Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grupul parlamentar al PNL)

La 25 noiembrie marcăm în fiecare an Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, prilej cu care menționez că țara noastră continuă să se confrunte cu această gravă problemă, statisticile arătând că la fiecare 30 de secunde o româncă este ținta violenței domestice.

Deși majoritatea românilor cred că violența împotriva femeilor este specifică doar zonelor defavorizate din punct de vedere socio-economic, acest fenomen este mult mai răspândit, abuzul neavând legătură directă cu statutul civil, etnia, religia sau trecutul socio-economic.
Violența fizică nu este singura formă de violență la care sunt supuse zilnic femeile din România. Violența psihologică, care include violența emoțională și verbală, amenințări, intimidare, șantaj emoțional, inducerea fricii, presiune continuă, teroare, privare de alimente sau de somn, discreditare în fața celorlalți, toate acestea au drept obiectiv scăderea stimei de sine a victimei, în cazuri extreme ducând chiar la suicid.
O altă formă de violență o reprezintă controlul financiar și social al victimei. Victimei îi este interzis accesul la resurse financiare și este izolată față de rude și prieteni.
O problemă foarte gravă identificată de sociologi este atitudinea românilor față de violența domestică. Aproximativ 60% din români tolerează comportamentele violente din familie și chiar le consideră justificate. Din păcate, un număr îngrijorător de femei abuzate nu depun plângere împotriva agresorului, iar teama și procesul greoi prin care se obține un ordin de protecție sunt doar două motive în acest sens.
Un prim pas spre o atitudine normală față de femei îl reprezintă schimbarea modului în care societatea se raportează la conflictele din cadrul cuplurilor. Este încă social acceptat ca bărbatul să-și impună punctul de vedere, chiar dacă acest lucru implică violența. Dacă dorim să fim o țară modernă, parte a Uniunii Europene, trebuie să abandonăm aceste comportamente și credințe. Este extrem de important modul în care vom educa noile generații, în spiritul unei societăți moderne în care bărbații și femeile pornesc la drum pe picior de egalitate.
Legislația în domeniu a fost îmbunătățită în ultimii ani la inițiativa PNL, dar mai este nevoie de revizuire. Lipsa adăposturilor pentru femeile abuzate descurajează victimele de la a căuta ajutor, mai ales dacă în familie există și copii. De asemenea, lipsa posibilității de monitorizare a agresorilor a dus la nenumărate tragedii, montarea brățărilor electronice fiind amânată nejustificat de mult.
Este important să ne unim cu totii eforturile pentru a asigura femeilor abuzate o mai bună protecție, atât prin modificări legislative, cât și prin pedepse mult mai aspre pentru abuzatori.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 9 decembrie 2021, 16:00
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro