Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)
Ce vrei să te faci când vei fi mare?
Aceasta e întrebarea care ne-a însoțit copilăria, și devine din ce în ce mai serioasă pe măsură ce trec anii de școală. E întrebarea pe care și-o pun zilele astea, toți absolvenții care-și caută un loc de muncă, în funcție de cunoștințele acumulate pe parcurs.


Din păcate, sistemul educativ rigid bazat mai mult pe teorie decât pe practică, tendința părinților de a impune copiilor lor o anumită profesie, fără a ține cont de dorințele sau de aptitudinile acestora și lipsa consilierii în ceea ce privește alegerea carierei, îi conduce pe mulți pe un drum care nu le asigură accesul pe piața muncii, aflată într-o permanentă schimbare. Deciziile greșite de politică educațională, cum a fost cea de desființare a școlilor profesionale, au efecte grave pe termen lung, eliminând alternative de formare profesională, în concordanță cu aptitudinile unora și cu cerințele pieței muncii.

Am înțeles, dintr-o declarație recentă a domnului ministru Pavel Năstase, că dorește să aducă la un loc și să convingă toți factorii ce pot influența într-un mod pozitiv dezvoltarea învățământului profesional și tehnic. Spunea dl. ministru și citez ”Cred că trebuie să facem ceva foarte important […] să educăm și părinții”. Salut o astfel de declarație și abordare mobilizatoare, dar știm, stimați colegi, că fără acțiune, vorbele rămân goale.
În toate țările în care sistemul educațional e performant, rata șomajului la tineri e scăzută, și asta, pentru că fiecare copil, e îndrumat încă din primii ani de școală, de persoane competente, spre domeniul care îl reprezintă și unde ar putea face performanță. Printr-un amendament la Legea bugetului de stat, am solicitat mărirea numărului de profesori consilieri pentru orientarea școlară și profesională, dar a fost respins. Mai apoi, în răspunsul la o interpelare adresată domnului ministru, pe aceeași temă, și anume mărirea numărului de posturi în vederea angajării de personal care să realizeze orientarea în carieră și să consilieze și părinții, pentru a lua cele mai potrivite decizii pentru viitorul profesional al copiilor lor, mi s-a explicat că inspectoratele școlare trebuie să se încadreze în numărul de posturi aprobat și în bugetul alocat. Trist este că răspunsul nu menționează nimic despre o eventuală suplimentare la o rectificare de buget, desi apreciază interesul meu și menționează avantajele orientării școlare în planificarea carierei.
Având în vedere cele menționate, doresc să-mi manifest îngrijorarea că foarte multe astfel de declarații vor rămâne doar la acest nivel. Nu ne putem permite să continuăm astfel când vorbim de educația copiilor noștri, dar să afirmăm, în același timp, că educația este prioritate națională. Îi cer deci, cu tot respectul, domnului ministru, să-și reconsidere poziția și să aibă curajul de a face ce trebuie pentru a oferi copiilor noștri orientarea în carieră de care au nevoie pentru a-și asigura accesul spre domeniul profesional în care ar putea atinge excelența, pentru care au abilități înnăscute, care trebuie identificate și dezvoltate.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 28 noiembrie 2021, 23:51
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro