Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate în teritoriu
Întâlniri diplomatice
Activitate parlamentară
2020-prezent (sen.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2004-2008 (dep.)
Reforma structurală a societății românești. Modernizarea României prin educație
Forum privind pachetul de legi ale educației
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Roberta Alma Anastase > Discursuri, declaratii si mesaje Versiunea pentru printare

Președintele Camerei Deputaților, doamna Roberta Anastase, a susținut marți, 7 septembrie 2010, o declarație de presă referitoare la dezbaterea moțiunii simple "Agricultorii români, sufocați de importuri și falimentați de politica agricolă a guvernului Boc". Vă prezentăm mai jos, integral, această declarație:

Roberta Anastase: Dacă e să vorbim despre faptul că astăzi PSD a fost o victimă, atunci putem concluziona că a fost o victimă a propriei incompetențe. Victor Ponta, astăzi, a chiulit din Camera Deputaților. Ar fi putut să fie în plen, să citească moțiunea și să o susțină. Nici dumnealui și nici unul dintre semnatarii moțiunii nu au dorit să facă acest lucru. Procedural - și sunt convinsă că dvs știți foarte bine acest aspect - când nici unul dintre semnatarii unei moțiuni nu susține acea moțiune, înseamnă că moțiunea este retrasă. Dar, sigur, doresc să fac un apel la colegii din PSD, pentru a reveni la un dialog normal, pentru a reveni la o abordare constructivă, pe care sunt convinsă că alegătorii o așteaptă de la noi. Nu putem să coborâm nivelul dezbaterii parlamentare la nivelul vocabularului pe care îl posedă dl Ponta. Mă aștept, mai degrabă, ca dl Ponta să reușească să se ridice la nivelul unei dezbateri parlamentare. Și, sigur, trebuie să specific că respect orice demers de corijare, de sancționare a politicilor guvernamentale făcute de opoziție. Este un drept al opoziției să apeleze la orice instrument, fie că vorbim de întrebări, interpelări, de moțiuni sau moțiuni de cenzură, dar făcând-o în cadrul pe care cu toții l-am agreat: respectând Regulamentul.

Întrebare: Mâine vor cere rediscutarea, repunerea pe ordinea de zi a moțiunii simple. Veți fi de acord cu această cerere, veți accepta să se discute moțiunea mâine?

Roberta Anastase: Vreau să vă spun că suntem într-o dificultate procedurală. Pe de o parte, pentru faptul că astăzi, când era pe ordinea de zi discutarea acestei moțiuni, nu a dorit nimeni să o susțină; prin urmare, din acest demers procedural înțelegem că dânșii și-o retrag. În același timp, avem și o altă problemă: în regulament scrie că o moțiune se discută în maxim șase zile. Mâine vom fi deja în a șaptea zi, deci termenul va fi, practic, unul depășit. Cred că până la urmă corect procedural este ca dânșii să depună o nouă moțiune și să intrăm într-o procedură firească. Vreau să vă mai spun un lucru, așa, pentru a mai descreți puțin frunțile. Știți că această moțiune depusă la Camera Deputaților a fost semnată și de un senator - asta pentru a discuta despre profesionalismul unora dintre colegi.

Întrebare: Dar potrivit prevederilor din Regulamentul Camerei, ordinea de zi poate fi modificată de Comitetul ordinei de zi, la propunerea Biroului Permanent. A existat o întrunire a Comitetului ordinei de zi?

Roberta Anastase: Vreau să vă spun că în mod normal noi ar fi trebuit - așa cere Regulamentul - să supunem aprobării plenului Parlamentului ordinea de zi. Ieri, din cauza unor chestiuni procedurale, invocate succesiv de diverși parlamentari, s-a epuizat timpul alocat dezbaterilor și nu s-a supus la vot ordinea de zi. Tocmai de aceea, astăzi, în debutul ședinței, era firesc să supunem la vot ordinea de zi. Asta am făcut. Evident, am reținut solicitarea, făcută procedural, iarăși, de un lider de grup - este vorba de liderul Grupului parlamentar al PD-L - de completare a ordinii de zi, o chestiune absolut normală, am supus-o la vot, s-a completat ordinea de zi și apoi am supus la vot ordinea de zi în ansamblu. Deci, practic, nu s-a încălcat cu absolut nimic Regulamentul. Puteți să consultați, de altfel, stenogamele și cred că lucrurile vă vor fi foarte clare.

Întrebare: PSD vrea să depună plângere plenară și la Parchet, în care să vă acuze de abuz în serviciu.

Roberta Anastase: Este opțiunea dumnealor. Eu nu vreau s-o comentez. Revin la apelul pe care l-am făcut, al unui comportament normal și al unei relații normale între putere și opoziție. Vreau să vă spun că pe ordinea de zi a Camerei Deputaților sunt teme extrem de importante și v-aș menționa doar una singură, cea legată de pensii, dar nu numai, vorbim și de Legea salarizării unice și multe ate teme care sunt extrem de importante. Cred că cei care ne-au ales așteaptă de la noi mai multă responsabilitate și mai puțină vendetă.

Întrebare: Pe de altă parte, opoziția susține că doriți schimbarea componenței Biroului Permanent, în așa fel încât de fiecare dată să puteți bloca orice proces al opoziției, orice acțiune a opoziției.

Roberta Anastase: Eu reprezint un vot, mi-l exprim așa cum consider eu. Ceea ce sunt obligată, ca și președintă a Camerei, este să țin cont de propunerile făcute într-un mod statutar și să le supun la vot. Plenul este suveran, iar majoritatea, ca în orice joc democratic, este cea care decide. Vă mulțumesc.

Întrebare: Vroiam să vă mai întrebăm ceva, care nu are legătură cu moțiunea simplă. Dl Prigoană a revenit în PD-L. Spune că a luat această decizie pentru că s-a renunțat la acea hotărâre a democrat-liberalilor, separarea afacerilor de politică. Când s-a luat această decizie? Dacă știți de revenirea dlui Prigoană?

Roberta Anastase: Trebuie să recunosc că, să spunem, de la momentul luării acelei decizii eu am considerat-o a fi una grăbită și asta pentru că dl Prigoană nici nu a așteptat ca acea decizie a Colegiului Director să fie una operaționalizată. Noi am delegat în Colegiul Director responsabilitatea către Biroul Permanent Național pentru a construi, dacă vreți, procedura de aplicare a ei. Nu am discutat acest lucru. Cu siguranță o vom face, dar sunt convinsă că dl Prigoană a înțeles exact la ce ne refeream în momentul în care discutam în Colegiul Director și, probabil, de aceea a avut și această opțiune.

Întrebare: S-a revenit asupra acestei decizii sau nu?

Roberta Anastase: Nu, decizia v-am spus care a fost, urma ca ea să fie operaționalizată.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 1 martie 2021, 22:27
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro