Curriculum Vitæ
Communiques de presse
Photos
Activité parlementaire
2016-2020 (dep.)
initiatives legislatives
questions et interpellations
motions
discours
vote
declaration de fortune
declaration d'interêts
2012-2016 (dep.)
 
Vous êtes ici: Home > Législature 2016-2020 > Chambre des Députés > Florica Chereches > Communiqués de presse Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)
Viața fără ambrozie

ZIUA DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA AMBROZIEI - 1 noiembrie - este ziua în care persoane publice decid să atragă atenția asupra unui pericol colosal și lansează campania „Viața fără ambrozie”.

Jurnaliști, vedete TV, politicieni și artiști trag un semnal de alarmă privind necesitatea adoptării urgente a Legii privind combaterea ambroziei. Ei postează pe paginile lor de socializare mesaje de sustinere în lupta cu cea mai alergenă plantă din România. Aceasta produce 30.000 de semințe și peste 2 miliarde de grăuncioare de polen, care produc forme severe de alergie, cu afectarea iremediabilă a sistemului imunitar.
Scopul campaniei este să atragă atenția publicului, asupra pericolelor la care se expun cei care intră în contact cu această plantă, precum și urgentarea votului în Camera Deputaților pentru Legea privind eliminarea ambroziei de pe terenuri lăsate în paragină, o lege așa cum au majoritatea țărilor civilizate ale lumii. Ca inițiator al proiectului de lege, alături de alți colegi deputați, salut această inițiativă civilă de susținere a unei legi atât de necesare pentru sănătatea populației. Legea a fost votată în unanimitate de Senat, și va ajunge cât de curând în dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, și apoi la votul final.
Legea prevede obligativitatea tuturor proprietarilor de terenuri, private sau publice, de a și le curăța de ambrozie, iar dacă nu se conformează, riscă amenzi cuprinse între 750 și 5000 de lei - în cazul persoanelor fizice - și între 5000 și 20.000 de lei, în cazul celor juridice. Legea are și o componentă de informare a populației, pentru ca aceasta să o recunoască și să se ferească de ea, să o stârpească. Legi similare există și în Germania, Austria, Elveția, Italia, Franța, chiar si vecina Ungaria.
Tratamentul alergiei la ambrozie e special, costă mult, și nu e decontat de Casa de sănătate. Simptomele bolii pot fi diferite și duc la afectarea parțială sau totală a capacității de muncă, la deteriorarea drastică a calității vieții. Cei care dezvoltă astfel de alergii, riscă să facă astm bronșic ulterior.
Îmi exprim speranța că și Camera Deputaților va adopta acest proiect de lege, astfel încât în România, viața fără ambrozie să devină o realitate, nu doar un vis.
Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie vendredi, 21 janvier 2022, 10:14
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro