Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)
Martie – luna în care trebuie să ne gândim la drepturile femeilor de pretutindeni

La 8 martie este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii, prilej cu care sunt organizate diverse manifestări dedicate acestei zile cu o încărcătură istorică dar și socio-culturală deosebită.

Nu există o origine clară, unanim acceptată, a Zilei Internaționale a Femeii. Unii o leagă de revolta câtorva mii de muncitoare de la fabricile de textile din New York, în anul 1857, în timp ce alții susțin că această zi a apărut ca urmare a mișcărilor de stradă organizate în 1917, în Rusia țaristă, la Petrograd, de către femeile de la Uzinele Putilov, eveniment care a marcat începutul Revoluției Bolșevice.
Toate aceste teorii au însă un punct comun: Ziua Internațională a Femeii s-a născut din curajul unor luptătoare de a spune NU discriminării și abuzurilor.
Recunoscută oficial de Organizația Națiunilor Unite abia în 1977, ziua de 8 martie este și astăzi una de celebrare a drepturilor femeilor și a păcii internaționale, marcând schimbările pe care femeile le-au generat în societate, în căutarea demnității, a egalității de șanse și a valorilor democratice.
Din păcate, chiar și în 2018 mai există țări în care femeia este privită ca o ființă inferioară care nu se poate bucura nici măcar de drepturile fundamentale ale omului.
În urmă cu doar câteva luni, am văzut cu toții imagini de la mișcările de stradă care au avut loc în Iran, fiind organizate preponderent de femei și de tineri nemulțumiți de corupție, de sărăcie, dar și de abuzurile săvârșite de reprezentanții unui regim fundamentalist. În timp ce femeile din țările democratice sărbătoreau, Poliția din capitala Iranului a arestat 29 de femei care au fost acuzate că au fost „păcălite” să se alăture protestelor de stradă față de o lege care face ca purtarea hijabului să fie obligatorie.
Femeile din toată țara au protestat față de lege, și-au dat jos hijaburile și le-au înfășurat pe bețe pentru ca apoi să le fluture. Deși femeile din Iran se luptă împotriva hijabului de aproape patru decenii, noul val de proteste a acaparat mai multă atenție și a provocat o dezbatere fără precedent în ceea ce privește libertățile individuale.
În majoritatea statelor democratice, mii de iranieni care trăiesc în exil au format Consiliul Național al Rezistenței Iraniene, o organizație care militează pentru instaurarea unui regim democratic în Iran și care promovează respectarea drepturilor omului.
Această situație este întâlnită în numeroase țări conduse de regimuri totalitare. Ceea ce pentru o femeie din Uniunea Europeană sau dintr-un alt stat democratic, reprezintă o stare de normalitate, pentru femeile din Iran, Siria și alte state, este doar un vis.
Luna martie, considerată de mulți dintre noi ca luna femeilor, este o perioadă în care trebuie să ne îndreptăm gândurile și către semenii noștri aflați în suferință, care duc o viață marcată de încercări și de privări de libertate, indiferent de locul în care s-ar afla.
Este datoria noastră să contribuim la consolidarea valorilor democratice în lume, dar mai ales să ne asigurăm că drepturile omului sunt respectate, acestea reprezentând premise esențiale pentru dezvoltarea unei societăți.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 6 decembrie 2021, 20:03
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro