Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate în teritoriu
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2004-2008 (dep.)
Reforma structurală a societății românești. Modernizarea României prin educație
Forum privind pachetul de legi ale educației
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Roberta Alma Anastase > Discursuri, declaratii si mesaje Versiunea pentru printare


cu ocazia lansării Inițiativei "Alianța Civilizațiilor în România"
București, Palatul Parlamentului

Excelențele Voastre,
Doamnelor și Domnilor,

Îmi face o deosebită plăcere să deschid lucrările acestei ceremonii de lansare, în România, a Inițiativei Alianța Civilizațiilor. Este un proiect deosebit de relevant în contextul global actual, și unul la care România a subscris în totalitate.
Doresc să salut eforturile depuse pentru materializarea acestei inițiative de către Ministerul Afacerilor Externe și de Ministrul Teodor Baconschi personal, de Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului, reprezentat de domnul Attila Marko, precum și de Reprezentanții Agențiilor ONU în România. Nu în ultimul rând, salut demersurile colegului meu, domnul deputat Horea Uioreanu, șeful Comisiei Permanente Comune pentru Relația cu UNESCO, pentru promovarea principiilor și valorilor ONU în România.
Între relevanța globală a acestei inițiative și dimensiunea sa națională este o strânsă corespondență. La nivel internațional, dialogul interreligios, intercultural și interetnic constituie un prim pas spre asigurarea unui climat de stabilitate și cooperare. Promovarea acestui dialog este un angajament fundamental asumat de România, pentru că dincolo de credința în importanța acestor principii, considerăm că ele sunt un mijloc de promovare, la nivel european și global, a intereselor cetățenilor noștri. Am convingerea că, prin acțiunile concrete care vor fi realizate, în lunile și anii ce urmează, în cadrul Inițiativei Alianța Civilizațiilor pentru România, țara noastră va demonstra că este un cetățean global responsabil, și va contribui la promovarea acestora pe plan global.
Sărbătorirea, la nivel internațional, a Zilei Diversității Culturale, este un prilej pentru noi, românii, să rememorăm demersurile întreprinse în ultimele două decenii în sensul promovării vocii minorităților și asigurării drepturilor acestora. Miza demersului nostru, în toți acești ani, l-a constituit crearea unei societăți în care respectăm și prețuim diversitatea, în toate formele ei, și promovarea deschiderii, toleranței și dialogului ca expresie garantată a unui mediu democratic, transparent și pluralist.
România a făcut procese semnificative atât în asigurarea respectării drepturilor minorităților, cât și în asigurarea unei reprezentări a acestora în plan politic. Aceste progrese, realizate într-o regiune marcată de violențe interetnice și de războaie civile, recomandă România ca un model de promovare al dialogului intercultural. Am convingerea că participarea țării noastre la Inițiativa "Alianța Civilizațiilor" va constitui o bună oportunitate pentru a comunica și disemina, la nivel internațional, bunele practici în domeniu.

Doamnelor și domnilor,

Noțiunea de diversitate culturală capătă noi valențe o dată cu dobândirea, de către România, a statului de membru al Uniunii Europene. Nu trebuie să uităm că, înainte de a fi o uniune vamală, monetară, economică sau comercială, Uniunea Europeană este, întâi de toate, o uniune de valori împărtășite, dar și un spațiu al diversității culturale, etnice și religioase. România, ca stat membru, este racordată la aceste valori și principii. Însă acest lucru nu înseamnă că sprijinul partenerilor noștri europeni nu poate constitui un catalizator pentru continuarea promovării dialogului intercultural și sprijinirea drepturilor minorităților, cu precădere în acele zone unde mai avem de lucru în acest sens.
Mă gândesc în primul rând la problematica drepturilor minorității rrome, un grup etnic și cultural care este prin excelență transnațional. Deși România a luat o serie de măsuri pentru a promova participarea civică, educațională și profesională a acestui grup minoritar, consider că o mai bună coordonare la nivel european nu poate decât să potențeze rezultatele obținute până acum la nivelul țării noastre. Nu cred că ne putem imagina că problemele unei comunități transnaționale pot fi rezolvate exclusiv la nivel național. De aceea, o coordonare la nivel european prin definirea și implementarea unor acțiuni concrete pentru promovarea drepturilor minorității rrome este esențială pentru a continua măsurile de integrare și de asigurare a egalității de șanse pentru acest grup minoritar.

Excelențele voastre,

Aș dori să închei prin a reaminti importanța valorilor pe care le celebrăm astăzi. Respectul față de diversitatea culturală, crearea unui climat al dialogului și al toleranței, asigurarea egalității de șanse pentru grupuri vulnerabile, precum și asigurarea unei voci la nivel civic și politic pentru minorități, aceste valori sunt o expresie a unui stat democratic, pluralist. Respectarea și promovarea lor este o dovadă a forței acelui stat, a existenței unui proiect național coerent și în acord cu nevoile cetățenilor, reprezentat de o democrație legitimă și deschisă.
Într-un stat democratic, modern și legitim, diversitatea culturală reprezintă o oportunitate, nu o amenințare. Conviețuirea pașnică a mai multor grupuri pe teritoriul unui stat constituie o dovadă a legitimități proiectului național. Iar promovarea drepturilor acelor minorități este expresia angajamentului societății de a contribui la îmbogățirea culturii și întărirea identității acelui stat.
Cu aceste gânduri, urez succes tuturor organizațiilor implicate în continuarea proiectului început astăzi și îmi reafirm întreaga deschidere pentru a colabora în cadrul proiectelor care vor fi definite în cadrul Inițiativei Alianța Civilizațiilor.
Vă mulțumesc.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 22 noiembrie 2019, 15:51
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro