Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
amendamente
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Mihai Deaconu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de șa domnul deputat Mihai Deaconu (Grup ND)
Votul prin corespondență – un fâs electoral

Ieri, după multe luni de dezbetere publică, a ajuns în plen legea votului prin corespondență. Înainte să ajungă la comisia comună de cod electoral, aș fi putut afirma că legea este detaliată, chiar dacă prezintă și omisiuni, aceasta este perfectibilă.

Nu reprezintă însă rezolvarea problemei cozilor în fața secțiilor de vot din străinătate de la alegerile prezidențiale, de la care a și pornit discuția. Părea însă la acest moment că poate fi varianta cea mai bună, pe care societatea o susține și pe care politicienii o pot accepta.
Partidul Social Democrat a hotărât însă să ofere românilor legea, dar nu în formula potrivită. Soluția ar fi bineînțeles mărirea numărului secțiilor de vot în străinătate cu sprijinul Ministerul Afacerilor Europene , organizarea acestora nu numai în ambasade, consulate, misiuni diplomatice, ci și în clădiri puse la dispoziție prin parteneriat de către statele gazde. Tot acest mecanism ar urma să fie pus în funcțiune după o înscriere prealabilă a românilor din străinătate în Registrul Electoral, astfel încât să se cunoască un număr aproximativ de români care doresc să voteze, astfel încât să se asigure un flux rezonabil, fără cozi interminabile, ore în șir pierdute sau fără a ajunge să voteze efectiv.
Amendamentele PSD adoptate în comisie schimbă semnificativ sensul acestei legi. În primul rând, schimbarea tipului de alegeri la care urmează să se aplice votul prin corespondență restricționează accesul românilor din străinătate la vot, mai ales la alegerile de interes pentru aceștia, cele prezidențiale. Le rămâne acestora doar scrutinul pentru Parlamentul României, unde sunt subreprezentați. Reamintesc că prin blatul PSD-PNL, diaspora a obținut doar 4 deputați și 2 senatori, ca un județ din țară deși numărul cetățenilor este de zece ori mai mare.
Prin eliminarea posibilității de înscriere online în Registrul Electoral a opțiunii pentru vot prin corespondență, se pune o nouă piedică în fața exercitării votului de către români prin această modalitate, deoarece îi va descuraja pe mulți dintre aceștia care trebuie să străbată poate chiar mii de kilometri pentru a ajunge la ambasadă.
Grupul Parlamentar Național Democrat, singurul care nu a fost reprezentat în comisia comună de cod electoral, a constatat cu dezamăgire încă o dată blatul PSD-PNL, aceștia convenind asupra unei forme a legii, care s-a îndepărtat de la rațiunea de facilitare a votului prin corespondență pentru românii din diaspora.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 24 noiembrie 2020, 2:54
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro