Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate în teritoriu
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2004-2008 (dep.)
Reforma structurală a societății românești. Modernizarea României prin educație
Forum privind pachetul de legi ale educației
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Roberta Alma Anastase > Discursuri, declaratii si mesaje Versiunea pentru printare


susținut în cadrul sesiunii plenare "EU-Russia: Towards a Partnership" de deschidere al celui de celui de al 5-lea Forum Economic Europa-Rusia

Domnilor Președinți,
Excelențele voastre,
Doamnelor și domnilor,
Îmi face o deosebită plăcere să mă adresez astăzi dumneavoastră, pe o temă atât de importanta precum parteneriatul dintre Uniunea Europeană și Rusia.
Acest Forum, pe care clădirea Parlamentul României are onoarea de a-l găzdui, va trece în revistă în următoarele zile elemente importante ale relațiilor dintre Rusia și Uniune, precum interacțiunea dintre piețele noastre financiare, dimensiunea investițională, securitatea energetică, provocările comune cărora trebuie să le răspundem în spațiul global, arhitectura de securitate a regiunii și, nu în cele din urmă, valorile democratice și culturale pe care le împărtășim și pe care le promovăm.
Numărul și complexitatea acestor teme de discuție sunt, în sine, o unitate de măsură a importanței relațiilor dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă. Mai mult, ele sunt argumente pentru nevoia unui parteneriat real și, cu atât de multe provocări pe care trebuie să le depășim împreună, a unui altfel de dialog între țările noastre.
Astăzi, mai mult decât în anii trecuți, a devenit evidentă nevoia unui tip de dezbatere în care recunoaștem și admitem diversitatea de opinii, definim standardele care vor ghida dezbaterea noastră și căutăm împreună soluții reciproc acceptabile.
Doamnelor și Domnilor,
Ca membru și președinte al unei camere legislative, înțeleg dinamica, dar și necesitatea, dezbaterii publice și a expunerii diferențelor între opinii ferme. Noi, statele din estul Europei, am trecut în ultimele două decenii printr-un proces de reînvățare a principiilor și practicii dialogului democratic.
Experiența acestui proces complex, intens, și uneori frustrant prin provocările pe care le-a implicat, ne-a arătat că nimeni - nici un partid, nici un grup social și nici o instituție - nu deține adevărul absolut și că soluțiile cele mai bune pentru societățile și țările noastre se nasc din schimbul liber și asumat al unor opinii divergente, atât timp cât această confruntare este ghidată de bună credință și respect pentru interlocutor.
Acest tip de dialog, în același timp sincer și deschis, a făcut posibil și procesul construcției europene. El s-a dovedit relevant și necesar nu doar în interiorul unor societăți în tranziție, ci și în dialogul dintre state. Doar astfel am reușit să transcendem disensiuni istorice și diferende ce altădată păreau insurmontabile, și să ajungem astăzi să construim un spațiu geopolitic ce răspunde nevoilor esențiale ale membrilor săi, și în care conflictul este de neimaginat. Cu această ocazie, am aflat că în acest domeniu nu există profesori și elevi, că deschiderea și respectul pentru prioritățile celuilalt nu se predau și nu se învață, ci sunt un exercițiu permanent pentru noi toți, în egală măsură, un standard ce trebuie atins în fiecare zi.
Un astfel de dialog este singurul ce poate sta la baza unui viitor parteneriat dintre Uniunea Europeană și vecinii săi, mai cu seamă Federația Rusă. Vocația și identitatea eminamente europeană a celui mai mare vecin al Uniunii nu fac decât să justifice această așteptare și să garanteze succesul unei cooperări bazate pe principii europene. Avem nevoie de o relație previzibilă, coerentă și consistentă și cred că astăzi avem și toate premisele pentru a o construi.
Doamnelor și Domnilor,
România a susținut constant, la toate nivelurile, necesitatea ca valori și principii precum cele enumerate mai devreme să guverneze relațiile dintre Rusia și Europa. Pentru ca numai astfel putem apăra drepturile și interesele cetățenilor pe care îi reprezentăm, fie în legislativele naționale, fie în Parlamentul European, fie în funcțiile executive în care ei ne-au ales. Aceste interese sunt obiective, și mandatul care ne-a fost încredințat este unul imperativ. Căile pe care le alegem însă pentru a promova aceste interese depind însă de noi, iar șansele de succes depind de încrederea pe care demersul nostru îl inspiră nu doar cetățenilor, ci și vecinilor noștri.
Cooperarea noastră trebuie să fie structurată de criterii comune și universal valabile, pentru a răspunde cât mai repede unor provocări multiple. În sfera energetică, avem nevoie de o piață funcțională, liberă și diversificată, care să poată răspunde previzibil și constant atât nevoilor furnizorilor cât și celor ale consumatorilor. În dialogul politic, trebuie să conștientizăm și să promovăm interesul comun al Rusiei și al Uniunii Europene de a avea o vecinătate stabilă, prosperă și democratică în care nu există disonanțe grave între guvernanți și vocea celor guvernați. Și, poate cel mai important pentru scopul acestui forum, traversăm astăzi o criză economică și financiară globală care scoate și mai mult în evidență prețul necooperării. Astăzi, mai mult decât în anii trecuți, deturnarea atenției și a resurselor publice de la prioritatea traversării crizei și a atenuării efectelor ei către false rivalități impune un cost vizibil atât imediat, cât și pe termen lung.
Acestea sunt numai câteva dintre temele de reflecție și provocările cărora trebuie să le răspundem prin intermediul parteneriatului UE-Rusia. Ele cer acțiunea noastră concertată și, mai ales, ne impun să ne așezăm la aceeași masă, să recunoaștem diferențele, să identificăm soluții, și astfel să lucrăm deschis la depășirea logicii unui joc cu sumă nulă.
În acest sens, Forumul Economic Europa-Rusia este nu doar un pas în direcția bună, ci și un exercițiu pentru tipul de dialog pe care ni-l dorim.
Vă mulțumesc.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 26 septembrie 2020, 8:29
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro