Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la vicepreședintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, doamna deputat Florica Cherecheș (Grupul parlamentar al PNL)
Încotro o iau absolvenții clasei a opta, doamna ministru?

Doamna ministru Ecaterina Andronescu lovește din nou, cu aceeași incoerență și incapacitate de a lua decizii care să asigure stabilitate sistemului, cu punerea intereselor de partid mai presus de interesul de țară în ceea ce privește educația.

Deși și-a obligat în ultimele săptămâni subordonații din inspectoratele școlare județene să disemineze în fiecare școală documentul de viziune „Educația ne unește”, prin tot ceea ce face și spune, doamna Andronescu ne demostrează că habar nu are încotro să conducă destinele învățământului, periclitând viitorul a zeci de mii de elevi.
Doamna ministru își permite să taie din pix clase de la liceu pe care să le transfere la profesională, fără studii de impact, fără a exista baza materială necesară, fără a avea profesori și maiștri pregătiți, fără discuții cu agenții economici în vederea încheierii de parteneriate. Și nici măcar promovare nu face, astfel încât familiile să poată lua în considerare această ofertă.În acest timp, România străbate cea mai adâncă criză a forței de muncă iar oferta educațională nu este conectată cu cererea de pe piața muncii. Asta înseamnă lipsă de responsabilitate și rea voință!
Cu o săptămână înainte de sfârșitul anului școlar pentru elevii din clasa a opta, aceștia, împreună cu părinții lor, nu știu care este oferta școlară în ceea ce-i privește. Ocupată cu campania, doamna ministru a ignorat și a desconsiderat interesele elevilor, sfidând calendarul admiterii, pe care-l încalcă în mod grosolan. Nu s-a respectat nici termenul de publicare a cifrelor de școlarizare pe fiecare județ în parte, și nici cel de publicare a ghidului de admitere la liceu. Este revoltător că astăzi, cu o săptămână înainte de finalul anului, elevii nu știu care le sunt opțiunile pentru liceu sau învățământ profesional.
În urmă cu aproximativ o săptămână, era transmis spre publicare în Monitorul Oficial un ordin de ministru care schimba calendarul admiterii în liceu, decalându-l. După nici 24 de ore era retras de la publicare, motivul neinvocat de altfel, fiind simplu de dedus: nu existau aprobate, la nivel de minister, planurile de școlarizare. Cu alte cuvinte, școlile nu știu nici azi ce clase li se vor accepta pentru anul următor școlar. Este normal să decalezi calendarul dacă nu sunt aprobate clasele, dar e complet deplasat ca la sfârșitul lunii mai să nu fie aprobate clasele, când ele ar fi trebuit decise prin ianuarie-februarie. Directorii liceelor sunt în imposibilitatea de a-și promova ofertele educaționale în rândul absolvenților de gimnaziu. Astăzi, directorii și profesorii nu știu ce clase vor avea iar părinții sunt debusolați pentru că nimeni nu le poate explica ce se întâmplă și nici nu știu între ce clase pot alege pentru copii lor. Deci iată cum, doamna ministru reușește să mențină și pe această latură, degringolada.
Dacă tot e sezonul remanierilor în PSD, pentru bătaia de joc la care sunt supuși din nou elevii și părinții, precum și pentru modul în care conduce învățământul românesc, îi cer doamnei ministru Ecaterina Andronescu, să renunțe la portofoliul educației, să lase pe altcineva care înțelege nevoile actuale și are tăria de a reforma învățământul.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 6 decembrie 2021, 20:26
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro