Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grupul parlamentar al PNL)
Programul „Masa caldă” a fost scos din anonimatul în care l-a ținut guvernarea PSD

Ce nu a făcut fostul Guvern PSD în anii de guvernare, a reușit ieri Guvernul PNL. Programul- pilot „Masa caldă” pentru elevi a fost extins de la 50 la 150 de unități școlare. Decizia Guvernului Orban este decisivă pentru implementarea programului de alimentație diversificată pentru elevi și în anii următori, el fiind, din nefericire, ținut de fostul guvern PSD la un nivel care nu i-a permis să-și extindă efectele pozitive dovedite.


Cel mai important rol pe care acest program l-a avut în anii trecuți a fost acela de a influența decisiv scăderea abandonului școlar în localitățile unde a fost implementat. În unitățile școlare în care a fost implementat programul, rata abandonului a scăzut de la 6,1% la 1,3%, ceea ce arată cât de util este acest program, România fiind la nivelul Uniunii Europene o țară unde nivelul de părăsire timpurie a mediului școlar este foarte mare. Angajamentul României la nivelul Uniunii Europene este acela ca, pe orizontul lui 2020, rata abandonului să scadă în jurul procentului de 11%, în condițiile în care- potrivit Eurostat- în 2018 acest nivel de renunțare timpurie la școală a fost de 16,4%.

Această situație îngrijorătoare impune extinderea la un număr mai mare de școli și implementarea programului pe o perioadă mai mare de timp, fiind necesară continuarea lui cel puțin un ciclu de învățământ. În contextul în care nu se instituie cu rapiditate măsuri de remediere a situației, România riscă să nu își realizeze obiectivul asumat - asigurarea echității în participarea la educație - obiectiv derivat din statutul de membru al Uniunii Europene.
Guvernul PNL este determinat ca acest program-pilot să devină unul pe termen lung, scopul asumat fiind legat de finanțarea lui din fonduri europene.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 6 decembrie 2021, 21:02
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro