Curriculum Vitæ
Communiques de presse
Declarations
Interviuri
Photos
Ordre du jour
Activitate in teritoriu
Activité parlementaire
2016-present (dep.)
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
initiatives legislatives
questions et interpellations
discours
vote
declaration de fortune
declaration d'interêts
2004-2008 (dep.)
Reforma structurală a societății românești. Modernizarea României prin educație
Forum privind pachetul de legi ale educației
 
Vous êtes ici: Home > Législature 2008-2012 > Chambre des Députés > Roberta Alma Anastase > Déclarations Versiunea pentru printare

Este o provocare. În general am văzut că proiectul de revizuire a Constituției se referă la o mai mare putere a Parlamentului și lucrul acesta nu poate decât să mă bucure. Iar propunerea potrivit căreia fiecare proiect legislativ ar trebui să se citească de două ori în plen și apoi să se dezbată pe articole, este o procedură pe care eu am întâlnit-o în Parlamentul European și este un lucru foarte bun, pentru că după o primă citire trece o perioadă de timp în care oamenii reflectează, se ridică noi subiecte și pe urmă poate intra într-o a doua citire. La Parlamentul European există chiar mai mult de două citiri în ceea ce privește bugetul. E și în funcție de complexitatea documentului pe care îl ai în dezbatere.
Cred că trebuie să punem pe primul punct în ceea ce privește necesitatea revizuirii Constituției referendumul care a avut loc în 2009, rezultatele acelui referendum validat, clar din punctul de vedere al rezultatelor, un referendum care trebuie aplicat. Noi suntem, până la urmă, oameni care suntem aleși prin vot direct și avem obligația să punem în aplicare voința cetățenilor exprimată într-un cadru clar și legal. E o necesitate revizuirea Constituției și în faptul că, în ultimii ani de zile, ea și-a dovedit și limitele.
Am asistat la blocaje, am văzut în hotărârile Curții Constituționale luate de-a lungul timpului lucruri care arată limitele actualului document constituțional. Pornind de la hotărârile Curții Constituționale, dar și de la blocajele existente, e firesc ca aceste lucruri să fie corijate. E vorba de adaptarea la prezent a acestei Constituții.
Avem o comisie înființată pentru revizuirea Constituției, o comisie care poate să adune toate ideile, proiectele, modificările propuse în ultima perioadă și vom trece la etapa care este, evident, cea mai grea, aceea de a ieși din această comisie cu un proiect care să reunească suficient de multe opinii, gânduri și modificări astfel încât să îndeplinească numărul necesar de voturi pentru a trece de Parlament. Aici, lucrurile sunt foarte dificile'
Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie mardi, 10 décembre 2019, 20:53
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro