Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grupul parlamentar al PNL)
Cruciada împotriva ONG-urilor continuă

Pentru că nu înțelege rolul pe care îl au ONG-urile, acela de a răspunde unor nevoi concrete din societate, și pentru că foamea după bani a guvernului PSD-ALDE e așa de mare încât caută permanent noi surse, indiferent de consecințe, guvernul continuă să lovească în cei care-și ajută semenii.

În urmă cu un an, aflam de intenția guvernului de a elimina posibilitatea direcționării celor 2% din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice. În urma presiunilor venite de la organizații și cetățeni, s-a renunțat la această intenție dar s-a complicat procedura, obligând contribuabilii să se deplaseze personal cu Declarația 230 la organul fiscal. Alte presiuni și discuții în spațiul public au determinat alte modificări, astfel încât s-a dispus și o alternativă de colectare și depunere a declarațiilor de către un reprezentant al beneficiarului.
Luna trecută, ministrul Teodorovici a anunțat posibilitatea creșterii procentului de la 2 la 3,5% pentru ONG-uri medicale sau sociale, ceea ce a declanșat nemulțumire și acuzații de discriminare. ONG-urile care-și desfășoară activitatea în domeniul educației, culturii, mediului sau al sportului nu pot fi considerate mai puțin utile societății, domnule Teodorovici!
Buimăceala continuă prin lansarea a tot felul de ipoteze sau chiar ordonanțe negândite temeinic din punctul de vedere al consecințelor, o specialitate a acestui guvern. O astfel de ordonanță, recent adoptată, prevede ca direcționarea a 2% din impozit să fie valabilă doi ani, dacă opțiunea este transmisă în scris.
Zilele trecute, citind răspunsul la întrebarea pusă pe tema mecanismului de direcționare a 2% din impozitul pe venit al persoanelor fizice, am fost stupefiată să constat că lucrurile se complică și mai mult, deși răspunsul susținea contrariul în introducere. Ministrul îmi scria că „în contextul identificării de soluții de simplificare a procedurilor administrative și de debirocratizare care să vină în sprijinul cetățeanului, Ministerul Finanțelor” se acceptă depunerea de către beneficiari a mai multor formulare de Declarații 230, în anumite condiții. În același timp, introduce două noi etape care sporesc hățișul birocrației, complică procedura și vor avea ca efect reducerea considerabilă a banilor efectiv încasați de ONG-uri. „După primirea cererilor, în format hârtie, înainte de direcționarea sumei cuvenite entității nonprofit, organul fiscal va notifica contribuabilul”. Apoi, „în termen de 30 de zile de la data comunicării notificării, contribuabilul va aduce la cunoștința organului fiscal, în scris, faptul că și-a exercitat sau nu opțiunea pentru entitatea nonprofit”. Este incredibil la ce tertipuri recurge guvernul pentru a încasa de fapt acești bani, în condițiile în care ONG-urile au făcut eforturi uriașe în ultimii ani, pentru a informa și a educa publicul larg în vederea utilizării acestui instrument, o sursă importantă de venit pentru ele. În același timp, modificările la Codul fiscal în ceea ce privește salarizarea au împovărat suplimentar ONG-urile, ducând la închiderea unor servicii sociale sau la concedierea unor angajați cu experiență.
Îi cer ministrului Teodorovici să conștientizeze importanța pentru societate a ONG-urilor și să revină asupra ultimelor decizii, simplificând cu adevărat procedura de depunere a Declarației 230 și neintroducând alte piedici care să descurajeze contribuabilii să-și exercite acest drept.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 6 decembrie 2021, 20:57
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro