Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate în teritoriu
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2004-2008 (dep.)
Reforma structurală a societății românești. Modernizarea României prin educație
Forum privind pachetul de legi ale educației
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Roberta Alma Anastase > Discursuri, declaratii si mesaje Versiunea pentru printare

Mulțumesc reprezentanților Societății Civile și președinților comisiilor parlamentare pentru că ați dat curs invitației într-un număr atât de mare!
Îmi exprim speranța că acești patru ani de mandat vor fi caracterizați de o bună colaborare între Camera Deputaților și organizațiile neguvernamentale.
Din experiența mea ca europarlamentar, am realizat cât de important este rolul Societății Civile, de monitorizare a activităților instituțiilor Statului, Societatea Civilă fiind o oglindă a acestor activități, și credem că această critici care vin permanent de la Dvs., și monitorizarea, până la urmă, înseamnă pentru noi o premisă în corijarea funcționării noastre, rolul ei fiind acela de a îndrepta aceste activități.
În același timp, societatea civilă instituționalizată este un depozitar al experiențelor, cunoștințelor, dar - și, poate, cel mai important - al așteptărilor cetățenilor.
În momentul în care am inițiat acest demers am avut în vedere tocmai acel obiectiv pe care noi îl dorim, astfel încât, peste patru ani, să fie unul deja îndeplinit: acela de a exista o coerență între agenda cetățenilor, între ceea ce așteaptă de fapt cetățenii, și funcționarea instituțiilor.
Din acest punct de vedere, Parlamentul este, poate, instituția care trebuie să rezoneze cel mai puternic cu ceea ce așteaptă cetățenii. Mi-am asumat, ca președinte al Camerei Deputaților, un obiectiv care nu e deloc ușor: acela de a reconstrui și recâștiga încrederea cetățenilor în instituția parlamentară.
Contextul este unul fericit, deoarece avem pentru prima dată, un vot uninominal dat parlamentarilor, și o încredere cu care aceștia vin în instituția Parlamentului. Există și un mare risc, ca această încredere să se întoarcă împotriva noastră în fața oamenilor, preluând din neîncrederea lor în instituție ca atare. De aceea, sperăm să fiți pentru noi un sprijin permanent în a reuși să îndeplinim acest obiectiv, de câștigare a încrederii oamenilor în Parlament. Din acest punct de vedere, transparența este foarte importantă și un cuvânt-cheie, pe care îl folosim adesea, nu numai în întâlnirile oficiale, dar și în întâlnirile dintre noi.
E un cuvânt-cheie și, bineînțeles, cred că trebuie să-l privim din două perspective: pe de o parte, aceea firească punere la dispoziția cetățenilor, prin intermediul dumneavoastră, a tuturor informațiilor cu privire la ceea ce înseamnă funcționarea Parlamentului, dar mai departe - și aici vă cer sprijinul - ca aceste informații să ajungă la cetățeni.
Eu sunt convinsă că, odată ce avem cetățeni mai puternici, și, când spun mai puternici, spun mai bine informați și mai conștienți de drepturile pe care le au în raport cu instituțiile, și instituțiile devin mai eficiente. Rolul dumneavoastră - ca societate civilă instituționalizată, este tocmai acela de mediator între cetățeni și instituțiile statului. Acest rol dorim noi să-l consolidăm și sunt convinsă că dumneavoastră vă luptați, în fiecare zi, ca el să fie unul asumat și recunoscut de ambele părți implicate.
În mine veți avea un permanent partener și un susținător al acestui demers al dumneavoastră și, tocmai de aceea, și această primă întâlnire mi-am dorit să fie una eficientă în rezultate. Am organizat întâlnirea pe paneluri, și la aceste paneluri vor participa și parlamentari, și președinți de comisie, o parte a comisiilor, cele pe care dumneavoastră le-ați vizat în mod special să participe, chiar în integralitatea lor.
Ne vom revedea astăzi într-o ședință, pentru a prezenta concluziile, dar și pentru a discuta despre un acord-cadru.
Așa cum știți, instituția Parlamentului este o instituție politică, în care decidenții sunt constituiți în grupuri politice. De aceea, dincolo de acest cadru, doresc ca dialogul nostru să meargă și către grupurile politice ca o a doua etapă. Sper ca ele să fie deschise pentru a prelua cererile dumneavoastră - care sunt convinsă că, de la cele generale, vor merge către cele punctuale, și știu că există, deja, cereri cu privire la corectarea cadrului legislativ privind funcționarea organizațiilor neguvernamentale, dar și o politică asumată, de data aceasta de la nivelul Statului în raport cu Societatea Civilă instituționalizată.
Închei prin a vă mulțumi încă o dată pentru participarea dumneavoastră și prin a vă transmite că veți găsi în permanență în mine un partener de încredere. Vă mulțumesc!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 25 octombrie 2020, 19:27
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro