Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)

Ca membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Elveția, regret faptul că Guvernul federal elvețian, a decis, acum două zile, să reactiveze o clauză prevăzută în Acordul cu Uniunea Europeană, ce introduce în mod temporar restricții pe piața muncii pentru cetățenii români și bulgari. Este o decizie regretabilă, având în vedere faptul că românii sunt cetățeni europeni cu drepturi depline, în ceea ce privește munca și libera circulație și că, numărul concetățenilor noștri care lucrează cu permise valide de muncă în Elveția este relativ mic.

Sper ca această măsură adoptată, care vizează exclusiv eliberarea de noi permise de ședere cu durată între 1 și 5 ani, dar nu restricționează eliberarea de permise cu o durată de ședere de sub un an și nici nu afectează persoanele care deja muncesc cu acte valabile în Elveția, să fie una temporară și să se rezume doar la un an.
Chiar dacă nu este membră a Uniunii Europene, Elveția face parte din Zona Economică Europeană și din Spațiul european de liberă circulație Schengen, fiind un partener important al României în spatiul euroatlantic. Îmi exprim convingerea fermă că relațiile excelente bilaterale româno-elvețiene, nu vor fi afectate de această măsură temporară și că se va avea în vedere în continuare, respectarea prevederilor esențiale ale Acordului pentru Libera Circulație a Persoanelor, în privința liberei circulații a forței de muncă din România.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 28 noiembrie 2021, 23:42
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro