Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate în teritoriu
Întâlniri diplomatice
Activitate parlamentară
2020-prezent (sen.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2004-2008 (dep.)
Reforma structurală a societății românești. Modernizarea României prin educație
Forum privind pachetul de legi ale educației
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Roberta Alma Anastase > Discursuri, declaratii si mesaje Versiunea pentru printare

Președintele Camerei Deputaților, doamna Roberta Anastase, a susținut marți, 2 noiembrie 2010 o declarație de presă referitoare la întâlnirea pe care o va avea cu liderii grupurilor parlamentare, pe tema modificării Regulamentului Camerei Deputaților. Vă prezentăm mai jos, integral, această declarație.

Roberta Anastase: Așa cum ați văzut și din declarațiile liderilor politici din Camera Deputaților, am avut o discuție consistentă în interiorul Biroului Permanent cu privire la situația creată în Camera Deputaților și am remarcat o deschidere din partea tuturor liderilor de grup pentru a găsi împreună o soluție de ieșire din acest blocaj. Am discutat substanțial despre nevoia de corijare a Regulamentului. Dacă vreți, de un aer european pe care să-l introducem în regulile noastre și, evident, în funcționarea noastră. Împreună cu liderii de grup vom mai avea în cursul zilei de astăzi o întâlnire, astfel încât să stabilim niște pași concreți și un obiectiv pe care să-l vizăm în termeni concreți, de înființare a unei Comisii de regulament și, un lucru foarte important, a unui Cod de conduită la nivelul cel puțin al Camerei Deputaților. Sunt lucruri importante pe care trebuie să le discutăm, pornind de la chestiunile care sunt contradictorii în interiorul Regulamentului, dar în același timp și de nevoia de a lua în considerare, astăzi mai mult decât în legislaturile precedente, a afirmării parlamentarilor, pentru că sunt parlamentari aleși nominal, pentru că este firesc ca o parte din dezbateri să fie și în plen. Sunt tot atâtea lucruri pe care noi le-am analizat, dar toate aceste lucruri trebuie să cadă în sarcina unei comisii destinate construirii unui nou regulament și a unui cod de conduită, evident cu un termen, astfel încât lucrurile să intre, să spunem, pe un alt făgaș, într-un termen rezonabil de timp. Este de apreciat și asta am remarcat, dorința tuturor de a găsi o soluție și de a intra într-o funcționare normală.

Reporter: Opoziția propune modificarea Regulamentului, astfel încât să fie eliminat votul prin ridicare de mână, să rămână doar votul electronic. Sunteți de acord?

Roberta Anastase: Absolut. Este o discuție pe care noi am purtat-o în nenumărate rânduri. Cred că este firesc ca să eliminăm orice fel de suspiciune asupra unui vot sau altul. Este firesc ca să existe numai vot electronic și nu numai acest lucru și acest vot electronic să urmăm procedurile de verificare a lui ca să nu mai existe, dumneavoastră ați sesizat în numeroase dezbateri pe care noi le-am avut, indiferent de partidele politice din care fac parte parlamentarii, ei au sesizat anumite disfuncționalități și la nivel tehnic. Pentru a putea corija, am avut deja o serie de discuții asupra pașilor pe care trebuie să-i facem înainte de orice vot final.

Reporter: Întâlnirea de astăzi despre care vorbeați când va avea loc? După plen?

Roberta Anastase: Da. Probabil că în pauză, știți că noi astăzi avem plenul, un plen prelungit. În pauza de la prânz.

Reporter: Ce mai presupune acest cod de conduită despre care discutați? Ați spus că trebuie făcut un cod de conduită putere - opoziție. Cam care ar fi?

Roberta Anastase: Noi i-am spus un cod de conduită al parlamentarilor astfel încât să, dacă vreți, să stabilim niște reguli pe care să le și respectăm, astfel încât de la adresarea unuia către celălalt până la o modalitate de deblocare a crizelor să existe în acest cod de conduită. E important dialogul, suntem o instituție politică și, cel mai important lucru, este dialogul, chiar dacă, sigur, ne despart viziuni, ne despart doctrine, dar de fiecare dată e important să folosim acea instituție care e, i-aș spune eu, vitală la Parlamentul European, acea instituție a compromisului.

Reporter: Această înțelegere, acest cod de conduită, ar putea debloca situația? Cei de la opoziție ar putea renunța astfel la a vă mai cere demisia?

Roberta Anastase: Noi am discutat tocmai în ideea de a debloca situația, tocmai în ideea de a găsi soluții și nimeni nu a gândit și nu a discutat, să spunem, cu patos aceste subiecte și nu am discutat despre persoane. Nu persoanele sunt problemele, nu la persoane, dacă vreți, se reduc problemele, ci la funcționarea noastră și, până la urmă, la imaginea pe care noi o avem în ochii oamenilor, că vedeți, dumneavoastră sunteți cei care titrați de fiecare dată "Circ la Parlament", "Scandal la Parlament". Omul nu face diferența între o părere sau cealaltă, ci constată că nu funcționează anumite lucruri bine. Și atunci, părerile liderilor de grup spre această direcție au mers, spre găsirea unei soluții, astfel încât noi să avem mecanismele, să deblocăm situațiile care apar inevitabil într-o funcționare a Parlamentului.

Reporter: Vă mulțumesc mult.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 1 martie 2021, 21:54
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro