Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate în teritoriu
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2004-2008 (dep.)
Reforma structurală a societății românești. Modernizarea României prin educație
Forum privind pachetul de legi ale educației
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Roberta Alma Anastase > Discursuri, declaratii si mesaje Versiunea pentru printare

Vă mulțumesc, domnule Cristian Pârvulescu. Bună ziua, bine v-am găsit, iată, la prima dezbatere organizată în Parlamentul României sub patronajul Președintelui Camerei Deputaților, pe tema reformei constituționale.
Vreau să mulțumesc Fundației Hanns Seidel și Asociației Pro Democrația pentru inițiativa de a organiza această dezbatere în Parlament, cu atât mai mult cu cât parlamentarii sunt cei care își dau acordul, să spunem, final pe proiectul constituțional, urmând, bineînțeles, referendumul. Mai mult decât atât, cred că e important că aceasta are loc pe un fundament solid al dezbaterii premergătoare cu cetățenii. Cred că acest comportament trebuie continuat pe tot parcursul construirii proiectului constituțional.
Vreau să vă mulțumesc pentru prezență, pentru faptul că, iată, ne-am așezat la masă reprezentanți ai societății civile, parlamentari și, nu în ultimul rând, reprezentanți ai Comisiei prezidențiale de analiză a regimului politic și constituțional din România. Domnul Stanomir a trecut deja o dată prin prezentarea acestui Raport, cred că e important ca, de data aceasta, să-l aprofundeze tocmai pentru că el a născut, așa cum cred eu că era de așteptat, numeroase controverse. E un moment important pentru România, cele două Constituții postdecembriste cred că și-au îndeplinit rolul, sigur sunt foarte multe lucruri care probabil că vor ieși și din dezbaterile de astăzi: aspecte pozitive ale actualei Constituții și a primei Constituții postdecembriste, dar am putut observa cu ușurință și limitele lor în ultima perioadă. Obiectivul nostru fundamental a fost acela de a ne integra în structurile europene. Astăzi România este stat membru al UE și din acest punct de vedere putem să spunem că aceste Constituții și-au îndeplinit rolul pe care-l aveau. În egală măsură ele și-au dovedit și limitele, și de aceea ne aflăm în jurul acestei mese, încercând să discutăm despre ceea ce e nevoie să conțină o nouă Constituție, despre cum trebuie să arate ea, pentru a construi România modernă, pentru a ne asuma pe deplin rolul de membru al UE.
Reiese limpede din dezbaterile care deja au avut loc, din discuțiile pe care le-am urmărit, faptul că e nevoie de o clarificare a puterilor în interiorul construcției democratice. E nevoie, și cu toții simțim, să apropiem deciziile de cetățeni și pentru asta avem nevoie de o descentralizare administrativă consistentă. Dar, în centrul tuturor acestor analize, cred că trebuie să stea cetățeanul. Conceptul de cetățean apropiat de decizia politică este cel care trebuie să fie, cred eu, fundamentul acestei construcții constituționale. Prea adesea vorbim, în ultima perioadă, de depărtarea cetățenilor de procesul decizional, prea adesea constatăm că cetățenii sunt mult prea puțin implicați, mult prea puțini își asumă rolul de cetățean participant la deciziile politice și, din acest punct de vedere, trebuie să vedem care sunt cauzele și, cu siguranță, ele sunt și unele legate de construcția constituțională. Trebuie ca cetățenii să fie parte a deciziei și, dacă ei își aleg președintele, și iată, astăzi își aleg în mod direct și parlamentarii, trebuie, poate, să mergem mai departe pentru ca apropierea lor și participarea lor la decizii să fie una deplină. Mai mult decât atât, cred că aceste aspecte trebuie discutate în ansamblul unei construcții instituționale care să aibă coerență și, dacă vorbim de parlamentari aleși, v-aș sugera o altă temă de discuție, care se referă la cum poți, în același timp, dacă alegi în mod direct parlamentarul, tot așa să poți să îi retragi acest sprijin, din punctul de vedere al cetățenilor.
Putem vorbi despre imunitatea parlamentară, care, de asemenea, cred că trebuie clarificată printr-un proiect constituțional. Și multe alte teme, pe care sunt convinsă că dumneavoastră le veți discuta ca puncte de plecare în ceea ce înseamnă un demers consistent, important și necesar pentru România.
Vă doresc succes în dezbaterile de astăzi și sper ca ele să fie unele fructuoase.
Vă mulțumesc.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 22 ianuarie 2020, 20:23
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro