Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of October 30, 1997
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1997 > 30-10-1997 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of October 30, 1997

  1. Declarații privind soluționarea revendicărilor protestatarilor din Piața Revoluției.

Ședința a început la ora 9,09.

Lucrările au fost conduse de domnul Andrei Ioan Chiliman, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de domnii Corneliu Ciontu și domnul Kovacs Csaba Tiberiu, secretari.

*

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Onorați colegi,

Doamnelor și domnilor deputați,

Declar deschisă ședința de astăzi, joi, 30 octombrie 1997, a Camerei Deputaților, anunțându-vă că din din totalul celor 342 de deputați și-au înregistrat prezența la lucrări 218; 124 sunt absenți, din care 24 participă la alte acțiuni parlamentare. Cvorumul prevăzut de art. 128 din Regulamentul nostru este întrunit și, înainte de a intra în program, domnul vicepreședinte Adrian Năstase, liderul Grupului parlamentar P.D.S.R. dorește să facă o declarație. Vă rog.

Domnul Adrian Năstase:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Aș dori ca în numele grupului nostru parlamentar să facem, la rândul nostru, un apel pentru realizarea unui dialog între Guvern și revoluționarii care se găsesc în Piața Revoluției, astfel încât această situație inacceptabilă din punct de vedere umanitar și aș spune și din punct de vedere politic, care creează reverberații deosebit de negative și creează și o imagine nefericită pentru țara noastră, să înceteze.

Credem că este extrem de important să se deplaseze această chestiune dintr-o zonă a orgoliului guvernamental într-o zonă a deschiderii pentru dialog.

Este foarte interesant câ în timp ce Parlamentul, parlamentarii, grupurile parlamentare, Președintele Țării se apleacă cu mai mult interes și cu o firească îngrijorare asupra acestor probleme, Guvernul din păcate nu a reușit, în această perioadă, să deschidă un dialog, canalele de comunicare cu acești oameni.

Pentru a nu intra în amănunte, pentru a nu face comentarii pe care le-am făcut la timpul potrivit și în legătură cu proiectul de modificare a Legii nr. 42, fără a aminti pozițiile exprimate de anumiți colegi din partidele care astăzi sunt la putere în legătură cu modificarea Legii nr. 42, în urmă cu câțiva ani, stenogramele pot să fie consultate în acest sens, consider însă că este incorect să se joace dublu în această chestiune și am să vă dau un argument în acest sens: proiectul care a venit de la Guvern, proiectul de Lege privind impozitul pe venit are în final, la abrogări, la art. 101, o prevedere foarte clară, deci: "Pe data intrării în vigoare a prezentei legi, se abrogă..." - se spune acolo - "... între altele, Legea nr. 42/1990 privind cinstirea eroilor martiri și acordarea unor drepturi urmașilor acestora, precum și luptătorilor pentru victoria Revoluției din decembrie 1989, art. 11 alin. 2 cu referire la reducerea impozitului pe salarii", deci, mecanismul ca atare este pornit și fără o discuție serioasă cu revoluționarii. Iată deci că nu numai prin proiectul de lege menționat, dar și prin acest proiect de lege, practic, soluțiile sunt puse în aplicare.

Aș propune, de aceea, în numele grupului nostru parlamentar, să facem un apel din partea Camerei Deputaților către Guvern, pentru a realiza un dialog cu revoluționarii care se află în greva foamei.

Eu consider că Guvernul ar putea să ceară blocarea dezbaterii proiectului pe care l-a trimis la Parlament, cu anunțarea clară a faptului că va transmite în perioada următoare un text revizuit, în urma discutării cu revoluționarii, cu asociațiile de revoluționari.

Aceste lucruri s-au mai făcut. Vă aduc aminte cum s-a procedat cu Legea minelor și eu cred că prima chestiune și cea mai importantă este ca Guvernul să înțeleagă faptul că ceea ce se întâmplă în Piața Revoluției este contraproductiv și aduce atingere și istoriei românești, dar și imaginii actuale a țării.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Aveți și dumneavoastră o declarație, domnule deputat Ioan Gavra? Domnul Ioan Gavra, chestor al nostru. Vă rog.

Domnul Ioan Gavra:

Chestor - nu al dumneavoastră, ci al Camerei Deputaților, încă.

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Vreau să exprim și eu protestul și indignarea grupului nostru parlamentar în legătură cu ceea ce se întâmplă în Piața Revoluției.

Dacă exista înțelepciune, de două săptămâni de zile, din partea puterii, în special a Guvernului României, cred că acel moment care nu aduce nimic bun țării și, mai ales, acelor oameni de acolo, putea fi soluționat într-o manieră elegantă și într-o manieră umană.

Salut intervenția Președintelui României, domnul Emil Constantinescu, care, printr-o profundă înțelegere a acestui moment, apelează la umanismul Guvernului României și la umanismul coaliției parlamentare care susține acest Guvern.

De asemenea, salut intervenția președintelui Senatului, domnul Petre Roman, care a întrevăzut o cale de soluționare adecvată a acestui moment exploziv din Piața Revoluției și anume blocarea inițiativei guvernamentale de modificare a Legii nr. 42.

Din păcate, din nou, Camera Deputaților a rămas corigentă la acest capitol.

Sigur, ieri în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, președintele Camerei Deputaților, domnul Ion Diaconescu a solicitat sprijin din partea Biroului Permanent, deci, a tuturor grupurilor parlamentare cu reprezentare în Parlament, pentru o declarație în numele Camerei Deputaților.

Noi n-am putut să fim de acord cu punctul domniei sale de vedere, mai ales cei din opoziție, reprezentanți în Biroul Permanent și, ca atare, domnia sa a făcut o declarație personală. Din păcate, declarația nu a fost la nivelul acestei Camere. A spune în final că acel om, care a devenit torță vie nu este chiar ars, decât parțial, este mai mult decât inuman și mai mult decât grav pentru un președinte al Camerei Deputaților.

Îmi cer eu scuze, în numele Grupului parlamentar, și cred că și al altor colegi, pentru asemenea afirmații, care nu își aveau loc în cursul zilei de ieri și în asemenea momente.

Domnilor colegi,

Să sperăm că măcar astăzi, la orele 10,00, coaliția guvernamentală, prin liderii săi, împreună cu primul-ministru, vor ajunge la acea înțelepciune pe care noi am solicitat-o, să-și retragă efectiv, așa cum am spus și rândul trecut, acest proiect de modificare a Legii nr. 42. Blocarea lui este sinonimă cu retragerea.

Ceea ce am propus noi în Camera Deputaților, trecerea de la regim de urgență, ca procedură, la regim normal, înseamnă amânare sine die, vorba domnului deputat Vasile Lupu, cel puțin pentru 5 luni de zile, a dezbaterii în comisie și a dezbaterii în plen a acestui proiect de lege.

De aici și până la retragere, ce trebuie să mai fie? Un simplu gest de bunăvoință al coaliției parlamentare majoritare și, în special, al primului-ministru al Guvernului, al Executivului, care v-a adus într-o asemenea postură neplăcută pe dumneavoastră, că nu știați de această modificare, pentru ca lucrurile să reintre în normal și în municipiul București, și și în Piața Revoluției.

Nu avem nevoie de torțe vii în prag de iarnă, în Piața Revoluției, ci avem nevoie de căldură în apartamente și avem nevoie de compensații din partea acestui Guvern, și de grijă pentru populația țării.

Domnilor colegi,

A doua intervenție, tot cu caracter politic, se referă la ceea ce s-a discutat cu o săptămână în urmă, în plenul Camerei Deputaților, în prezența ministrului de stat, ministrului Finanțelor, domnul Mircea Ciumara.

Domnia sa, de la acest microfon, ne-a solicitat nouă, Grupului parlamentar P.U.N.R. și Grupului parlamentar P.D.S.R. să trecem la normalitate și nu la urgență, în privința discutării a două inițiative legislative privind compensațiile pentru energie termică și energie electrică acordate populației în sezonul rece.

Din păcate, domnia sa a făcut aici o promisiune, există stenograma, că marți, azi fiind joi, Guvernul vine cu o asemenea inițiativă legislativă și toate cele 3 inițiative - a P.D.S.R.-ului, P.U.N.R.-ului și Guvernului - vor fi analizate împreună și se va veni cu un raport unitar al comisiei de specialitate, pentru a soluționa această problemă.

Din păcate, probabil că Guvernul României are nevoie de asemenea parastasuri și lumânări în Piața Revoluției, pentru a aduce căldură în casele oamenilor.

Încă o dată, acest Guvern se dovedește, prin cine a fost aici, că este iresponsabil...

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnule...

Domnul Ioan Gavra:

... și cinic.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnule Gavra...

Domnul Ioan Gavra:

Domnilor colegi,

Cer Guvernului României, prin reprezentanții săi, care sper că vor veni la Camera Deputaților...

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnule Gavra...

Domnul Ioan Gavra:

... să ceară astăzi retragerea proiectului de modificare a Legii nr. 42.

Este soluția înțeleaptă și umană, ca să terminăm odată cu parastasurile în România, gen Piața Universității! (Proteste în partea dreaptă a sălii. Vociferări).

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vă mulțumesc, domnule Gavra.

Vă rog foarte mult să ne limităm la declarațiile normale, care sunt permise... (vociferări în partea stângă a sălii).

Domnul Ioan Gavra (din sală):

Dar, ce mai este normal în țara aceasta?

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnule Gavra,

Nu vă...

Deci, sunt permise de Regulament intervenții ale liderilor de grupuri. Deci, nu este anormal acest lucru, însă, legat de Legea aceea a compensațiilor, vreau să vă spun..., să-i răspund domnului Gavra, legea respectivă...

Domnule Gavra!

Sunteți atent?

Domnul Ioan Gavra (din sală):

Tot timpul vă ascult cu cea mai mare atenție!

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Bun.

Legea privind compensațiile, domnul ministru Ciumara, marți, a spus că, în principiu, în cursul zilei de ieri..., în cursul zilei de astăzi o finalizează și o va prezenta în prima ședință de Guvern. (Discuții în sală). Nu, nu, a spus-o acum, marți la întrunirea noastră.

Deci, este o chestiune pe care a afirmat-o, eu am auzit-o, am fost acolo, deci v-o pot confirma.

În ceea ce privește ziua de astăzi, domnul deputat Furo și-a exprimat dorința să ia cuvântul. Este din partea Grupului parlamentar P.R.M. Și domnul deputat...

Vă rog foarte mult, eu conduc ședința, da?

Domnul Iuliu Furo:

Domnule președinte,

Vă mulțumesc foarte mult.

Doamnelor și domnilor deputați,

Mă prezint în fața dumneavoastră, nu atât în calitate de lider al unui grup parlamentar, ci în calitate de cetățean al României, un cetățean creștin și fac un apel călduros la toți distinșii mei colegi din Camera Deputaților, ca acum, în ultimul ceas, să dăm dovadă cu toții de inteligență, de o gândire matură, în sensul de a dezamorsa ce se petrece în Piața Senatului, în Piața Revoluției.

Fac apel la domnul președinte Ion Diaconescu de a face toate diligențele necesare pe lângă Guvernul României, în vederea retragerii proiectului de lege cu privire la drepturile revoluționarilor, potrivit cererii acestora.

Fac apel la Guvernul României, condus de Victor Ciorbea, în sensul de a renunța la încăpățânarea, la cinismul de care a dat dovadă, și de a fi receptiv la apelurile rostite în Parlamentul României, de a fi de acord cu retragerea acestui proiect de lege.

Fac apel la toți oamenii de bună credință, membri ai Guvernului, pentru a se hotărî să ceară scuze pentru eventualele cuvinte jignitoare adresate acestor oameni, în așa fel încât pacea, liniștea, înțelegerea să domnească în această țară.

Dorim să legiferăm legi cu privire la reformă.

Dorim să lucrăm într-un climat normal și nu în tensiune.

Viața acestor oameni este în real pericol, iar demonstrația de ieri a agravat enorm de mult această situație care s-a creat în fața Senatului.

Sper ca cel puțin, în ultimul ceas, să fim înțeleși.

Vă mulțumesc foarte mult.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnul deputat Hașotti, Grupul parlamentar P.N.L. Vă rog.

Domnul Puiu Hașotti:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Nu știam că astăzi este o zi de declarații politice și constat totuși cu surprindere că dumneavoastră, domnule președinte, dați dovadă de prea multă îngăduință în acest sens.

Dar, dacă tot lau vorbit 3 reprezentanți ai opoziției, dați-mi voie să-mi exprim și eu câteva idei.

Domnule președinte...

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vă rog să păstrați liniștea!

Domnul Puiu Hașotti:

Vă solicit să cereți să se facă liniște.

În Piața Revoluției se află, într-adevăr, un grup de câteva zeci de revoluționari. Este păcat de acest lucru, îl regretăm și noi, dar sunt câteva zeci din 54.000.

Vinovații, după părerea mea, cel puțin, nu sunt guvernanții de astăzi, ci sunt cei care au dat impostorilor, ca să nu le spun altfel, zeci de mii de certificate (Aplauze în partea dreaptă a sălii).

De ce nu subliniați și acest lucru, domnilor? S-au dat zeci de mii de certificate, de către cine? De către membrii marcanți ai P.D.S.R. Acolo se află adevăratul motiv. Acolo se află. Aici este numai efectul - în Piața Senatului...

Este grav, este păcat că sunt torțe vii, dar dincolo de patetismul unor astfel de afirmații, dincolo de cererile imperioase de a se proceda la negocieri, dincolo de laudele unuia sau altuia, începând cu Președintele României, în fond, aici, văd că este o tribună la care se poate cere orice. Să nu mai fie torțe vii, dar de ce să nu se dea și niște medicamente compensate, antihalucinogene unor parlamentari, să spunem...?

Iar, dacă ar fi să cerem scuze, dați-mi voie să vă reamintesc că până acum au existat motive de a se cere scuze, începând chiar cu evenimentele din 21-22 decembrie 1989 și imediat după aceea, chiar cu cele 3 mineriade și acelea erau motive serioase de a cere scuze...

Din partea stângă a sălii:

La chestiunea zilei!

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Păstrați, vă rog, liniștea!

Domnul Puiu Hașotti:

Dați-mi voie să nu fiu de acord ca Parlamentul României să-și ceară scuze, sau să facă vreun demers pe lângă Guvern, așa cum a solicitat distinsul domn coleg Gavra. Iar dacă simte nevoia ca Parlamentul să-și ceară scuze, are domnia sa destule motive să-și ceară scuze, și în numele dânsului și în numele partidului său. (Aplauze din partea dreaptă a sălii. Se strigă: "Bravo!").

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vă rog frumos, câte un singur membru din partea fiecărui partid.

Domnul deputat George Șerban.

Vă rog să vă consultați...

Domnul George M. Șerban:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Dincolo de orice atitudine, este lăudabil că există această preocupare la nivelul Camerei Deputaților pentru ceea ce se întâmplă nu numai în Piața Revoluției, dar și în alte județe din țară, printre care și Județul Brăila.

Eu cred că, în ceea ce privește poziția Partidului Democrat în legătură cu această problemă, ea a fost exprimată prin vocea liderului acestui partid, prin atitudinea domnului Petre Roman. Din păcate, demersul dânsului nu a fost acceptat de Biroul Permanent al Camerei Deputaților.

Problema, însă, este în felul următor: noi nu putem face distincție între revoluționarii din Piața Senatului, din Piața Revoluției și alți revoluționari. Distincția pe care trebuie s-o facem trebuie să fie între acei revoluționari care au contribuit la înlăturarea dictaturii comuniste și cei care sunt impostori și beneficiază de acest titlu în mod nejustificat.

Eu cred că cel mai înțelept lucru ar fi, în momentul de față nu putem face presiuni asupra Guvernului, să retragă un proiect de lege... Cel mai înțelept lucru ar fi să grăbim procedura de luare în discuție a proiectului de lege și a adopta o atitudine corespunzătoare față de această lege, fiecare grup parlamentar, fiecare partid fiind liber să adopte atitudinea care crede de cuviință.

Normal ar fi fost ca acest proiect de lege să nu existe și să existe preocuparea, în primul rând, de a face delimitarea între impostori și revoluționari.

Acum lucrurile sunt deja aduse la un fapt împlinit. Proiectul de lege trebuie să-și urmeze cursul procedural.

Ceea ce cred eu că este de făcut este să nu se aștepte neapărat ziua de 14 noiembrie, așa cum s-a menționat în Acordul încheiat între reprezentanții partidelor politice și reprezentanții asociațiilor de revoluționari, ci demersul partidelor politice să fie de așa natură, încât acest proces să se grăbească și să fim în situația de a putea, eventual, chiar în săptămâna viitoare, să introducem pe ordinea de zi a Camerei Deputaților acest proiect de lege, sigur, așa cum am spus, fiecare partid politic adoptând punctul de vedere pe care-l crede de cuviință.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Deci, din partea Grupului parlamentar P.N.Ț.C.D.-Civic-Ecologist, domnul deputat Vetișanu. Vă rog.

Domnul Vasile Vetișanu:

Domnule președinte,

Domnilor colegi,

Sunt surprins de faptul că unii colegi dintre-ai noștri profită, să zic, de bunăvoința, să nu zic de slăbiciunea domnului președinte de ședință, și după ce în ziua de marți se retrag și fac conferință de presă separat, vin și transformă ziua de joi în zi de intervenții și declarații politice.

Este surprinzătoare această manevră, această metodă, ca să spunem în limbaj comunist, de a sabota ședințele acestui Parlament, ca în loc să lucreze la problemele de legislativ și la legi, transformă și după aceea se retrag în bancă zâmbind că au reușit să ducă mai departe pierderea de timp.

Eu cer domnului președinte să nu mai admită asemenea intervenții, ci numai într-un caz, sau în mod excepțional, atunci când într-adevăr sunt probleme care necesită acceptarea acestor intervenții.

În al doilea rând, pentru că s-a adus aici în discuție problema revoluționarilor, am lucrat în calitate de președinte timp de 4 ani, ca președinte al Comisiei pentru cinstirea eroilor și luptătorilor din decembrie 1989. Vreau să spun la acest microfon ceea ce nu știu unii dintre colegii noștri, că în timpul vechii puteri, cu o lușurință inadmisibilă, s-a acceptat ca domnul deputat Bebe Ivanovici, în primul rând, să tipărească zeci de mii de certificate de revoluționar, care, după aceea, comanda fiind făcută, mergeau la Președinție, erau semnate de Președintele Iliescu, fără ca președintele acestei comisii, respectiv subsemnatul să cunoască acest lucru.

La ora actuală este dată în urmărire penală această acțiune, făcută pe cont propriu, de către domnul fost deputat P.D.S.R. și situația se va lămuri pe parcurs.

În al treilea rând, vreau să spun că în momentul de față revoluționarii care se află în Piața Senatului sunt acolo, în ciuda faptului că Guvernul a dus tratative cu ei; a doua zi, domnul senator Iliescu a venit și a orientat spre o altă direcție acțiunea lor, respectiv o direcție politică.

Din acest motiv, nu se mai justifică prezența acestor oameni acolo și nu-i bine să se prelungească această staționare a lor acolo, pentru a se aștepta luna decembrie, când, chipurile, pregărtesc o răsturnare a puterii.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Bun... Da.

Domnul Vasile Vetișanu:

Este un lucru care trebuie să-l vedem așa cum este el și nu altfel.

Vă mulțumesc. (Aplauze din partea dreaptă a sălii).

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Bun.

Cu aceste intervenții, o să trecem mai departe...

Vedeți? Fiecare pe urmă o să vrea drept la replică, domnule Gavra...

Domnul Ioan Gavra:

Domnule președinte,

Nu eu sunt cel care am cerut să vin la microfon. Mi-a cerut domnul coleg, amintindu-mi numele.

Sigur, adevărul, domnule coleg, este foarte greu de acceptat.

Dumneavoastră ar trebui să vă cereți scuze pentru ce ați spus la microfon, aici, dumneavoastră... Nu să-mi cer eu scuze. Eu am cerut scuze pentru ceea ce s-a afirmat în numele Camerei Deputaților, pentru că nu ne-a onorat. Dumneavoastră dacă vă cereți scuze, făceți-o în numele dumneavoastră, al partidului, al moșilor și strămoșilor pe care-i reprezentați și nu al meu personal.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnule Gavra,

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Gavra:

Deci, contra-replică nu se admite!

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnule Gavra,

Vă mulțumesc. O să-mi permit să vă poftesc.

V-am spus: în momentul în care încercați chestiunea cu replica, este drept la contra-replică și așa mai departe...

Vă rog, domnul deputat Hașotti.

Domnul Puiu Hașotti:

Domnule Gavra,

Dumneavoastră credeți că vreun reprezentant al Partidului Național Liberal trebuie să-și ceară scuze pentru ceea ce face, invocând trecutul nostru, pe care dumneavoastră nu-l aveți? (Hohote de râs în partea stângă a sălii de ședință).

Pardon. Aveți un trecut, începând din 1944, când au venit tancurile rusești.

Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Bun. Cu aceasta încetez orice fel de drepturi la replică sau orice fel de alte intervenții (Atmosferă tumultuoasă)

... Și dumneavoastră ați declanșat această cerere.

Domnule deputat Gavra,

Vă rog frumos. Încercați să vă stăpâniți, ca să putem începe ședința.

Vă rog frumos, și așa v-am dat dreptul să vorbească fiecare grup. N-a fost un eveniment oarecare, cel care s-a întâmplat ieri. Din cauza asta am și dat drumul să se vorbească.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania thursday, 22 august 2019, 1:55
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro