Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)
Viața fără ambrozie, un vis pe cale de îndeplinire!

Marți, 6 februarie 2018, în Camera Deputaților, care este și Cameră decizională, a fost adoptată cu o singură abținere “Legea de combatere a ambroziei”, după ce, la sfârșitul lunii octombrie 2017, aceeași lege a trecut și de Senat în unanimitate.

Anticipăm că adoptarea acestei legi va duce la reducerea patologiei alergologice din cauza polenului plantei ambrozia, la creșterea capacității de muncă a populației active, la scăderea costurilor cu decontarea concediilor medicale și la îmbunătățirea aspectului terenurilor virane necultivate.
Legea are, în primul rând, o componentă de prevenție, pentru că multă lume nu cunoaște planta și nu se poate deci feri de ea. Atribuțiile în acest sens le are Ministerul Mediului, împreună cu Ministerul Sănătății și cel al Agriculturii, care sunt obligate să desfășoare anual campanii de informare și conștientizare împreună cu partenerii locali, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive și eradicarea ei.
Legea prevede că proprietarii sau deținătorii de terenuri vor desfășura periodic lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare și alte lucrări specifice în scopul distrugerii buruienii și prevenirii răspândirii acesteia. Cei care nu îndeplinesc această obligație vor primi un avertisment scris care va conține un termen de conformare, care dacă nu e respectat va fi urmat de sancțiune. Amenzile sunt de la 750 lei la 5000 lei pentru persoane fizice și de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoane juridice.
Verificarea, constatarea și sesizarea nerespectării de către deținătorii de teren a dispozițiilor legale se face de către o comisie mixtă formată din specialiști din Comisariatele județene ale Gărzii Naționale de Mediu, Direcțiile pentru agricultură județene, Direcțiile județene de sănătate publică și reprezentanți ai autorității publice locale.
Îmi exprim speranța ca ministerele avizate să elaboreze în cel mai scurt timp normele metodologice, astfel încât legea să fie pe deplin funcțională la debutul sezonului din această vară și voi trimite și eu câteva sugestii cu privire la conținutul normelor, bazate pe propunerile venite în ultima vreme de la specialiști. Sper, de asemenea, ca toți proprietarii de teren pe care crește ambrozie să înțeleagă cât e de important să o stârpească, chiar dacă acest lucru presupune niște costuri. Sănătatea lor și a celor din jur merită acest efort.
Ambrozia este o buruiană invazivă care crește pe marginea drumurilor, pe ogoare, pe spațiile verzi, dar și în curțile caselor sau în parcuri, ruini și locuri lăsate în paragină. Înflorește în august-septembrie. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, dermatită de contact, în special la sfârșitul verii - începutul toamnei. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani. Ambrozia este cea mai alergenică plantă din România și unii ajung chiar la urgențe din cauza ei. Specialiștii spun că, mai devreme sau mai târziu, toate persoanele expuse zilnic la acest gen de polen vor ajunge alergice.
Prin adoptarea acestei legi, România ajunge în rândul majorității țărilor europene care au o lege specifică pentru stârpirea ambroziei și luptă de mai mulți ani pentru combaterea acestei plante dăunătoare sănătății.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 28 noiembrie 2021, 23:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro