Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
amendamente
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Mihai Deaconu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Mihai Deaconu (Grup parlamentar național democrat)

Ura, avem bani pentru sănătate!
Am putut sesiza o efervescență la ministerul Sănătății, provocată de declarații ale ministrului Nicolae Bănicioiu privind extinderea sistemului de carduri de sănătate la copii și existența banilor necesari măririi salariilor medicilor cu 25%, precum și de anunțul că întreg patrimoniul ministerului este pus sub sechestru, dar poate fi folosit, din cauza despăgubirilor de peste 4 milioane de euro care trebuie achitate în urma accidentului de la Maternitatea Giulești.


În acest timp, o campanie inițiată de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) strânge susținători în vederea acordării a 6% din PIB pentru sănătate. În plan politic, Victor Ponta ne spune că și-ar dori să poată face asta, numai că Guvernul nu dă bani din PIB, ci din buget, iar momentan nu sunt fonduri disponibile, afirmație cel puțin confuză, iar Liviu Dragnea consideră că este prea mult pentru sănătate.
Să înțelegem că de fapt am primit o serie de afirmații populiste, neacoperite financiar, menite doar să capaciteze capital electoral înaintea alegerilor locale și parlamentare de anul viitor. Am vrea să înțelegem de unde provin banii, dacă într-adevăr există și care este logica după care aceștia sunt repartizați. Domnul ministru ne spune c㠓În acest an, sunt bani suplimentari, din economiile făcute după implementarea cardului de sănătate, deci din bugetul CNAS. Nu se iau bani din bugetele spitalelor."
Sunt de acord că salariile medicilor sunt mici în raport cu munca depusă de aceștia și responsabilitatea pe care o au, motiv pentru care asistăm de ani de zile la un exod al medicilor în străinătate, statul pierzând bani cu educarea tinerilor care nu rămân în țară, dar totuși medicină este o vocație, ca și învățământul.
Dar Ministerul Sănătății nu poate ignora efectele negative ale unor măsuri asumate în ultima perioadă, cum ar fi câteva cazuri concrete. Reducerea tva la unele medicamente, după criterii aplicate neuniform, a provocat pierderi imense farmaciilor mici, permițănd doar lanțurilor de farmacii să facă față situației. Schimbarea listei cu medicamente gratuite a pus în dificultate bolnavii bătrâni, precum și pe cei care urmează tratamente cu medicamente uzuale, căci acum vor trebui să plătească mai mult pentru aceleași medicamente. Iar dacă vor dori să achiziționeze variante mai ieftine ale aceluiași medicament, constatăm că substanțele active utilizate nu sunt de aceeași calitate.
În ciuda acestor probleme, risipa de bani continuă în spitalele românești prin contracte de achiziții publice pentru aparatură medicală, mobilier și alte consumabile făcute fără simț de răspundere la sume mai mari decât prețul pieței, provocând și mai multă neîncredere a pacienților în sistemul de sănătate, când lor li se cere pe perioada de internare să își cumpere medicamentele. Iar organigrama medicală este ocupată în proporție de 70%, multe spitale ducând lipsă de medici specialiști, în timp ce posturile în aparatul administrativ sunt ocupate în totalitate.
O reformă a sistemului de sănătate este necesară, o reformă cu un plan pe termen mediu și lung bine argumentat și sustenabil, căci altfel vom continua să plătim contribuția la fondul de asigurări de sănătate, dar vom primi servicii nesatisfăcătoare în condiții insalubre, cu fiecare vizită într-un spital de stat punându-ne de fapt sănătatea în pericol.
Și cu toate acestea fiind spuse, în acest tablou întunecat se întrevede o rază de speranță, medici care își fac datoria în mod excepțional în orice condiții, și administratori de spitale care sunt la standarde civilizate, reușind să le ofere pacienților o experiență umană. Aceste situații trebuie să devină o majoritate.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 24 noiembrie 2020, 2:50
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro