Viorica Afrăsinei
Viorica Afrăsinei
Sittings of the Chamber of Deputies of June 3, 1997
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1997 > 03-06-1997 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of June 3, 1997

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.13 Viorica Afrăsinei - despre imaginea Parlamentului și parlamentarilor în condițiile actuale;

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Doamna deputat Viorica Afrăsinei. Se pregătește domnul deputat Miron Chichișan.

Vreau să vă spun că și domnul deputat Drecin a depășit cu 3 minute timpul de 3 minute.

Doamna Viorica Afrăsinei:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte,

Dacă, în afară de intervenția mea care cred eu că este și așa suficient de lungă, aș mai fi avut 2 minute, aș fi îndrăznit să dau o replică domnului coleg antevorbitor, care și-a permis oarecum să aducă atingere personalității moldovenilor, pentru că sunt moldoveancă și pentru că am convingerea că nu-i cunoaște foarte bine.

Domnul Mihai Drecin (din bancă):

Nu ați înțeles dumneavoastră, doamnă!

Doamna Viorica Afrăsinei:

Doamnelor și domnilor colegi parlamentari,

În primul rând intervenția mea se dorește a fi scurtă, nu știu în ce măsură voi reuși, dar desigur nu și fără efect.

Aș dori astăzi, distinși colegi, să vă vorbesc despre imagine și nu despre orice fel de imagine ci despre imaginea noastră a parlamentarilor, pe care cei mai mulți dintre noi am construit-o cu migală zi de zi, în timp, prin tot ceea ce am făcut până să ajungem aici, imagine pe care, dacă nu din demnitate, mai ales din datoria morală, cetățenească, avem menirea de-a o păstra nedeteriorată ba, chiar mai mult, de a-i da prin comportamentul și activitatea noastră un plus de valoare, valoare pe care trebuie să o aibă cea mai reprezentativă instituție a unui stat democratic.

De ce trebuie să vorbim acum despre imaginea noastră? După părerea mea, pentru că deja este destul de târziu dar nu prea târziu pentru a ne aminti nouă înșine, ca să nu spun unora dintre noi, că suntem organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării.

Nu vreau să vă supăr, distinși colegi, dar îmi pun din ce în ce mai des întrebarea, în ultimul timp, dacă noi mai avem forța pe care ne-o dă Constituția, atâta timp cât în această legislatură am dezbătut prea puține legi cu oarecare importanță dar mai degrabă s-a votat fără prea multă analiză, tot ce s-a trimis de la Guvern cu imperativul "procedură de urgență", eludând astfel nu numai posibilitatea parlamentarului de a-și realiza, sarcinile pe care i le impune mandatul dăruit, poate, în unele cazuri cu prea multă generozitate, de cei care ne-au votat. Pentru că dincolo de mandatul politic noi mai avem de împlinit un mandat, poate chiar mai important decât cel politic, și anume acela pe care ni l-a încredințat omul de rând, cu nevoile și durerea unei vieți sărace, omul care nu știe a vota programe dar, în mod sigur, în votul lui a pus o lacrimă de speranță pentru ziua de mâine, pentru ca mâine să aibă o pâine întreagă pe masă și să aibă un loc de muncă asigurat pentru copiii săi.

De ce vă spun toate astea? Pentru că eu, ca parlamentar, ca și mulți dintre dumneavoastră, care am avut șansa de a mai parcurge o legislatură, sunt măcinată de întrebarea: cine are interesul să deterioreze imaginea Parlamentului, cine are interesul ca poporul român să nu mai aibă încredere în utilitatea unei forțe legiuitoare, atâta timp cât Executivul încearcă să demonstreze cu sprijinul unora dintre noi că poate guverna, dacă nu eludând, măcar diminuând importanța Parlamentului. Și iată, peste toate acestea, se interpune în permanență Televiziunea, parcă asemeni unui scenariu bine construit, cu imagini negative despre Parlament și parlamentari, interpretări eronate despre personalitatea sau activitatea unora dintre noi. Și, ce-i mai trist, este că mulți dintre noi, din zelul de a sprijini Guvernul, ca un exponent al partidelor din care face parte și din dorința de a respecta cu sfințenie un mandat pur politic sau poate unii chiar din comoditate, permit nefiresc de mult o diminuare a activității noastre parlamentare și uneori o încălcare a prevederilor noastre regulamentare. În acest timp, Televiziunea, care de multe ori contribuie cu sau fără voie la degradarea imaginii Parlamentului, lucrează, și în ultima perioadă din ce în ce mai mult, pentru construcția unei imagini favorabile Guvernului, fie ea chiar cu bună știință, falsă. Se dorește oare o singură forță, aceea executivă în România ? Iată un prim aspect la care aș dori să vă rog să meditați.

În altă ordine de idei, am convingerea că asemeni mie, fiecare dintre dumneavoastră ați luat la cunoștință cu stupoare și indignare de declarația domnului Emil Tocaci, rostită în săptămâna anterioară în plenul Senatului, potrivit căreia un deputat primește 7-8 milioane pe lună și alte comentarii, precum că nici măcar nu am justifica suma pe care o cheltuim.

Cum a putut fi făcută o declarație atât de aberantă care, desigur, a fost preluată de mass-media și prezentată astfel încât să conducă, din nou, la deteriorarea intenționată a imaginii noastre?

Cum putem rămâne surzi sau muți în astfel de situații create, cu bună știință, de un coleg al nostru, senator, care, prin gestul său, a dovedit nu numai o lipsă de documentare în problema discutată în Senat, cât mai ales o lipsă de alte însușiri atât de necesare unui om, cu atât mai mult cu cât acesta este un demnitar și se dorește a fi un coleg.

De asemenea, ziarul Adevărul prezenta declarația în topul eleganței, alte cotidiene o comenta de așa manieră încât cetățeanul român este convins că așa și este, chiar dacă, ulterior, două-trei cotidiene au prezentat, într-un chenar îngust, comunicatul Biroului permanent al Camerei Deputaților.

Mai mult decât atât, am vizionat cu aceeași indignare...

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Timpul, vă rog!

Doamna Viorica Afrăsinei:

... și emisiunea realizată duminica trecută, la oră de maximă audiență, cu domnul Silviu Brucan, omul care pune note și care își permitea, cu aceeași nonșalanță, ba chiar cu aerul de cunoscător al problemei, să vorbească cetățenilor României de încă 3 milioane pe care și le-au aprobat deputații pentru cheltuieli pe care nici măcar nu trebuie să le justifice, dispunând astfel de un total de 6 milioane.

Această emisiune, domnilor colegi, a fost difuzată de trei ori pe postul de televiziune PRO-TV.

Domnilor colegi,

Ce se dorește printr-o astfel de propagandă mincinoasă la adresa noastră? Eu, personal, nu pot să tolerez o astfel de indignare și sunt convinsă că și mulți dintre dumneavoastră. Eu personal sunt dispusă să punem la dispoziția oricărui ziarist deconturile lunare asupra sumei forfetare, precum și fluturașul cu salariul lunar, sumă care este sub limita decenței, dacă facem comparație cu salariul oricărui alt parlamentar dintr-o țară europeană, dar nu numai, chiar și cu salariile ce se plătesc în România pentru diferite funcții.

Doamnelor și domnilor colegi,

Într-o intervenție anterioară, v-am rugat să-mi fiți aliați în protestul pe care l-am făcut la adresa PRO-TV-ului pentru maniera lipsită de documentare reală în care realizează unele știri referitoare la activitatea Camerei Deputaților...

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Timpul...!

Doamna Viorica Afrăsinei:

... și am sentimentul că intervenția mea a rămas fără efect. Astăzi vă cer să-mi fiți aliați în demersul pe care doresc să-l promovez, începând de la această tribună, împotriva afirmațiilor domnului coleg senator Emil Tocaci, solicitând ca, în mod public, în perioada imediat următoare, să-și justifice atitudinea și să recunoască lipsa de informare și să-și ceară scuze. În caz contrar, eu, personal, și nu mă îndoiesc de faptul că voi găsi aliați și în rândul dumneavoastră, voi depune un memoriu la Comisia de disciplină și imunități a Senatului, solicitându-i ferm măsurile care se impun.

Dincolo însă de acest demers, intervenția mea de astăzi s-a dorit a fi o invitație pe care o fac dumneavoastră, domnilor colegi parlamentari, de a medita asupra aspectelor prezentate și de a acționa în activitatea viitoare, astfel încât fiecare din noi și toți împreună să dovedim că suntem organul suprem legiuitor într-un stat democratic și desigur că fiecare din noi suntem o frântură din această forță, dar și un liant cu cei care și-au pus speranța de mai bine în noi.

Vă mulțumesc. (Aplauze)

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 17 november 2019, 11:33
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro