Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 1997 > 16-10-1997

Ședința Camerei Deputaților din 16 octombrie 1997

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.6 Radu Ștefan Mazăre - analiză a situației flotei române;

Domnul Ioan Andrei Chiliman:

Domnul deputat Radu Mazăre. Se pregătește domnul deputat Vasile Stan.

Domnul Radu Ștefan Mazăre:

Domnule președinte,

Onorați colegi,

În 1989, România se mândrea cu una dintre cele mai mari și puternice flote ale lumii, ocupând un invidiat loc 3 în Europa. În numai 7 ani, timp în care s-a aflat la cheremul unor persoane mânate de interese oculte, aceasta a fost destrămată și se alfă, practic, în pragul falimentului

Unele companii, mă refer în special la "Petromin", au reușit sub oblăduirea unor puternici oameni politici să transfere nave, proprietatea statului, sub alte jurisdicții care încurajează lipsa controlului financiar. Navele sunt ipotecate pentru sume imense, iar specialiștii spun că nu mai există nici o șansă ca acestea să revină vreodată în țară.

Nici pentru cele rămase în proprietatea statului român, viitorul nu este mai roz. Mare parte dintre ele sunt arestate prin colțurile lumii, cu datorii către partenerii străini și, mai ales, către echipaje. Acestea sunt condițiile în care FPS a găsit de cuviință să schimbe managementul companiilor de navigație. Măsura în sine este justificată, dar din păcate noii numiți sunt sunt niște ageamii.

La Compania "Navrom", director general a fost uns Marius Predescu, un ofițer electrician fără experineță de conducere, care aștepta la scara vaporului să vină curentul. AGA, compusă în întregime din reprezentanți ai FPS a numit în Consiliul de Administrație al "NAVROM-ului" persoane care, la fel ca și noul director, nu a avut în viața lor de a face cu dura lume a shipping-ului. În schimb, au meritul de a fi țiitori politici. Garibaldi Defta, a cărui experiență de comandant se reduce la un voiaj de numai 4 luni, și acela neterminat, cumătru cu Diana Vancea, secretar de stat la Transporturi; Victor Ploaie, șef al catedrei universitare, la care Vancea funcționa ca asistent, și Luigi Soare, director în FPS, care are cel mult experiența vaporașelor de hârtie în lighean.

Cum poate crede FPS-ul că niște nepricepuți într-ale flotei pot scoate "NAVROM-ul" din criza în care se află? Cum poate fi lăsat la discreția unor oameni de pe stradă o societate de peste 500 de miliarde de lei?

Și, pentru a vă convinge de neputința noilor numiți - menționez că directorul general și directorul tehnic al "NAVROM-ului" dețin și administrează Societatea Privată "Marion Shipping" prin care nu au fost capabili să ruleze nici un leuț. Păi, dacă în propia lor afacere nu au fost în stare să reușească, cum crede FPS-ul că cei doi merită încrederea de a li se da pe mână soarta a 77 de nave cu probleme tehnice și juridice majore, cu litigii și ipoteci de milioane de dolari?

În concluzie, solicit FPS-ului numirea unor pricepuți la cârma "NAVROM-ului".

Mulțumesc.