Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)
4 februarie – Ziua mondială a luptei împotriva cancerului

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este un eveniment global care are loc în fiecare an în data de 4 februarie și are menirea de a evidenția lupta dusă împotriva cancerului, a spori gradul de informare a populației în legătura cu problematica oncologică și a promova cele mai noi și eficiente metode de a combate această boală. Organizația Femeilor Liberale folosește acest prilej pentru a încuraja prin acțiuni diverse, prevenția, detecția și tratamentul cancerului, astfel încât să reducem numărul de decese din fiecare an.

O statistică a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), publicată în anul 2017, a situat România pe locul 47 din 50 de țări, în ceea ce privește numărul total de cazuri de cancer și pe primul loc în Europa la decesele cauzate de cancerul de col uterin. Aceasta reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar, și prima cauză de mortalitate la femeile tinere între 25 și 44 de ani.
Potrivit datelor OMS, rata mortalității prin cancer de col uterin în România este de 2-2,7 ori mai mare decât în majoritatea țărilor Europei Centrale și de Est și de 6,3 ori mai mare decât media țărilor UE. Aceasta se explică în primul rând prin faptul că, în România, diagnosticul este pus în stadii avansate ale bolii, când boala este deja extinsă.
Având sloganul ”Noi putem. Eu pot.”, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului 2018 este un îndemn de a întreprinde acțiuni pentru a salva vieți, pentru a face din lupta împotriva cancerului o prioritate atât la nivel colectiv cât și personal, pentru a preveni această boală, a o depista în fază inițială și a reduce impactul asupra persoanelor, familiilor și asupra comunităților.
E nevoie de mobilizarea întregii societăți pentru a educa, a conștientiza și a responsabiliza populația în lupta împotriva acestui flagel mondial, femeile liberale însușindu-și un rol activ în această luptă.
Organizația Femeilor Liberale desfășoară cu consecvență în toată țara acțiuni de educare, informare și constientizare a populației asupra factorilor de risc, dar și asupra măsurilor de prevenție. Acțiunile au loc atât în jurul acestei date, cât și în jurul datei de 1 octombrie, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului la sân.
Și în acest an, specialiștii prezenți la acțiuni în diferite localități, le-au comunicat participanților că:
Poate fi prevenit cancerul printr-un stil de viață sănătos: aport crescut de fructe și legume, exerciții fizice regulate, renunțarea la alcool și tutun.
Sunt importante controalele medicale anuale cum ar fi: ecografia abdominală, ecografia mamară și mamografia, testul Babes Papa Nicolau, control ginecologic, colonoscopie pentru pacienții cu antecedente de cancer de colon în familie.
Susținerea din partea familiei este foarte importantă la un pacient diagnosticat cu cancer.
Sunt importante grupurile de suport formate din pacienți diagnosticați cu cancer, la care să participe medici specialiști și psihologi.
E important ca cei care luptă cu această boală să adopte o atitudine pozitivă, care influențează eficiența tratamentului.
Este importantă începerea unei educații pentru sănătate în școli.
Noi, femeile liberale, prin proiectul „PNL are grijă de sănătatea ta”, vom continua să ne implicăm în campanii de prevenție, de informare și conștientizare a populației, dar si prin sprijinul politic pe care îl vom da parlamentarilor nostri pentru a iniția, alături de specialiști, legi care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 9 decembrie 2021, 16:42
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro