Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)
CCR a admis că la Ministerul Educației, „Țara arde și baba se piaptană!”

Salut decizia Curții Constituționale care, în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Partidul Național Liberal și a constatat că dispozițiile Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.76/2017, privind înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică - S.A. si ca urmare a reorganizării Regiei Autonome „Editura Didactică și Pedagogică”, prin transformare, sunt neconstituționale.

Acum o lună, Parlamentul vota legea de aprobare a OUG 76, de transformare a Editurii Didactice și Pedagogice în societate pe acțiuni, lege care instituia monopolul acestei edituri pe piața de manuale din România, o editură cu doar 4% cotă de piață și elimina concurența, garanția calității.
Partidul Național Liberal a sesizat Curtea Constituțională asupra acestui abuz, imediat după ce legea a fost adoptată în Parlament. Am invocat mai multe motive de neconstituționalitate și am demonstrat că justificarea adoptării acestei ordonanțe, de a asigura elevilor manuale la timp, nu stă în picioare, ci doar acoperă indiferența și incapacitatea ministerului de a organiza din timp licitațiile, ordonanța fiind antidemocratică și antiprogres. Nu editurile au fost de vină pentru că elevii au început școala fără manuale, ci greșelile făcute de Ministerul Educației: licitațiile întârziate, rezultatele viciate și contestațiile tărăgănate, cu grave suspiciuni de corupție.
Această ordonanță afecta grav libera concurență, Legea privind combaterea concurenței neloiale și încălca principiul funcționării pieței economice. Nu este justificat nici caracterul de urgență al ordonanței, pentru că problema manualelor care nu ajung la timp pe băncile elevilor trenează deja de câțiva ani. Se limita astfel accesul la manuale alternative și dreptul elevilor de a beneficia de manuale gratuite pe durata învățământului obligatoriu.
Salut decizia CCR și aștept ca Ministerul Educației Naționale să se ocupe, cu celeritate, de problemă și să asigure elevilor cele 251 de titluri de manuale unice, la începutul anului școlar, să organizeze licitațiile la timp și transparent, oferind toate condițiile pentru o competiție sănătoasă, în favoarea elevilor din România.
Dacă ministerul va continua să încerce să instituie monopol, prin tot felul de artificii juridice, sau să favorizeze o societate neperformantă, inventând noi forme de asociere, va demonstra, încă o dată, vechea zicală românească: "Țara arde și baba se piaptănă!"
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 9 decembrie 2021, 16:36
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro