Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate în teritoriu
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2004-2008 (dep.)
Reforma structurală a societății românești. Modernizarea României prin educație
Forum privind pachetul de legi ale educației
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Roberta Alma Anastase > Discursuri, declaratii si mesaje Versiunea pentru printare

Președintele Camerei Deputaților, doamna Roberta Anastase, a susținut marți, 2 noiembrie 2010, o declarație de presă, după întâlnirea cu grupurile parlamentare, pe tema modificării Regulamentului Camerei Deputaților. Vă prezentăm mai jos, integral, această declarație

Roberta Anastase: ... cel legat de un dialog absolut necesar în Camera Deputaților, pentru a putea debloca situația creată. Am concluzionat în felul următor: ca joi să ne revedem, de data aceasta, cu un set de priorități ale fiecărui grup parlamentar, legat de modificarea Regulamentului. Aceste priorități să fie discutate și la final să ieșim cu un set de priorități pe care după aceea să le ducem în Biroul Permanent al Camerei, să sesizăm Comisia de regulament și această Comisie de regulament, prezentând un raport, să opereze modificările convenite între liderii de grup. Toate aceste modificări sunt în sensul unei, să spunem, abordări transparente a funcționării noastre; în același timp, în sensul unei aduceri în prim plan și a parlamentarilor în dezbateri, dar, în același timp, și o garanție asupra faptului că - o garanție, dacă vreți, de ambele părți, și a părții care conduce lucrările, dar și a parlamentarilor care se află în sală asupra votului. Există un consens la nivelul tuturor grupurilor parlamentare asupra instituirii votului electronic și în cazul în care acest vot electronic nu funcționează, să fie cel prin apel nominal, deci, practic, să renunțăm la votul prin ridicare de mână. Astea au fost concluziile, urmează ca joi să avem această întâlnire, după care, în cazul în care lucrurile merg așa cum am văzut că își doresc liderii politici, în sensul constructiv, atunci să avem un Birou Permanent și să declanșăm procedura asumată de toți liderii politici.

Dnă președinte, pentru că nu am înțeles /.../ până joi, până la această întâlnire, nu va mai fi, practic, nici ședință de plen, nici comisii? Se menține acest blocaj sau...?

Roberta Anastase: Nu, dar stați puțin, și plenul a fost, nu despre asta vorbim, vorbim despre faptul că comisiile funcționează în continuare - nu are nicio legătură. Noi purtăm o discuție politică, o discuție, care, să spunem, vizează buna funcționare a Camerei, îmbunătățirea funcționării Camerei și lucrurile acestea evident că presupun discuții, presupun consultări pe care să le avem unii cu ceilalți, ne dorim cu toții să funcționăm mai bine. Și atunci discutăm lucrurile acestea și dorim să le corijăm într-un termen rezonabil.

Din punct de vedere politic, ați ajuns la un acord cu PSD în privința persoanei dumneavoastră? PSD spunea că nu renunță la cererea de demisie.

Roberta Anastase: Vreau să vă spun că nu am discutat subiectul politic. Pentru în momentul în care intri în subiecte politice, în momentul acesta intervine riscul unui blocaj, fiecare își spune mesajul politic. Nu acesta este obiectivul nostru. Și am remarcat această deschiderea a liderilor politici pentru a găsi o soluție ca lucrurile în Cameră să funcționeze așa cum ele trebuie să funcționeze, să funcționeze bine. Nu mesajele politice sunt cele care să ne așeze la masă și să discutăm. Evident, fiecare partid politic își transmite un anumit mesaj, își duce o anumită bătălie politică. Noi ne-am strâns la masă având un alt obiectiv, cel de funcționare a Camerei și aici onestitate, sper și cred că există din toate părțile.

PD-L a propus transferul dezbaterilor din Comisie în plen, la proiectele de lege?

Roberta Anastase: Vedeți dumneavoastră, toate aceste lucruri reprezintă priorități de modificare a regulamentului. Discutăm toate aceste lucruri, am avut deja o parte a dezbaterilor legate de dezbaterile în plen și modul în care ele se vor desfășura. Am vorbit de niște timpi alocați, timpi pe care să îi respectăm foarte strict. În același timp, zona dezbaterilor, astfel încât mai mulți parlamentari să aibă posibilitatea să își exprime punctul de vedere, să își susțină argumentele, să nu ne limităm la un singur reprezentant al câte unui grup parlamentar, care să își susțină punctul de vedere. Până la urmă, avem de-a face cu 333 de deputați, oameni care își reprezintă colegiile lor și e firesc să își exprime un punct de vedere.

Se iese din impasul politic de la Camera Deputaților după această întâlnire?

Roberta Anastase: E cel mai important ca să găsim puterea dialogului, absolut necesar, dincolo de disputele politice care sunt firești. Vedeți, poate asta este și capcana, dacă vreți, în care funcționează orice instituție.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 20 ianuarie 2020, 17:41
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro