Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
amendamente
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Mihai Deaconu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Mihai Deaconu (Grup ND)
Apel la responsabilitate financiară, nu măsuri populiste!

Momentul ședinței Camerei Deputaților de ieri, când a fost votată Legea privind adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 35/ 2015 în varianta amendată de deputații PSD din comisia de muncă și protecție socială, este încă unul de iresponsabilitate financiară de care au dat dovadă de-a lungul anilor guverne și majorități parlamentare de toate afilierile politice.

Cu un an înaintea alegerilor generale, cu un premier demisionar din cauza revoltei cetățenilor, după zile de solicitări ale societății civile pentru politicieni privind transparență, competență, integritate și corectitudine în acțiuni, cu un premier tehnocrat nominalizat de Președinte, după ce partidele politice nu și-au asumat răspunderea nominalizării unui Premier, cu un proiect de buget încă nedepus în Parlament pentru dezbatere, o misiune FMI care nu a fost de acord cu micșorarea TVA concomitent cu majorări salariale …
În linii mari așa s-ar putea contura contextul politic în care deputații au votat aproape în unanimitate majorarea cu 10% a celor aproximativ 1,2 milioane de bugetari, excepție făcând cei care deja au beneficiat în acest an de o creștere salarială. Această majorare a fost adoptată în ciuda lipsei unei argumentări din partea Ministerului Finanțelor Publice privind sustenabilitatea ei.
Ne sunt prezentate informații contradictorii, de la reprezentanții MFP în comisia de muncă aflăm că impactul bugetar ar fi de 5 miliarde de lei, în timp ce dna Rovana Plumb, ministrul Muncii ne informează că impactul bugetar ar fi de doar 1,5 miliarde de lei. Oricare ar fi suma reală, necunoscută și pentru specialiști, va trebui în 2016 să fie acoperită de undeva, fie se va tăia de la investiții, fie se va încheia un nou acord de împrumut, fie termenul de aplicare va fi amânat.
Dar nu trebuie să uităm că este an electoral și este posibil ca PSD să își fi dorit doar asigurarea simpatiei electorale din partea bugetarilor, care să îi rețină ca cei care le dau, nu le iau. Însă dacă este să facem o retrospectivă a guvernării PSD prin Guvernul Ponta din 2012 până acum vom sesiza că, deși au existat majorări constante și necesare ale salariului minim pe economie și ale cadrelor sanitare și didactice, mai mult ne costă majorările salariale pentru înalții demnitari, taxele aberante pentru micii antreprenori, plata CAS-ului pentru micii producători agricoli , scumpirea gazelor și a curentului electric, majorarea taxei pe timbru de mediu, majorarea taxelor locale cu 16% și lista poate continua.
Nu vreau să se înțeleagă că sunt împotriva beneficiarilor acestui act legislativ, în schimb afirm că majoritatea guvernelor postdecembriste, în loc să aplice politici coerente unitare și echitabile în privința salarizării, au aplicat unele discreționare, populiste și inechitabile, ducând astfel în timp la diferențe destul de mari între categoriile socio-profesionale atât prioritare, cât și între cele de aceeași importanță socială.
Majorările salariale trebuie făcute cu mult simț de responsabilitate față de cheltuirea banului public, mai ales într-o țară care nu reușește din incompetența autorităților publice să utilizeze corect și în totalitate bani proveniți din fonduri nerambursabile, care nu are o infrastructură la nivel satisfăcător.
Despre asta este vorba, cu o mână se dă, pentru ca cealaltă să ia, și nu întotdeauna în mod binevoitor. Fac apel la responsabilitate din partea guvernanților, din partea colegilor din Parlament, din partea Președintelui României!
Dacă ne permitem această majorare, fără să fim nevoiți să tăiem din investiții, eu nu am nici o problemă cu aceasta, dar bănuielile ne indică din păcate contrariul.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 24 noiembrie 2020, 2:37
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro