Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grupul parlamentar al PNL)
Respect pentru dascăli!

Niciodată în istoria de 100 de ani a țării noastre, profesia de dascăl nu a fost mai batjocorită de guvernanți ca astăzi. A fi dascăl, în orice parte a lumii civilizate, reprezintă o deosebită onoare și o imensă responsabilitate, pentru că ei pregătesc viitorul unei națiuni.

Cu toate astea, prin acțiunile sale, guvernul PSD nu doar că desconsideră situația dificilă prin care trec dascălii din România, ci chiar adaugă piedici suplimentare. Anul școlar a debutat cu introducerea celebrului manual unic, care a dus la manuale pline de greșeli și i-a pus pe dascăli în mare dificultate. Deși legea educației spune că profesorii și elevii selectează manualele școlare, opinia acestora chiar nu contează, nici măcar pentru consultare.
Subfinanțarea educației rămâne o problemă cronică și se răsfrânge și asupa salarizării profesorilor, care sunt printre cel mai prost plătiți din Uniunea Europeană, mai ales profesorii debutanți, care sunt nevoiți să accepte salarii mizere pentru responsabilitatea pe care o au. Subfinanțarea din învățământ afectează, de asemenea, și condițiile în care dascălii își desfășoară activitatea, care nu le asigură uneori nici măcar securitatea, și datorită căreia, ei nu au la dispoziție mijloace moderne de predare și materiale didactice demne de secolul XXI. Se interzic orice fel de plăți în școală, dar, în continuare, părinții renovează clase, cumpără mobilier, jaluzele, dar și cretă, săpun și hârtie igienică pentru școli!
Recent, mai mulți profesori de limba română au fost supuși unei umilințe, când au fost victimele lipsei de predictibilitate și a două ordonanțe date în interval de o lună. Ordonanța 9/2018 prevedea că “În învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate”. Drept consecință, în toată țara s-au organizat ședințe publice de repartizare a profesorilor de limba română la aceste clase. După doar 3 săptămâni, în urma presiunilor UDMR, noul ministru a dat o altă ordonanță, prin care e anulată prima și se revine la situația inițială. Profesorilor proaspăt repartizați li s-a desfăcut contractul de muncă în plin an școlar.
Recent, guvernul PSD a găsit în programele de tip after school principala sursă de fraudă fiscală din România, interzicându-le și tăind astfel venituri absolut legale obținute de dascălii care se ocupau de copii până la ora 17 și pornind o adevărată vânătoare a celor care îndrăznesc să continue acest tip de programe atât de necesare pentru copii și părinți. Nu este de mirare deci, că din România, țară cu acută necesitate de dascăli bine pregătiți, au plecat până acum aproape 7.000 de profesori. Aceștia sunt profesioniști ,care acum, datorită nepăsării guvernanților, își desfășoară activitatea în țări care le respectă statutul și pregătirea.
Închei spunând că respectul reprezintă o condiție vitală pentru calitatea actului predării – învățării și pentru ca elevii să fie pregătiți a înfrunta toate cerințele unei lumi în continuă dezvoltare. Elevii au nevoie de dascăli bine pregătiți, bine recompensați și tratați cu respect de familiile lor și de societate. Vă invit să ne cinstim dascălii, dacă ne pasă de viitorul țării!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 9 decembrie 2021, 16:34
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro