Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Florica Chereches (Grupul parlamentar al PNL)
Disponibilizări în loc de creșteri

În anul centenarului, cu trei zile înaintea Zilei Educației, aflam de „cadoul otrăvit” pregătit de PSD celor care muncesc în educație, anunțul că 4000 de profesori, cadre didactice și personal nedidactic, riscă să-și piardă locul de muncă datorită faptului că Ministerul nu mai are bani. Inspectoratele școlare județene au primit sarcina de a pune în practică un ordin de ministru dat în ultima zi a lunii august, și a tăia efectiv posturi, în mare parte ocupate deja la începutul anului școlar.

Cu un buget la jumătatea celui pe care-l prevede Legea educației naționale, cu o administrare dezastruoasă a resurselor și cu creșteri salariale acordate fără a se realiza studii de impact în prealabil, acest moment era previzibil, așa cum l-a anunțat deja Partidul Național Liberal în prima parte a anului, dar impactul este devastator asupra a mii de familii de profesori, dar și de elevi.
Este greu de înțeles modul în care gândesc acești guvernanți, care, atunci cand fac declarații trăiesc parcă într-o realitate paralelă, mințind fără nici un fel de jenă, lăudând performanțele sistemului de educație, care în realitate este în pragul colapsului.
Subfinanțarea a fost o constantă în toți acești ani, investițiile lipsesc cu desăvârșire într-un sistem unde cuvântul „prăbușit” nu se folosește doar metaforic, se întamplă la propriu în clădirile care găzduiesc copiii noștri. Cei mai de valoare absovenți ai facultăților nu găsesc niciun motiv pentru a-și construi o carieră în învățământ, unde, pe lângă salariile indecente pentru un cadru didactic, se lovesc de probleme birocratice stufoase și de o lipsă acută a dotărilor din școli. Nu ne miră astfel faptul că România a devenit singura țară din Uniunea Europeană unde mai există cadre didactice fără studii de specialitate, sau că sistemul duce o mare lipsă de dascăli, mai ales în mediul rural. Aceste disponibilizări vin să accentueze lipsa de personal și să comaseze clase diferite în aceleași săli, sau să desființeze școli, pentru că nu mai sunt bani. În același timp, personalul din centrele județene de resurse și asistență educațională nu va mai beneficia de plata cu ora a muncii efectuate și nici de sporul pentru învățământ special de 15% din salariul de bază .
Tragedia este că cei ce au de pierdut din toate aceste probleme sunt elevii. Sistemul nu este axat pe elev,așa cum ar trebui să fie, fiind prea preocupat de a-și rezolva problemele birocratice, financiare și legale.
Dacă declarăm că educația este un pilon al societății, avem responsabilitatea de a consolida sistemul educațional cu măsuri sănătoase, axate pe elevi și pe necesitățile acestora de a-și valorifica potențialul. Educația nu reprezintă o cheltuială, ci o investiție în copii, în viitorul nostru și al întregii societăți. Ca atare, îi cer ministrului Educației, cum s-o mai fi numind în această lună, să oprească diminuarea numărului de posturi, precum și a salariilor personalului din învățământ, pentru că toate aceste măsuri sunt ilegale, inoportune, și afectează grav calitatea actului educațional.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 9 decembrie 2021, 15:56
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro