Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)
La mulți ani, Europa!

În perioada 7-8 mai am participat la Forumul anual “State of Europe”, organizat de Centrul Schuman pentru Studii Europene, în Malta, țară care găzduiește președinția Uniunii Europene în prezent. Forumul a fost organizat în colaborare cu Universitatea din Malta, care a găzduit evenimentul și ai cărei specialiști și-au adus contribuția la succesul conferinței. Tema forumului din acest an a fost ”Spre o Europă a Speranței, Vindecării și Ospitalității".

Au participat parlamentari, profesori universitari, reprezentanți ai unor ONG-uri, ai Bisericii și oameni de știință din mai multe țări europene. După evaluarea situației curente, participanții au discutat despre viitorul Uniunii Europene, având în vedere schimbările dramatice din ultima perioadă. Au fost abordate și teme sensibile ca migrația, menționându-se că noi trebuie să ne protejăm credința creștină și valorile, dar trebuie să ne ajutăm și vecinii, să ajutăm națiuni mai sărace, să apărăm drepturile omului și respectarea democrației în toate țările europene. Intervențiile mele s-au axat pe anticiparea viitorului Europei, subliniind nevoia de colaborare și solidaritate, de apărare a valorilor creștine, dar și pe rolul familiei în dezvoltarea societății, familia fiind prima școală în care fiecare om învață principiile de bază care-l vor călăuzi în viață.
Robert Schuman, fondatorul Uniunii Europene, a avut viziunea creării unei “comunități a popoarelor”, bazată pe schimburi economice, cooperare, realizarea unei piețe comune, libertatea de a călători, studia și munci în orice stat membru, fără ca cetățenii să își uite identitatea națională, tradițiile și principiile de viață. Uniunea Europeană a fost fondată pe rădăcini creștine, unde libertatea de exprimare e garantată tuturor cetățenilor.
Din nefericire, dezvoltarea economică și orientarea puternică a societății spre consum au afectat aceste principii morale, care contribuie la sănătatea generală a societății.
Participanții la forum au adoptat Manifestul de la Malta, un document care reafirmă viziunea lui Robert Schuman si a celorlalți părinți fondatori ai Uniunii Europene care și-au dorit o comunitate de popoare interesate de binele comun al Europei și al umanității, în general, având rădăcini în valorile creștine fundamentale cum ar fi demnitate umană, solidaritate, egalitate și libertate. Prin acest manifest, participanții cer liderilor politici să recunoască contribuția legitimă a comunităților de creștini la dezvoltarea economică și culturală a Europei, să accepte că separarea bisericii de stat nu exclude creștinii din viața publică și că viziunea creștină a fost crucială pentru dezvoltarea democrației și politicii în trecutul Europei. S-a afirmat, de asemenea, și nevoia de colaborare între toți partenerii sociali, dar și între liderii politici naționali, pentru a promova o Europă a speranței, vindecării și ospitalității, pentru a asigura o viață mai bună pentru europeni și pentru toată umanitatea.
Având în vedere că, în 2019, România va deține președinția Uniunii Europene, acest forum anual care se desfășoară în jurul datei de 9 mai va avea loc în București.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 6 decembrie 2021, 20:37
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro