Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate în teritoriu
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2004-2008 (dep.)
Reforma structurală a societății românești. Modernizarea României prin educație
Forum privind pachetul de legi ale educației
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Roberta Alma Anastase > Discursuri, declaratii si mesaje Versiunea pentru printare


LA REUNIUNEA ANIVERSARĂ - 60 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA CONSILIULUI EUROPEI

Domnule Președinte,
Doamnelor și Domnilor,
Mă bucur să am ocazia de a deschide astăzi lucrările acestei reuniuni aniversare. Consiliul Europei este cea mai veche organizație internațională care are drept scop promovarea democrației și a drepturilor omului pe continentul european. Astăzi, ea este cel puțin atât de relevantă pe cât era în anul 1949.
Importanța Consiliului Europei în asigurarea unui climat democratic, pluralist, transparent, și în acord cu normele europene ale drepturile omului, este dată de componența sa pan-europeană, care îi permite să transceandă anumite bariere, reale sau imaginare, pe care și noi le dorim înlăturate, și să aibă ca unice repere principiile obiective și nenegociabile care stau la baza unei societăți deschise și moderne.
Această organizație a demonstrat, de-a lungul timpului, că este în măsură să apere și să promoveze democrația în țările din interiorul Uniunii Europene dar și, foarte important, în vecinătatea estică a acesteia. Acest angajament este cel mai evident atunci când aceste norme sunt încălcate, sau când există discrepanțe evidente între valorile asumate de un stat membru și acțiunile acestuia.
Un astfel de exemplu îl constituie evenimentele recente din Republica Moldova, care au demonstrat că procesul de democratizare nu este unul ireversibil, și că sfatul, expertiza și instrumentele unor organizații precum Consiliul Europei sunt mai necesare ca oricând.
Am primit cu satisfacție reacția Comisarului acestei organizații pentru Republica Moldova, Domnul Thomas Hammarberg. Acesta a constatat, cu aceeași îngrijorare cu care am semnalat și noi aceste aspecte, încălcări grave ale drepturilor omului în acest stat important pentru România și Europa. Poziția fermă și obiectivă a Consiliului Europei și în acest caz demonstrează că această organizație este capabilă să răspundă unor situații dificile, să semnaleze probleme și să vorbească deschis atunci când este cazul.

Doamnelor și Domnilor,
Importanța Consiliului Europei constă în sprijinul acordat țărilor care se angajează pe calea reformelor democratice. Este vorba bineînțeles de un proces îndelungat de construcție democratică, iar România, ca stat membru al Consiliului Europei din 1993, a beneficiat de-a lungul anilor de expertiza și reperele oferite de această organizație.
Vorbind din perspectiva României, pot spune că procesul de tranziție spre o democrație solidă, modernă și europeană s-a tradus prin adoptarea și internalizarea principiilor, valorilor și normelor Consiliului Europei. În această perioadă, România a ratificat 97 de tratate ale Consiliului Europei, precum Carta Socială Europeană revizuită, Carta Europeană a limbilor regionale și minoritare, Convenția-cadru Europeană privind cooperarea transfrontalieră între colectivități și autorități teritoriale, ca și Convenția-cadru pentru ocrotirea minorităților naționale și Convenția privind prevenirea terorismului, etc.
În ciuda unor întârzieri și sincope, țara noastră a reușit totuși să se mențină pe un parcurs democratic. Recunoașterea acestui fapt a constituit-o, în 1997, încetarea procedurii de monitorizare față de România, în urma primei alternanțe la putere din istoria postdecembristă a țării noastre.
Acum, în 2009, România este o democrație consolidată. Însă procesul de reformă trebuie să continue, și mai mult, el trebuie accelerat. Pentru a internaliza normele democratice, țara noastră trebuie să aducă la zi legislația, să responsabilizeze clasa politică și să transparentizeze politicile publice.
De aceea, susțin ferm o cât mai rapidă adoptare a noilor coduri juridice, care trebuie aduse la zi pentru a reflecta realitățile anului 2009, în România și la nivel european. Asumarea termenului de 15 mai pentru trecerea acestora prin Parlament constituie un semnal necesar pentru continuare angajamentului de a reforma sistemul judiciar din România.
Doresc, de asemenea, ca membrii clasei politice, și în special parlamentarii, să se supună acelorași rigori legale ca oricare alți cetățeni. Parlamentul nu trebuie văzut ca un sanctuar pentru aceia care sunt sub suspiciune de activități ilegale, și de aceea consider necesar ca justiția să își urmeze cursul și în cazul acestora.
În fine, transparentizarea procesului decizional, și un mai bun acces la informațiile publice pentru cetățeni, constituie una dintre prioritățile mele personale în calitate de deputat și șef de legislativ. Intenționez să demarez un proces complex în acest sens, începând cu Camera Deputaților, și în speranța angrenării celorlalte instituții ale statului.

Doamnelor și Domnilor,
Asumarea fără echivoc a continuării reformelor în România constituie o dovadă de maturitate a clasei politice, și o dovadă a solidității democrației românești.
Tocmai pentru că România a trecut printr-un lung proces de tranziție, pentru că ne-am confruntat cu inerții instituționale, cu rezistență la schimbare, consider necesar ca țara noastră să folosească aceste lecții în plan intern, ca exemple de practici care nu trebuie urmat, dar și în plan extern, pentru a oferi, la rândul nostru, asistență acelor state care trec prin procese similare cu cel al tranziției românești.
Experiența dobândită de țara noastră în procesul de reformă și tranziție poate constitui premisa transformării României dintr-un importator de bune practici într-un exportator de experiență și norme democratice. Sper ca, prin colaborarea la nivelul unor organizații precum Consiliul Europei, să contribuim la consolidarea democrațiilor din state care, precum Moldova, suferă încă de pe urma unor disfuncționalități sistemice. Am convingerea, totodată, că România este o poveste de succes a implementării și internalizării normelor și principiilor democratice, și că va putea deveni un vector de promovare a valorilor democratice în regiune.
Declar această sesiune deschisă, și vă urez mult succes!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 26 septembrie 2020, 9:20
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro