Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grupul parlamentar al PNL)
Pierderile în educație continuă

Am aflat recent din presă rezultatele simulărilor la examenele de Evaluare Națională, respectiv Bacalaureat, la fel de slabe ca în anii precedenți, fără nicio îmbunătățire.

Dacă în anul 2017, la Evaluarea Națională, era înregistrată o promovabilitate de 51,47%, în 2018 elevii au obținut note de trecere într-un procent de 47%. La examenul de bacalaureat, rata de promovare a fost de 38,23% în anul 2017 și de 39,55% în 2018. Concluzia este că rezultatele sunt sensibil egale sau chiar mai slabe.
Stimați colegi, este evident că lucrurile trebuie schimbate. Lipsa de orientare școlară, modul în care se suțin aceste examene, dotarea proastă a școlilor și a bibliotecilor, rigiditatea traseelor educaționale și a planurilor de școlarizare, lipsa traseelor alternative, neadaptarea la cerințele pieței forței de muncă, programele școlare învechite, problema manualelor și problemele salariale din sistem, sunt factori care au adus educația în starea în care este acum. Toate astea, pe fondul unei subfinanțări cronice, ne face să obținem rezultate foarte slabe la testele internaționale PISA și să ne situăm pe ultimele locuri. Fruntași suntem doar la abandonul școlar și la analfabetismul funcțional, lucruri cu care nu ne mândrim deloc.
Ne dorim o educație centrată pe elev și pe nevoile comunităților, și cel puțin la modul declarativ, ne dorim dezvoltarea învățământului profesional și tehnic. Totuși, conform ultimului Raport privind starea învățământului preuniversitar din România, rata brută de cuprindere în învățământul profesional a fost de 10,5% în anul școlar 2015-2016, una foarte mică comparativ cu cererea de pe piața muncii. În condițiile în care elevi cu medii la admitere de 3 și 4 ajung să studieze în liceele teoretice, nu cred că sunt mari șanse de a crește rata de promovare la bacalaureat. Acesta este motivul pentru care PNL susține introducerea concursului de admitere la liceu, pentru a face o departajare corectă a elevilor și a asigura pregătirea potrivită pentru fiecare. Stimați guvernanți, evoluția ratelor de cuprindere în învățământul profesional se corelează direct cu măsurile de politici educaționale ce vizează ruta profesională. Iar aceste politici pe care le adoptați sunt, fără echivoc, inexistente sau greșite.
Cât timp sistemul de învățământ va produce absolvenți ce nu se vor regăsi deloc pe piața muncii, din motivele amintite mai sus, România va fi într-un continuu regres din acest punct de vedere și va continua să piardă cel puțin o sută de mii de tineri anual, așa ca în ultimii ani. Elevii vor fi la fel de demotivați și dezorientați, profesorii vor fi tot mai afectați de schimbări, cu tot mai multe obligații și mai puține drepturi, mai ales că nu se investește în formarea lor profesională continuă. De fapt, lucrurile se înrăutățesc constant, nu se face nimic concret pentru a ajunge pe drumul bun, în schimb se vor rezultate spectaculoase.
Stimați colegi, ceea ce se întâmplă în educație este rezultatul, anticipat dealtfel, al indiferenței și al lipsei de viziune de care dă dovadă Guvernul aflat la putere în ultimii ani. La cum se guvernează, rezultatele se vor îmbunătăți la fel cum au „crescut” salariile după 1 ianuarie 2018, adică în sens negativ.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 9 decembrie 2021, 16:40
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro