Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate în teritoriu
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2004-2008 (dep.)
Reforma structurală a societății românești. Modernizarea României prin educație
Forum privind pachetul de legi ale educației
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Roberta Alma Anastase > Discursuri, declaratii si mesaje Versiunea pentru printare


rostit în Parlamentul italian, cu ocazia vizitei oficiale efectuate în perioada 22-24 aprilie 2009.

Domnule Președinte al Camerei Deputaților,
Stimați membri ai parlamentarului,
Doamnelor și Domnilor,

Este o deosebită onoare pentru mine să mă aflu astăzi la Roma, în fața dumneavoastră. Mă bucur să fiu alături de membri ai parlamentului italian, ai societății civile, precum și de reprezentanți ai comunităților românești din Italia. Dar, mai presus de toate, mă bucur să fiu printre prieteni.
De aceea, ca prieten al Italiei, nu pot să încep fără a exprima durerea pentru evenimentele tragice care au afectat regiunea Abruzzo, și care au costat mai multe sute de vieți omenești în L’Aquila și în împrejurimi. Gândurile mele, precum și ale tuturor românilor, se îndreaptă către familiile victimelor. Știu că vă așteaptă un proces lung de reconstrucție, și că va dura mult timp până când viețile celor afectați de această calamitate vor reintra în normal. România este alături de voi pe întreg parcursul acestei perioade.
Doamnelor și domnilor,
Mă adresez dumneavostră astăzi în calitate de Președinte al Camerei Deputaților a Parlamentului României dar și, țin să o spun, în calitate de reprezentant al unei noi generații a clasei politice românești, o generație interesată atât de de trecutul bogat al relațiilor noastre, cât și de viitorul lor într-o Europă la a cărei construcție participăm împreună.
În acest context, îmi amintesc cu plăcere remarca făcută de Președintele Fini în cadrul convorbirii pe care am avut-o la Conferința șefilor de Parlamente din Uniunea Europeană, de la Paris. Domnul Fini spunea atunci că, fie și numai pentru faptul că numele României vine de la Roma, relațiile dintre națiunile noastre ar trebui să fie excelente.
Relațiile României cu Italia sunt într-adevăr excelente. Afinitățile comune ale celor două popoare, apropierile culturale, lingvistice și istorice, precum și relațiile politice, economice și sociale extrem de strânse dintre cele două țări au ajutat la construcția, de-a lungul timpului, a unui parteneriat special. Această relație este acum potențată de interesele comune ale țărilor noastre, de calitatea de membri ai familiei europene, dar și de perspectivele de dezvoltare pe viitor ale acestor relații.
Astăzi doresc să vorbesc de viitorul acestui parteneriat și, astfel, să subliniez direcțiile sale de dezvoltare. Mai important decât orice, acest parteneriat începe de la valorile comune: democrația, pluralismul, transparența și toleranța sunt principii împărtășite la nivel european și constituie liantul marii noastre familii. Trebuie să construim viitorul relațiilor noastre în spiritul și respectul acestor valori, ca singură cale de dezvoltare durabilă și constructivă a legăturilor dintre cele două state și popoare.
Doamnelor și domnilor,
Dacă ne gândim la trecutul istoric al popoarelor noastre, legătura pe care a remarcat-o președintelui Fini referitoare la numele țării mele simbolizează și reiterează identitatea noastră nu doar națională, ci și europeană. Nu îmi e teamă să spun că toți românii gandesc la fel iar eu, ca reprezentantă a lor astăzi, aici, vreau să aduc și acest mesaj al lor.
Acest fapt nu este doar o omofonie sau o curiozitate etimologica. Numele țării și națiunii căreia îi aparțin este una dintre axele identității noastre ca popor și ca stat. Originea noastră latină este ceva ce nu am uitat niciodată și, atunci când istoria ne-a permis, am reafirmat această legătura prin modelele culturale, instituționale și legale pe care ni le-am ales la intrarea în modernitate. Am să rezum această legătură notând că însuși simbolul sălii în care am astăzi plăcerea de a vă vorbi este prezent în capitala României. O copie a Lupei Capitoline a fost dăruită Bucureștiului în 1906, la împlinirea a 18 secole de la sosirea legiunilor romane la nord de Dunăre, iar astăzi se află la loc de cinste în centrul Bucureștiului, într-un loc numit Piața Romană.
Istoria recentă a relațiilor dintre România și Italia a confirmat soliditatea și perenitatea legăturilor istorice și culturale. În anii 90, relațiile noastre au cunoscut un reviriment, în urma eliberării României din cătușele unui regim totalitar. Prietenii noștri italieni ne-au fost alături în dificila perioadă de tranziție. Mai mult, Italia a constituit unul dintre principalii avocați ai României în demersurile noastre de integrare în Uniunea Europeană.
Acum, la doi ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, România și Italia sunt legate de apartenența comună la familia europeană, de interese comune și de întrepătrunderea unor comunități umane dintre cele două țări. La nivel politic, relațiile dintre cele două state beneficiază de viziuni comune asupra principalelor probleme europene și internaționale, în cadrul unui partneriat strategic consolidat.
În completarea acestui parteneriat, la nivel economic Italia este al doilea partener comercial al României, cu schimburi comerciale de peste 12 de miliarde de Euro. Peste 20 000 de firme din România sunt deținute de cetățeni italieni, aceste firme având mai mult de 800 000 de angajați. Importanța investițiilor italiene în dezvoltarea economiei românești este evidentă. Pe de altă parte, în Italia trăiesc, muncesc și studiază aproximativ un milion de cetățeni români, și aceștia contribuie și ei la dezvoltarea economiei italiene. Mai mult, acești oameni au deschis la rândul lor un număr mare de firme, și nu știu cât este de cunoscut acest fapt, însă cetățenii români sunt pe locul doi în rândul cetățenilor străini care au afaceri în Italia.
Doamnelor și Domnilor,
Pentru că astăzi mă aflu în legislativul italian, și pentru că, la rândul meu, aduc aici mesajul Parlamentului României, vreau să îmi exprim satisfacția pentru relațiile parlamentare dinamice dintre cele două țări.
Dialogul parlamentar s-a concretizat, în ultimii ani, prin multiple întâlniri între membrii comisiilor permanente din forurile noastre legislative. Au fost realizate, de-a lungul timpului contacte importante în solidificarea unei punți de legătură nu doar instituționale, ci și umane. Mai mult, relațiile parlamentare pot anticipa și iniția proiecte care ulterior să fie promovate la nivel de guvern; nu în cele din urmă, ele sunt semnale generatoare de încredere și care permit multiplicare canalelor de comunicare directă între societățile noastre.
Ținând cont de aceste aspecte, și pentru a reactualiza bazele colaborării interparlamentare, am decis, împreună cu Domnul Președinte Fini, să ducem mai departe Protocolul de colaborare parlamentară dintre forurile noastre legislative. În acest sens, urmează să reînnoim declarația privind aprofundarea viitoare a relațiilor dintre Camera Deputaților a Parlamentului României și Camera Deputaților a Parlamentului Italian.
Menționam mai devreme importanța dimensiunii umane în contactele parlamentare. Aceasta se face cel mai bine simțită în interacțiunea grupurilor de prietenie din cele două Parlamente. Sunt convinsă că grupul parlamentar de prietenie cu Republica Italiană va avea un dialog extrem de pozitiv cu Grupul "Prietenii României" din Camera Deputaților italiană, cu atât mai mult cu cât acesta din urmă s-a constituit în mod spontan, demonstrând fără echivoc dorința parlamentarilor italieni de a întări relațiile cu colegii lor din România.
Doamnelor și Domnilor,
Relațiile României cu Italia sunt unice tocmai pentru că transcend dimensiunea pragmatică, a intereselor comune imediate. Ne leagă o serie de valori pe care le împărtășim fără echivoc, iar importanța acestor valori este amplificată, zi de zi, prin interacțiunea la nivel uman dintre membrii celor două națiuni. Menționam mai devreme importanța comunității de români din Italia în dezvoltarea relațiilor dintre cele două state. Această comunitate, cea mai mare comunitate de străini de pe teritoriul Italiei, aduce astăzi o contribuție importantă la economia Italiei, dar și la o mai bună înțelegere între cele două popoare. Statul român este profund interesat de soarta acestora, și pe deplin conștient de importanța acestei comunități pentru viitorul relațiilor noastre.
Tocmai de acea, și tocmai pentru suntem între prieteni, vreau să abordez acest subiect deschis și sincer. Am afirmat în multiple ocazii că dorim să vedem pe viitor o comunitate formată din oameni integrați în societatea italiană, care aleg să trăiască în Italia pentru că există un loc pentru ei aici, și pentru că pot să contribuie la bunăstarea Italiei, dar și a familiilor lor.
Pentru aceasta, sunt necesare, în plan legal și al deciziilor guvernamentale, o cooperare și un dialog constant între țările noastre, un cadru normativ adecvat, european și nediscriminatoriu, precum și un mediu matur de dezbatere publică și politică în ambele țări. În același timp, trebuie să tratăm acțiunile celor care aleg să nu respecte legile oricărei dintre țările noastre ferm, concertat și instituțional, astfel încât să reafirmăm primatul absolut al legii dar să și evităm excesele de orice natură. Mă bucur să observ că am reușit împreună să răspundem acestor așteptări, în ciuda a ceea ce toți am văzut a fi doar dificultăți și provocări temporare.
Acestea fiind spuse, rămânem implicați în adresarea pe mai departe a unor probleme cu un specific aparte, și în care este necesară o perspectivă pe termen lung cu o amploare ce depășește granițele noastre. Urmărim cu mare atenție, situația cetățenilor români de etnie romă din Italia. Aici este vorba de un subiect care a generat adesea provocări mutuale, și cred că abordarea față de această comunitate trebuie realizată într-un parteneriat nu doar între țările noastre, ci și la nivel european, care să se bazeze pe o înțelegere a diferențelor culturale, și să vizeze o abordare tolerantă care să promoveze integrarea și conviețuirea pașnică a acestui grup etnic, în Italia și în România deopotrivă.
Ca membru al Parlamentului European, am propus înființarea unei Agenții Europene pentru Romi, care să gestioneze și să coordoneze acțiunile la nivel comunitar față de această minoritate. Cred că Uniunea va juca un rol important în acest subiect, și trebuie să lucrăm împreună pentru a convinge Bruxelles-ul să adopte o atitudine proactivă în acest sens, și să dezvolte o strategie coerentă care să vizeze dimensiunea europeană a acestei populații care este una nomadă și, deci, prin excelență, transnațională
România derulează în momentul de față un program de stimulare a incluziunii sociale a acestei minorități. Este vorba de un program finanțat de Uniunea Europeană, cu un orizont de timp de 10 ani. Astfel de inițiative sunt deosebit de utile, și realizarea unui program similar care să cuprindă atât România, cât și Italia, a fost o inițiativă promovată de Președintele Băsescu în parteneriat cu Premierul Berlusconi. Acesta este doar un exemplu de colaborare constructivă, cu beneficii reale pentru ambii parteneri.
Doamnelor și domnilor,
Spuneam mai devreme că viitorul relațiilor dintre România și Italia va fi cu atât mai trainic cu cât va fi mai ferm bazat pe valorile comune europene, pentru că aceste valori transcend provocările de moment și constituie cel mai puternic liant dintre țările noastre. Reafirm necesitatea ca, atât la nivel instituțional, cât și al mass-mediei și al discursului public, aceste valori trebuie să ghideze abordarea nevoilor comunității românilor din Italia precum și cadrul general al cooperării noastre.
Este important, totuși, să avem în vedere câteva repere importante pentru definirea unor obiective clare, care vor marca vitorul relațiilor noastre. Primul dintre acestea ține de continuarea unui dialog constant și susținut la nivel politic bilateral, de o cooperare cât mai strânsă nu doar la nivel de guverne, ci și la cel parlamentar. Vom susține prin toate mijloacele la dispoziție creșterea schimburilor comerciale dintre România și Italia. Am convingerea că există potențialul ca Italia să redevină primul partener comercial al României, așa cum a fost cazul mult timp.
Mai mult, ca membri ai Uniunii Europene, dorim ca România și Italia să coopereze strâns pe dosare de interes comun. Suntem în mijlocul unui proces de transformare profundă a Uniunii, și împărtășim viziuni comune privind reformarea instituțiilor și mijloacele de luare a deciziilor, de mărire a coerenței și solidarității acțiunii externe. Asigurarea unei vecinătăți a UE pașnice, democratice și prospere constituie un obiectiv comun al celor două țări. Evoluțiile recente din Republica Moldova, un stat care împărtășește multe dintre legăturile României cu Italia, nu fac decât să dovedească nevoia unei voci puternice în vecinătatea UE.
Un alt domeniu cu un mare potențial îl constituie cooperarea pe proiecte energetice comune, susținute la nivel european, care să mărească siguranța aprovizionării cu energie și să pună bazele unui viitor sustenabil al economiilor țărilor noastre, în acord cu obiectivele de luptă împotriva schimbărilor climatice.
Iată, deci, numai câteva dintre elementele care vor continua să amplifice dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări. Sunt chestiuni concrete, pragmatice, care potențează o agendă comună deosebit de bogată.
Doamnelor și domnilor,
Caracterul unic al relațiilor dintre țările noastre se datorează tocmai faptului că această agendă este încadrată de relațiile profunde, istorice, culturale și umane, care ne ajută să perpetuăm o relație de parteneriat și de prietenie indiferent de context. Aceste relații istorice au un impact fericit nu doar asupra dialogulului dintre statele și societățile noastre, cât și zilnic, la nivel inter-personal și individual. Pot să vă asigur că un român va simți întotdeauna la Roma o emoție pe care nu o va simți - și îmi aleg bine cuvintele - în nicio altă capitală din lume. Iar orice italian, sunt sigură, va găsi mereu în țara mea oamenii care se vor mândri mereu să reafirme și să onoreze o legătură veche de 2000 de ani.
Această legătură este vie și se exprimă, zilnic, în chiar limbile pe care le vorbim. Din aceste motiv, vreau să vă adresez, în încheiere, câteva cuvinte fără ajutorul translatorilor.
Doamnelor si domnilor,
Acum vreau sa ma adresez nu doar dumneavoastra, ci si cetatenilor italieni care ne privesc. Nu am studiat niciodată italiana, însă prefer să mă adresez în limba dumneavoastră pentru a demonstra că legătura noastra nu are nevoie de intermediari, la fel cum limbile noastre nu au nevoie de translatori.
Printre dumneavoastra locuiesc de ani buni compatrioti de ai mei. Dupa prabusirea dictaturii comuniste si unificarea europeana i-ati cunoscut in toate ipostazele. Ca asistenți medicali, romanii au avut grija de parintii si bunicii dumneavoastra; ca ingineri si muncitori, au construit multe dintre casele in care locuiti; ca medici, au dat nastere copiilor italieni; ca profesori si studenti au contribuit la cultura și știința ambelor țări
Cum spuneam mai devreme, ei nu au venit in Italia ca in orice alta tara occidentala; multi au venit la o alta "acasa". Ca și în celelalte țări în care mulți români au ales să meargă în ultimul deceniu, au venit aici pentru oportunitățile și ospitalitatea pe care le-ați oferit, și au adus cu ei o contribuție importantă la dezvoltarea acestei țări. Dar au ales Italia pentru afinitati vechi de milenii, iar munca lor aici a fost ghidata de valori îmărtășite. Aceste afinitati, si aceste valori, au legat si vor lega natiunile si identitatile noastre, si constituie un aport unic la viitorul unei Europe unite.
Va multumesc
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 24 ianuarie 2020, 21:48
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro