Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)
Foamea guvernului după bani face victime și în rândul ONG-urilor!

Așa zisa „revoluție fiscală” a făcut multe victime și în rândul ONG-urilor, unele aflându-se în situația în care nu-și vor mai putea continua activitatea, în condițiile în care subvențiile de la stat sunt din ce în ce mai mici și posibilitățile de implicare oferite persoanelor fizice sau firmelor sunt mult diminuate sau dispar pur și simplu.

După ce inițial interzicea acest lucru, Ministerul Finanțelor a anunțat că formularele 230, prin care persoanele fizice pot direcționa până la 2% din impozitul anual către ONG-uri, vor putea fi depuse și de angajatori. Este bine că s-a revenit la acest lucru și statul nu obligă contributorii să-și depună individual declarațiile, lucru ce ar fi diminuat drastic veniturile organizațiilor.
Din păcate, deși organizațiile neguvernamentale oferă servicii sociale pe care statul nu poate sau nu vrea să le ofere, sprijinul de la stat este extrem de redus.
O altă eroare a fost adoptarea Ordonanței 60, care modifică Legea 448/2006, astfel încât firmele cu peste 50 de salariați care nu au 4% din personal angajat din rândul persoanelor cu dizabilități plătesc dublu la stat, respectiv salariul minim brut pe economie înmulțit cu numărul de persoane pe care trebuia să le angajeze, fără a li se oferi alternativa achiziționării de produse de la atelierele protejate.
Măsurile legate de plata contribuțiilor, respectiv plata contribuțiilor pentru angajații part-time la nivelul salariului minim și transferul contribuțiilor de la angajator la angajat au afectat de asemenea situația financiară a ONGurilor, care fac cu greu față acestor modificări, deși contribuie semnificativ la bugetul de stat prin contribuțiile plătite.
O altă măsură care afectează grav sustenabilitatea financiară a ONG-urilor este legată de sponsorizările deductibile ale firmelor. Numărul microîntreprinderilor care vor putea face astfel de sponsorizări s-a redus semnificativ după ce Codul fiscal a redefinit aceste firme. Cifra lor de afaceri trebuie să fie de până la 1 milion de euro, excluzând astfel aproximativ 80% din firmele care obișnuiau să facă sponsorizări.
Este de neînțeles că guvernul persistă în a lua măsuri care afectează grav capacitatea ONG-urilor de a oferi servicii sociale sau de altă natură, pe care statul nu le oferă sau le oferă în mod ineficient. Un studiu recent arată că statul are nevoie de 6 lei pentru a ajunge la același rezultat obținut de un ONG cu o cheltuială de doar un leu!
Cu toate acestea, măsurile fiscale luate împotriva ONG-urilor și reducerea semnificativă a subvențiilor pe care acestea le obțin de la bugetul central sau local le afectează grav activitatea.
Vă cer, stimați guvernanți și dragi colegi, să ne aplecăm cu toată responsabilitatea asupra legilor menționate mai sus și să încercăm să corectăm măsurile luate în mod intempestiv, fără studii de impact și fără a oferi alternative celor care se dedică cu mult profesionalism rezolvării problemelor sociale sau socio-medicale ale semenilor noștri.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 6 decembrie 2021, 21:03
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro