Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate în teritoriu
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2004-2008 (dep.)
Reforma structurală a societății românești. Modernizarea României prin educație
Forum privind pachetul de legi ale educației
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Roberta Alma Anastase > Discursuri, declaratii si mesaje Versiunea pentru printare


Președintele Camerei Deputaților, doamna Roberta Alma Anastase, a participat joi, 8 iulie, la Consultarea națională privind reforma serviciilor sociale în România, eveniment organizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și CENTRAS.
La dezbatere au participat reprezentanți de la peste 90 de ONG-uri din toată țara.

Stimați participanți,

Discuția de astăzi este importantă din cel puțin 2 motive. În primul rând pentru că am început dezbaterea privind contractarea serviciilor sociale de aproape un an de zile - din octombrie 2009 - și trebuie să ne apropiem de o concluzie pe care să o supunem împreună testului realității.
În al doilea rând pentru că în situația economică de astăzi se pune problema unei asistențe sociale echitabile, de care să beneficieze cei care au nevoie cu adevărat. Mai ales pentru că trecem printr-o situație economică dificilă, trebuie să punem capăt exceselor din domeniu.
Suntem deci în fața unei realități pe care toți vrem să o schimbăm. Suntem aici pentru a da răspunsuri, pentru a propune soluții și pentru a da o formă legislației din domeniu, cât mai aproape de varianta finală.


Stimați participanți,

La aceste 2 motive, aș vrea să mai adaug unul personal.
Am convingerea că răspunsurile la provocările din România de astăzi se pot găsi doar prin colaborarea cu societatea civilă.
Dacă în România nu va avea loc o renaștere a spiritului civic, atunci șansele de redresare sunt minime. Pentru că provocările sunt nu doar de natură economică ci vizeză reformarea instituțiilor românești.
Avem nevoie de o societate civilă mai puternică și de aceea cred că dezbaterile, cum este și cea de astăzi, sunt așa de importante.
Noi, oamenii politici, avem datoria de a vă asculta. Mai mult, avem datoria de a vă coopta în proiectele noastre. Astăzi, vreau să mulțumesc cu precădere Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) și Centrului de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale (CENTRAS) care au intermediat dezbaterile cu experți ai ONG-urilor pe tema asistenței sociale.


Stimați participanți,

Întrebările cărora trebuie să le formulăm astăzi răspunsuri nu sunt simple; și repet astăzi pentru a sublinia urgența dezbaterii.
Trebuie hotărât înspre ce ne îndreptăm, spre un sistem centrat pe prestații sau spre unul centrat pe servicii sociale.
Cât si ce din asistența socială este asigurată de instituții ale statului, care este rolul instituțiilor locale, al celor județene sau centrale.
Finanțăm serviciul sau finanțăm persoana.
Cum stabilim si cum asigurăm standardele, cum ne asigurăm în ultimă instanță că obiectivele pe care ni le propunem sunt realizate, astfel încât eficiența serviciilor, măsurile active, calitatea și implicarea să conducă la reducerea dependenței de sistemul de asistență socială, la incluziune și reducerea riscurilor privind calitatea vieții.


Stimați participanți,

Nu am venit astăzi cu opinii care să nu sufere modificări. Din contră, consider că esența dialogului este ascultarea tuturor părților și preluarea ideilor cele mai bune.
Singura mea dorință este ca discuția de astăzi să capete aspecte cât mai concrete, tocmai pentru a încerca să definitivăm cât mai rapid propunerile privind cadrul legislativ (respectiv modificările Ordonanței nr. 68 pe 2003).
Sunt sigură că asupra tuturor acestor propuneri de modificare veți avea argumente și contraargumente, astfel încât la final să avem o formă a legii care să asigure funcționarea eficientă a serviciilor sociale în România.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 15 noiembrie 2019, 7:01
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro