pentru modificarea definiției familiei în Constituție.
Până atunci, salut cu mare satisfacție poziția pe care România o va susține în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, afirmând dreptul suveran al statului nostru de a legifera în interesul cetățenilor săi și susținând, în mod corect, că „noțiunea de soț trebuie interpretată conform legislației statului gazdă”.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 6 decembrie 2021, 20:45
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro