Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate în teritoriu
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2004-2008 (dep.)
Reforma structurală a societății românești. Modernizarea României prin educație
Forum privind pachetul de legi ale educației
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Roberta Alma Anastase > Discursuri, declaratii si mesaje Versiunea pentru printare


Stimate domnule Președinte,
Domnule Secretar General al NATO,
Domnule Președinte al Adunării Parlamentare,
Domnule Președinte al Senatului,
Stimați colegi parlamentari,
Doamnelor și domnilor,

În ultimii ani, dimensiunea parlamentară a NATO a crescut în importanță și evoluția democrațiilor noastre sugerează că și pe viitor această importanță va crește. NATO nu este doar o organizație a militarilor și a diplomaților, este o organizație a cetățenilor țărilor care o compunși, de aceea, vocea parlamentarilor reuniți în Adunarea Parlamentară NATO este tot mai puternică și mai influentă. Adunarea Parlamentară aduce Alianței Nord Atlantice energie și idei proaspete, dar mai ales aduce vocea națiunilor pe care parlamentarii le reprezintă în dezbaterile despre viitorul nostru comun.

Știu că Adunarea Parlamentară a adus o contribuție foarte importantă la Noul Concept Strategic adoptat la Lisabona acum un an. Știu că Adunarea Parlamentară discută aspecte extrem de interesante și acoperă teme vaste, de la abordarea regională a conflictului din Afganistan, la securitatea cibernetica, de la lărgirea NATO și relația cu Rusia, la securitatea maritimă și problemele Marelui Nord. Urmăresc cu atenție,mai ales, dezbaterile legate de rolul și poziția femeilor în sistemele de securitate națională ale țărilor noastre și în cele ale NATO. De asemenea, vă felicit pentru curajul politic cu care abordați dimensiuni încă neexplorate ale exprimării NATO în lume, precum relația Alianței noastre cu China, dar și pentru felul în care lucrați pe dimensiunea mult mai comună a relației cu Rusia. Prin ceea ce faceți, dovediți că NATO este un actor esențial pentru stabilitatea globală și pentru pace și, deși nu sunt membru al Adunării, vă mărturisesc că sunt un admirator și un susținător al activității dumneavoastră.

Am constatat cu bucurie că aici, la București, ați abordat problematica NATO și din perspectiva crizei economice pe care o traversăm cu toții. Înțeleg că în rezoluția pe care o veți vota astăzi chemați toate statele NATO și UE să ia măsurile de reformă necesare depășirii acestui moment dificil și relansării economice. Într-adevăr, ne va fi greu să facem față amenințărilor din ce în ce mai complexe și mai atipice dacă economiile noastre nu se relansează, dacă bugetele noastre nu se reechilibrează. Măsurile de austeritate, reducerea cheltuielilor publice și redimensionarea sistemelor de asistență socială sunt, deja, decizii luate de mai toate țările europene, dar și de prietenii noștri din America de Nord. Există, prin urmare, o presiune mărită asupra cheltuielilor care întrețin și dezvoltă sistemele noastre de securitate.

În acest context, mesajul dumneavoastră este foarte important, inclusiv pentru țara mea. În curînd, Parlamentul României va dezbate bugetul de stat pentru anul 2012. Cred că și multe din parlamentele pe care le reprezentați vor avea pe agendă bugetele țărilor dumneavoastră în următoarea perioadă. În efortul nostru de găsi căi pentru reducerea cheltuielilor, există obișnuința de a reduce mai degrabă bugetul apărării decît alte bugete. Poate că ar trebui să reflectăm cu toții mai atent înainte de a face acest lucru pentru că securitatea noastră este eențială și, vedem bine, securitatea costă din ce în ce mai mult. Trebuie să ne ajustăm bugetele, dar nu trebuie să punem în pericol proiectele noastre comune în cadrul NATO. Și nu doar guvernele noastre sunt chemate să găsească acest echilibru între reduceri de costuri și o apărare efientă, ci și noi, parlamentarii.

Doamnelor și Domnilor

După cum bine știți, România a decis să fie în prima linie a țărilor care participă la implementarea deciziilor luate la Lisabona în privința apărării anti-rachetă. Guvernul nostru a negociat și a semnat deja un acord bilateral cu Statele Unite conform căruia vom găzdui elemente esențiale ale unui scut anti-rachetă menit, în cele din urmă, să protejeze întregul teritoriu NATO de amenințări balistice. Sunt bucuroasă să constat că toate forțele politice parlamentare din România au anunțat că susțin acest Acord și nu cred că vor fi probleme cu adoptarea lui în Parlament. Acest fapt este, din păcate, unic în politica internă din România unde, din păcate, prăpastia dintre putere și opoziție e tot mai accentuată și face ca un consens politic să fie din ce în ce mai puțin probabil. Totuși, în chestiuni de evident interes național, dovedim că putem trece peste tot ceea ce ne desparte. Asta dovedește că suntem și rămînem aliați statornici.

Decizia noastră de răspunde favorabil ofertei americane de amplasare a elementelor de scut anti-rachetă pe teritoriul României s-a dovedit a fi vizionară. Iar faptul că alți aliați și prieteni apropiați, precum Polonia, Turcia, iar mai recent Spania și Olanda au decis să participe la proiect ne arată că vom reuși.

Sigur, părerile pro sau contra sunt mereu binevenite. Ce ar fi o Adunare Parlamentară fără opinii adverse? Și mă bucur să constat că, din acest punct de vedere, Adunarea dumneavoastră este un adevărat for democratic în care toate părerile se pot auzi și, mai ales, toate părerile contează. Important este ca, în final, spiritul alianței noastre, atît de bine exprimat în faimosul articol 5 din Tratatul Nord Atlantic, să prevaleze.

Doamnelor și Domnilor

Studiile arată că, în ultimii ani, românii constituie cea mai pro-atlantică națiune din Europa. La București, NATO se bucură de cea mai largă susținere populară. Prezența dumneavoastră aici a fost astfel cît se poate de naturală. Îmi amintesc cu plăcere că Bucureștiul a găzduit Sesiunea de toamnă a Adunării Palamentare în 1997, cînd România nu era încă membru NATO. Acum, 14 ani mai tîrziu, România a găzduit din nou sesiunea cea mai importantă din calendarul anual al Adunării Parlamentare NATO. Vă așteptăm din nou la București, în sesiuni, reuniuni ale comitetului șefilor de delegații sau în vizite ale comisiilor, oricînd în viitor!

Vă mulțumesc.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 27 ianuarie 2020, 8:29
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro