Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate în teritoriu
Întâlniri diplomatice
Activitate parlamentară
2020-prezent (sen.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2004-2008 (dep.)
Reforma structurală a societății românești. Modernizarea României prin educație
Forum privind pachetul de legi ale educației
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Roberta Alma Anastase > Discursuri, declaratii si mesaje Versiunea pentru printare

Roberta Anastase: Aș vrea să fac câteva precizări vis-a-vis de declarațiile politice care s-au făcut în legătură cu evenimentele de astăzi din plenul comun al celor două Camere. Înțeleg că domnul Antonescu a ieșit și a spus că nu verifică dumnealui intrarea oamenilor în Parlament. Vreau să vă spun că domnul Antonescu minte. Nu este prima oară când o face, suntem obișnuiți cu toții cu acest lucru, dar de data asta am ieșit cu proba și vreau să vă spun că Grupul parlamentar al PNL a făcut solicitarea, este înregistrată în 28 februarie, pentru a-și aduce 10 oameni în Parlament pentru a participa la lucrările în plen. Iată dovada. Am să vă distribui tuturor această solicitare, astfel încât să nu existe niciun fel de dubiu. Ce demonstrează acest lucru? Pe de o parte că, așa cum spuneam, Crin Antonescu minte, minte cu nerușinare. În al doilea rând, putem să constatăm că este și laș pentru că, din păcate, se ascunde în spatele unor oameni, îi împinge de la spate să vină în Parlament și să aibă un comportament mai degrabă tipic stadioanelor decât unei instituții democratice, cum este aceea a Parlamentului României, în loc să-și folosească calitatea de parlamentar, să vină în plen și să-și exprime părerile politice. De ce nu o face? Explicația cred că vă este la îndemână fiecăruia dintre dumneavoastră. Domnul Crin Antonescu nu are soluții, nu are consistența discursului care să-i permită să vină în fața românilor cu soluții reale. Din păcate, un astfel de om aspiră la cea mai înaltă funcție în stat. Nu poate un astfel de om să fie președintele României, în condițiile în care nu respectă instituțiile statului, chiulește constant de la lucrările Parlamentului și, cel mai grav lucru, minte cu nerușinare. Cred că ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament este un lucru regretabil. Regretabil este, în primul rând, faptul că un președinte de partid se ascunde în spatele unor oameni pe care îi împinge de la spate să vină să aibă un comportament tipic stadioanelor. Dacă dorește, domnul Antonescu se poate duce acolo, dar dacă are o energie în plus este bine să și-o canalizeze în sensul găsirii unor soluții care, într-adevăr, să-i intereseze pe români. Aceasta este declarația pe care vroiam să v-o fac. Am să vă pun la dispoziție această solicitare care probează faptul că, în spatele demersului din Parlament, de astăzi, se află Grupul parlamentar al PNL. Avem acolo o dovadă (...)
Întrebare: (...) din PSD spun că și dumneavoastră ați fi adus oameni care să asiste la lucrări de la balcoane.
Roberta Anastase: Grupul parlamentar al PDL a făcut o solicitare în acest sens, să vină să asiste o serie de oameni la lucrările ședinței comune și, după cum observați, nu a fost nimeni discriminat. Absolut oricine a dorit să participe la această ședință a avut calea deschisă. Diferența este una fundamentală, în schimb. Oamenii aduși de partid, prin intermediul Grupului parlamentar al PDL, au înțeles să aibă un comportament civilizat, să-i respecte pe cei care sunt aleși în mod direct de cetățeni și această instituție a Parlamentului României.
Întrebare: În momentul scandării demisiei de către aceste persoane de care spuneți, și persoanele invitate de PDL au scandat la rândul lor. Nu se fac vinovate în aceeași măsură
Roberta Anastase: Acum, cinstit vorbind, cred că am participat la aceeași ședință, nu? Că am sentimentul că nu.
Roberta Anastase: (...) Nu au fost într-un singur loc cei aduși de PNL, au fost cam în două-trei alveole și au avut și reacții, probabil, de la ceilalți oameni, au avut reacții și din partea celorlalți oameni, ei, personal. De aceea s-a și evacuat imediat sala, tocmai pentru că, până la urmă, obiectivul nu era ca oamenii să se certe între ei, veniseră să asculte un discurs.
Întrebare: În afară de invitații de la PNL și PDL, ce alte persoane au mai fost, au mai avut acces la ședință?
Roberta Anastase: Nu, în general, grupurile parlamentare fac aceste solicitări, nu am mai fost în situații de genul acesta.
Întrebare: Deci, sunteți sigură că cei care au scandat au fost invitați de PNL și nu de PDL?
Roberta Anastase: Vă dați seama că știm.
Întrebare: Aveți dovada că au fost invitate niște persoane de Grupul PNL, dar aveți dovada că cei care au scandat au fost (...) decât aceștia?
Roberta Anastase: Vreau să vă spun un lucru, materialele promoționale au fost date de un alt parlamentar al PNL. Ele au fost introduse.
Întrebare: De cine? Ne puteți da și solicitarea PDL-ului?
Roberta Anastase: Da, fără niciun fel de problemă.
Întrebare: Tratația invitaților PDL a fost asigurată de Grupul parlamentar PDL?
Roberta Anastase: În interiorul Camerei au intrat să viziteze Parlamentul un număr mai mare de oameni, care nu au mai avut loc în sală. Deci, practic, au venit, înțeleg, cu 60 de oameni în plus. Și ei au vizitat Parlamentul, și cei care i-au adus, înțeleg că erau din colegiile lor, parlamentarii respectivi au și avut grijă de ei.
Întrebare: Victor Ponta a spus astăzi, din nou, că Opoziția nu se întoarce la lucrările Parlamentului până când nu veți fi înlocuită de la conducerea Camerei Deputaților.
Roberta Anastase: Încă o dată îi spun lui Victor Ponta ceea ce îi spun de câteva zile, Victor Ponta nu are dreptul să se exprime public cu privire la alte persoane din afara partidului său și să-i judece pe alții, până când el, personal, nu-i cere demisia chiulangiului-șef al Parlamentului României, cel cu zero prezențe, Crin Antonescu, și turnătorului dovedit al Securității, Dan Voiculescu, care se află în înalta funcție de vicepreședinte al Senatului. Despre ce să vorbim în rest?
Întrebare: Șeful statului, în mesajul său, a făcut totuși apel la dumneavoastră, reprezentanți ai Puterii în Parlament, să aveți o cale de înțelegere cu Opoziția, vrea chiar modificarea Constituției, îi trebuie două treimi. Cum veți proceda? Pe tonul acesta nu-i veți readuce în Parlament, cu atât mai puțin să modificați Constituția.
Roberta Anastase: Ceea ce facem și noi constant apel la opoziție, e să avem un dialog pe teme reale, pe teme care țin de interesul românilor și vreau să vă spun că pe agenda Parlamentului se află subiecte extraordinar de importante: mă gândesc la Tratatul fiscal, la toate legile care sunt în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, pe care îl avem stabilit cu Uniunea Europeană, legislația electorală, iată, 300 de parlamentari, alegerea directă și câștigarea fotoliului de parlamentar de către cel care iese pe locul întâi în colegiu. Sunt tot atâtea subiecte care îi interesează pe români, care sunt de interes, sunt convinsă, și pentru parlamentari. Deci asta este soluția pumnului în gură, soluție promovată de cei doi lideri ai partidelor din care dumnealor fac parte, din Opoziție, trebuie să renunțe la acest tip de politică și noi avem toată disponibilitatea. Până la urmă, noi suntem aici, este dovada cea mai clară că avem disponibilitatea la dialog.
Întrebare: Dar o invitație scrisă, cu dată și oră, ați înaintat Opoziției?
Roberta Anastase: Vreau să vă spun că, dacă vreți, constant, am avut discuții cu liderii de grup și sunt mulți parlamentari din Opoziție care își doresc să revină în Parlament și, de altfel, ați sesizat și dumneavoastră faptul că nici subiectul cu indemnizațiile parlamentarilor, acea dispoziție dată de liderii USL, nu a fost respectată de către parlamentarii din propriile grupuri. Cred că toate semnalele venite și din interiorul celor două grupuri sunt în sensul acestui lucru. Deci, în sensul revenirii lor în Parlament.
Întrebare: Aveți exemple concrete de parlamentari ai opoziției?
Roberta Anastase: I-am văzut la televizor. Dumneavoastră ați dat deputații de Vaslui, ați dat și deputați de București, l-am văzut ieri pe domnul Brătianu. Deci, iată că sunt foarte mulți oameni care au transmis deja semnalul responsabilității, pentru că despre asta vorbim. Sunt oameni aleși care au responsabilitatea votului pe care îl au în spate și care, cu siguranță, își doresc revenirea în Parlament, la un comportament, până la urmă, firesc, democratic, în care laolaltă să se afle și Puterea și Opoziția, evident, nimeni nedorindu-și o singură voce. Dar vocile astea, indiferent că vorbim că sunt din Opoziție sau de la Putere, trebuie să fie exprimate și să se facă auzite în Parlamentul României.
Întrebare: Dacă nu găsiți nicio cale de compromis, de dialog cu Opoziția, ați fi dispusă să renunțați la șefia Camerei, ca să dezamorsați conflictul?
Roberta Anastase: Vreau să vă spun un lucru. Eu am venit în Parlament și la conducerea Camerei Deputaților prin susținerea și cu încrederea acordată de colegii mei. Așa cum am spus, absolut toate instituțiile statului au demonstrat faptul că nu a existat niciodată niciun fel de problemă în ceea ce privește funcționarea Camerei Deputaților. Colegii mei sunt singurii care, oricând, pot să îmi ceară acest lucru. În schimb, niciodată, niciodată nu am să accept un discurs de tipul celor din Opoziție care spun "eu stau acasă, mă uit la televizor, dau comunicate de presă și îmi iau indemnizația și comentez din afară". Nu, ăsta nu este un discurs democratic și nu este un discurs pe care vreodată să pot să-l încurajez. Și o spune un om care în colegiul lui are o legătură foarte strânsă cu oamenii care i-au dat votul și îmi găsesc permanent timp să fiu împreună cu ei, să mă întâlnesc cu ei și să le știu exact opiniile. De altfel, verificați și dumneavoastră, înțeleg că 7%, notați această informație, dintre cetățeni susțin greva parlamentară. La un moment dat, știți cum e, când îți spune un om că ai o problemă, al doilea om că ai o problemă, după 93% din cetățeni care îți spun că ai o problemă, iei o decizie, nu?
Întrebare: Referitor din nou la protestatari, doamna Alina Gorghiu a confirmat faptul că dânsa le-a facilitat accesul, însă a spus că ea nu știa ce au de gând. Iar unul dintre protestatari a spus că (...)
Roberta Anastase: Păi, să îl întrebe pe colegul ei, pe domnul Uioreanu, care le-a dat materialele, și atunci (...)
Întrebare: Unul dintre protestatari a spus că ei au decis în Piața Universității ce vor să facă.
Roberta Anastase: Și domnul Uioreanu s-a ocupat de materialele promoționale. Să discute în interiorul Grupului parlamentar liberal. Vă mulțumesc.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 16 iunie 2021, 17:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro