Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate în teritoriu
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2004-2008 (dep.)
Reforma structurală a societății românești. Modernizarea României prin educație
Forum privind pachetul de legi ale educației
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Roberta Alma Anastase > Discursuri, declaratii si mesaje Versiunea pentru printare


rostit de președintele Camerei Deputaților, doamna Roberta Anastase, la lansarea cărții "A Little War that Shook the World: Georgia, Russia, and the Future of the West" a dr. Ronald Asmus, director executiv în cadrul German Marshall Fund

Distinși invitați,
Doamnelor și domnilor,
Îmi face o deosebită plăcere să vă urez bun-venit în Palatul Parlamentului și în Camera Deputaților. Mă bucur să putem găzdui și de această dată o masă rotundă pe o tematică foarte importantă pentru România și pentru regiunea noastră, o masă rotundă dedicată dinamicilor recente din regiunea Mării Negre. Acțiunile noastre, ale celor ce luăm decizii în acest domeniu, sunt informate de un proces continuu de dezbatere și dialog cu societatea civilă. În acest proces, organizațiile neguvernamentale și de cercetare, precum German Marshall Fund, joacă un rol important. Ele sunt depozitari de expertiză, evaluatori de politici publice, dar și instituții aflate în contact direct cu societățile din țările noastre. Evenimentul de astăzi este o nouă ocazie de a continua dialogul nostru, și vă mulțumesc că ați răspuns invitației de a fi astăzi aici.

Doamnelor și Domnilor,
Prin însăși datele sale geografice, regiunea extinsă a Mării Negre constituie o prioritate pentru România. După căderea regimurilor comuniste din Europa de Est și Uniunea Sovietică, statele din regiune au avut posibilitatea de a a își construi singure viitorul. Drumul către acest viitor a fost definit de oportunități și provocări similare, iar dificultățile cu care ne-am confruntat fiecare dintre noi au avut un impact asupra întregii regiuni, fie că vorbim despre conflicte înghețate sau deschise, tensiuni etnice, economii fragile sau siguranță energetică precară.
Aceste provocări au devenit relevante pentru întreaga comunitate euroatlantică după extinderea Uniunii Europene și a NATO, când România a devenit stat de graniță al Alianței și al UE. Astăzi, ele constituie întâi de toate realități imediate pentru cetățenii țărilor din această regiune.
Am revenit recent dintr-o vizită în Republica Moldova. Cei mai mulți dintre dumneavoastră cunosc importanța acestui stat pentru România, precum și sprijinul ferm pe care eu și colegii mei din Parlament îl acordăm aspirațiilor europene ale acestui stat. Am avut la Chișinău ocazia să discut pe larg cu lideri politici, cu reprezentanți ai societății civile, ai partidelor politice, dar și cu tineri care își văd viitorul doar în interiorul Uniunii Europene, alături de România. Vreau să vă asigur că, pentru toți aceștia, evoluțiile politice și de securitate care fac obiectul acestei dezbateri sunt mai mult decât concepte abstracte, ele sunt realități cu un impact imediat asupra vieții lor și a viitorului țării lor. Conflictele din regiune precum cel din Transnistria, derapajele democratice, alegerile incorecte, prezența trupelor străine pe teritoriul propriei țări – toate acestea se traduc în oportunități pierdute pentru cetățenii din statele acestei regiuni.
Aspirațiile europene ale Republicii Moldova depind în bună măsură de rezolvarea acestor provocări. În spațiul Mării Negre ele nu țin cont de granițe, și pentru a le rezolva trebuie mai întâi să le înțelegem. Trebuie, de asemenea, să înțelegem rolul pe care Federația Rusă alege să îl joace în acest context, iar aici contăm și pe ajutorul dumneavoastră, al societății civile și a mediului de cercetare.
Ronald Asmus este unul dintre intelectualii publici cei mai implicați în studiul transformărilor geopolitice din regiunea Mării Negre. Ultima carte a domniei sale este cel mai recent și poate cel mai relevant dintre argumentele din cadrul acestei dezbateri. Sunt sigură că va redefini termenii în care o purtăm. Împărtășesc convingerea domniei sale că războiul ruso-georgian din 2008 reprezintă un moment-cheie în evoluția regiunii. Volumul pe care domnia sa îl lansează astăzi și în România conține o analiză lucidă, echilibrată și revelatoare asupra acestui moment nefericit din istoria recentă a regiunii. Este o carte care, sunt convinsă, va rămâne un document istoric valoros și util în anii care urmează. Mai mult decât orice, însă, constituie un document din care noi, decidenții, dar și publicul larg, trebuie să extragă lecții despre cum putem evita pe viitor astfel de conflicte.
Permiteți-mi ca, în încheiere, să felicit German Marshall Fund pentru inițiativa acestei mese rotunde și pe domnul Ronald Asmus pentru implicarea domniei sale în sprijinirea evoluțiilor pozitive din Regiunea Extinsă a Mării Negre. Vă urez succes în dezbaterea de astăzi.
Vă mulțumesc.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 20 noiembrie 2019, 16:05
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro