Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of May 19, 1997
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1997 > 19-05-1997 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of May 19, 1997

6. Adoptarea propunerii legislative pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.39/1994 privind stabilirea unor coeficienți de ierarhizare a salariilor de bază pentru personalul din sectorul bugetar, aprobată și modificată prin Legea nr.134/1994, modificată prin Legea nr.85/1996 republicată.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

................................................

Continuăm cu propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 39/1994 privind stabilirea unor coeficienți de ierarhizare a salariilor de bază pentru personalul din sectorul bugetar, aprobată și modificată prin Legea nr. 134/1994, modificată, la rândul ei, prin Legea nr. 85/1996, și republicată.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Din partea inițiatorilor?

Da, vă rog, domnul deputat Valentin Iliescu, din partea comisiei sesizate în fond.

Domnul Valentin-Adrian Iliescu:

Inainte, îmi permiteți, domnule președinte, în calitate de inițiator ...

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Din partea inițiatorului sau din partea comisiei?

Domnul Valentin-Adrian Iliescu:

Voi face precizarea când vorbesc în calitate de președinte și când vorbesc în calitate de inițiator.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Bun. Vă rog.

Domnul Valentin-Adrian Iliescu:

Deci, această propunere legislativă de modificare și completare a Ordonanței Guvernului nr. 39 privind stabilirea unor coeficienți de ierarhizare a salariilor de bază pentru personalul din sectorul bugetar, este inițiativa unui grup de 4 parlamentari, pe care îi voi nominaliza: doamna deputat Smaranda Dobrescu, deputat P.S.D.R., doamna deputat Paula Ivănescu, deputat P.D. domnul deputat Teodor Stanca, deputat P.N.T.C.D. și subsemnatul.

Prin Legea nr. 86/1996 a fost completată și modificată Ordonanța Guvernului nr.39/l994 privind stabilirea coeficienților de ierarhizare a salariilor de bază pentru personalul din sectorul bugetar. Până la apariția acestei modificări toți bibliotecarii, atât din rețelele Ministerului Invățământului, cât și din cele ale Ministerului Culturii, erau salarizați în mod unitar, conform Anexei nr. 5/5 a Ordonanței mai sus-menționate.

Pe baza acestei Legi de modificare a Ordonanței nr. 39, bibliotecarii din sistemul culturii beneficiază de o majorare a salariului de bază cu 25%. În condițiile în care bibliotecarii subordonați celor două ministere își desfășoară activitatea în condiții asemănătoare, pot spune identice, prezenta inițiativă legislativă vine să aducă o reparație în sensul majorării cu 25% a salariilor de bază pentru bibliotecarii din Ministerul Invățământului.

În acest sens, comisia a discutat această propunere legislativă și a întocmit un aviz favorabil. Ulterior întocmirii raportului comisiei, Comisia pentru buget, finanțe și bănci ne-a trimis un aviz negativ, de respingere, și îmi voi permite să insist asupra câtorva aspecte pe care dânșii ni le-au prezentat. Se spune așa: "În ciuda gestului reparatoriu s-ar putea ca prin majorarea cu 25% a salariilor pentru funcțiile, respectiv pentru bibliotecarii din sistemul de învățământ, s-ar putea crea anumite dezechilibre în privința salarizării, în sensul că, bibliotecarii i-ar putea ajunge din urmă și chiar depăși pe unii profesori. În plus față de aceasta, majorarea cu 25% a salariilor bugetarilor, a bibliotecarilor din sistemul de învățământ, presupune un efort bugetar suplimentar de 4,8 miliarde lei, la nivelul anului 1997, sumă necuprinsă în bugetul de stat, și în sfârșit, această prevedere a acestei legi, deci acordarea unor creșteri salariale s-ar putea interpreta ca o nerespectare a Memorandumului convenit de Guvern cu Fondul Monetar Internațional.

Față de toate aceste observații formulate de Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților și cu asentimentul colegilor din Comisia pentru muncă și protecție socială ..., dar sunt convins și cu sprijinul colegilor care sunt prezenți din partea Guvernului, respectiv al Ministerului Muncii și Protecției Sociale și a Ministerului de Finanțe, vă rog, domnule președinte, să supuneți dezbaterii Camerei Deputaților raportul Comisiei pentru muncă și protecție socială față de această inițiativă legislativă.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnul deputat Stan.

Domnul Vasile Stan:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Vreau să reamintesc colegilor care au fost și în legislatura trecută că, la propunerea domnului deputat Rădulescu-Zoner, susținut și de domnul deputat Gabriel Țepelea, am majorat salariile bibliotecarilor din rețeaua Ministerului Culturii. Nu am greșit atunci, dar am greșit că nu ne-am gândit și la ceilalți bibliotecari. Nu este normal ca un bibliotecar de la Biblioteca "Mihail Sadoveanu" din București să primească un salariu mai mare cu 25% decât un bibliotecar de la Politehnică sau de la Universitate sau din altă parte. Deci nu facem altceva decât să reparăm ceea ce noi am greșit, că trebuia făcută atunci această reparație și vă rugăm să fiți de acord cu acest proiect de lege.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vă mulțumesc.

Dacă mai sunt alte intervenții.

Da, vă rog.

Doamna deputat Ivănescu.

Doamna Paula Maria Ivănescu:

Dincolo de reparația morală, pe care trebuie s-o facem, față de greșeala comisă în Parlamentul trecut, trebuie să ne gândim la importanța socială a acestei activități, mai ales în aceste condiții, când nu prea mai există foarte multe resurse materiale pentru ca fiecare să-și organizeze biblioteca proprie și mai ales pentru copiii de toate nivelurile este absolut obligatorie o îndrumare corectă și competentă.

Eu nu cred că socoteala transmisă prin Comisia pentru buget, finanțe și bănci este adevărată, pentru că la nivelul fiecărei unități de învățământ, la nivel superior, este un bibliotecar și, probabil, la gimnazii și la școlile primare rar există câte un post de asemenea natură. Cred că implicațiile bugetare nu se ridică la suma de 4 miliarde de lei și, chiar dacă ar fi atâta, suntem datori să continuăm o tradiție, să contribuim la nivelul de socializare al copiilor și al celor care doresc să citească, doresc să se instruiască la fel ca cei care apelează la bibliotecile din sistemul de cultură.

Vă mulțumesc pentru sprijinul dumneavoastră.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnul deputat Zoner.

Domnul Constantin Șerban Rădulescu-Zoner:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor,

Ceea ce s-a spus de antevorbitori este perfect adevărat, nu că aș pune la îndoială, dar vreau să întăresc ceea ce au spus dumnealor, a fost o scăpare.

În al doilea rând, doamna deputat Paula Ivănescu, pe bună dreptate, s-a referit la bibliotecarii din rețeaua învățământului preuniversitar, dar eu vă mai întreb încă ceva: este corect și etic ca bibliotecarii de înaltă calificare de la bibliotecile universitare să aibă lefuri mai mici decât bibliotecarul dintr-un sector al Bucureștiului, din rețeaua Ministerului Culturii? Cred că nu.

Suma, cel puțin pentru mine, care nu sunt de specialitate, cred că nu afectează, în așa mare măsură, nici bugetul și, cu atât mai mult, mă îndoiesc că aceste 4 miliarde ar pune în discuție Acordul nostru cu FMI-ul. Dacă este așa, atunci aș veni cu o propunere să invităm, într-adevăr, pe reprezentantul Ministerului Finanțelor, să vină să ne demonstreze, cei care au negociat, să vină cu argumente serioase, pertinente, încât să ne convingă că ceea ce s-a propus și ceea ce se propusese, încă din legislatura trecută, cu scăparea aceasta, nu se poate face și nu se poate repara acum.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Dacă mai sunt alte intervenții. Nu mai sunt.

Voi supune spre aprobare propunerile comisiei.

La numărul curent l, la titlul legii, dacă sunt intervenții. Nu sunt.

Vă supun spre aprobare titlul legii.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Vă supun spre aprobare art.I al legii plus nota aferentă.

Dacă sunt intervenții, întâi. Nu sunt.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

La pct.III, art.II din lege, comisia a propus eliminarea textului.

Vă supun spre aprobare propunerea comisiei.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Vă supun spre aprobare legea, în ansamblul său.

Cine este pentru?

Voturi împotrivă?

Abțineri?

A fost adoptat în unanimitate.

Menționez că și această lege este o lege ordinară.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania monday, 17 february 2020, 9:36
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro