You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1997 > 03-11-1997

Sittings of the Chamber of Deputies of November 3, 1997

2. Informarea plenului Camerei Deputaților, de către domnul deputat Constantin Șerban, Rădulescu Zoner privind demisia domniei sale din Comisia parlamentară pentru controlul aplicării Legii nr.42/1990.

Domnul Ioan Andrei Chiliman:

................................................

Da, domnul deputat Rădulescu Zoner. Doriți o intervenție? Vă rog.

Domnul Constantin Șerban Rădulescu Zoner:

Vă mulțumesc.

Permiteți-mi să vă prezint o scurtă declarație de demisie.

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

Vă aduc la cunoștință pe această cale demisia mea din Comisia parlamentară pentru controlul aplicării Legii nr. 42/1990, comisie constituită în baza Hotărârii Parlamentului României nr. 1 din 29 februarie 1997 și publicată în "Monitorul Oficial" nr. 32 din 27 februarie 1997.

Demisia - decizia pe care am luat-o - se bazează pe următoarele motive:

1. De la data constituirii și până în prezent, comisia nu a verificat nici un caz, deși de la finele lui februarie a.c. și până acum s-ar fi putut parcurge nu numai dosarele celor 8.270 de beneficiari ai legii până la modificarea acesteia, dar și o bună parte a celor constituite ulterior, fapt care a dus la o creștere scandaloasă prin abuzuri și fraudă a numărului de certificate, inclusiv a unor mari beneficii materiale.

Eu consider că dacă noi am fi lucrat, nici situația aceea dramatică din fața Senatului nu ar fi avut loc.

2. În ciuda totalei inactivități a comisiei, cele câteva ședințe care au avut loc fiind de fiecare dată deviate de la scopul lor prin luări de cuvânt meșteșugite ale unora dintre membrii acesteia, domnul senator Nicolae Dide a făcut o seamă de declarații publice din care rezulta că amintita comisie lucrează.

3. La ultima întrunire a acesteia, 29 octombrie, convocată printre altele și în urma declarației subsemnatului, transmisă de postul național de Televiziune, privind inactivitatea comisiei și cauzele respectivei stări de fapt, domnul senator Nicolae Dide ne-a prezentat brusc 700 de dosare, preluate și triate doar de domnia sa.

Când i-am cerut să ne prezinte procesul-verbal de predare-primire, domnul senator nu l-a arătat.

Tot fără răspuns a rămas și întrebarea privind cauzele care l-au determinat să "lucreze" de unul singur.

Ca atare, în aceeași ședință, am cerut demisia domnului senator Nicolae Dide din funcția de președinte al comisiei, învinuindu-l de a fi răspunzător de inactivitatea acesteia, cât și de unele declarații publice făcute în numele nostru, fără a ne fi consultat.

De la bun început am subliniat că cererea mea nu trebuie înțeleasă drept o încercare de a prelua conducerea comisiei, în calitatea de vicepreședinte, pe care o aveam, ci am cerut să se ia act că în în situația în care se va recurge la alegerea unui nou președinte sau a întregului birou, refuz de a candida pentru orice funcție.

Cererea mea nu a fost luată în considerare.

4. Cu prilejul celor câtorva întâlniri ale membrilor comisiei mi-am dat seama că unii dintre aceștia reprezintă interese partizane ale unor grupuri de revoluționari și nu urmăresc, de fapt, o departajare reală a revoluționarilor autentici de impostori.

Cum până la vârsta pe care o am nu mi-a fost călcată în picioare onoarea de către nimeni, refuz să fiu implicat în orice fel de jocuri suspecte și necurate pe care le-am observat în calitatea de membru și de vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru controlul aplicării Legii nr. 42.

V-am prezentat mai sus doar foarte pe scurt motivele demisiei mele, care este irevocabilă.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Domnul Ioan Andrei Chiliman:

Da. Vă mulțumesc. O să trecem mai departe.

O să o transmit celor în drept. Poate că ar fi bine să dăm o copie și presei, ca să nu ia notițe în mare viteză acolo.