Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Corneliu-Mugurel Cozmanciuc > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Corneliu-Mugurel Cozmanciuc (Grup PNL)
Gradul de siguranță al polițiștilor reflectă nivelul de siguranță al tuturor cetățenilor

Moartea tragică a polițistului din județul Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost înjunghiat mortal, în timp ce patrula singur, dovedește încă o dată că sistemul de siguranță publică din România trece printr-o criză foarte gravă. Gradul de siguranță al polițiștilor reflectă starea instituțiilor de ordine publică, dar și nivelul de siguranță al tuturor cetățenilor.

În acest context se impun măsuri urgente și radicale. Totuși, avalanșa de propuneri și măsuri venite dinspre Guvern, prin vocea prim-ministrului Mihai Tudose, dar și a ministrului de Interne Carmen Dan, dinspre sindicate, alte instituții ale statului sau organizații private, riscă să se transforme în decizii nefundamentate în mod corect și profund, care pot avea mai multe efecte negative decât pozitive.
Așadar, calea de urmat este realizarea, în primul rând, a unei analize pertinente a întregii situații în care se găsește Poliția Română din perspectiva prevederilor legislative, a modului în care acestea sunt sau nu respectate și implementate, a finanțării, a pregătirii cadrelor și chiar a imaginii publice pe care o are această instituție esențială a statului de drept.
Declarațiile intempestive ale ministrului Carmen Dan potrivit cărora vrea să modifice actul normativ care reglementează uzul de armă de către polițiști trebuie ponderate. Pentru că siguranța polițiștilor este, într-adevăr, foarte importantă, însă nu trebuie să cădem în cealaltă extremă de a încălca drepturile și libertățile cetățenilor. Gândiți-vă că o reglementare superficială a regimului armelor și munițiilor poate duce la incidente nefericite de agresare a unor cetățeni nevinovați.
Având în vedere cele de mai sus, solicit crearea de urgență a unui grup de lucru de către Comisiile pentru apărare, ordine publică și siguranță națională reunite din Camera Deputaților și Senat în care să fie implicați și experți în domeniu și reprezentanți ai instituțiilor de ordine publică și siguranță națională. Acest grup ar urma să preia toate propunerile venite din partea instituțiilor statului, sindicatelor, organizațiilor neguvernamentale și tuturor entităților cu rol în ordinea publică, să le analizeze, să le armonizeze și să propună spre dezbatere publică un document coerent care să cuprindă toate modificările legislative necesare asigurării funcționării optime a Poliției Române.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 7 decembrie 2021, 16:53
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro