 |
 |
 |
|
|
|
Sittings of the Chamber of Deputies of June 6, 2000
 |
4. |
Dezbateri asupra proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.40/1999 privind protecția chiriașilor și stabilirea chiriei pentru spațiile cu destinație de locuințe. |
 |
Domnul Miron Tudor Mitrea: |
................................................ |
Următorul punct pe ordinea de zi este proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.40/1999 privind protecția chiriașilor și stabilirea chiriei pentru spațiile cu destinația de locuințe. Vă reamintesc că plenul a retrimis la comisie un număr de articole. Am primit Raportul suplimentar pentru articolele care au fost trimise la comisie, în timpul dezbaterilor în plen, pe care am să-l supun discuției, după care vom continua dezbaterea pe proiectul de lege. Nr.crt.1 din Raportul suplimentar se referă la art.13 din textul ordonanței, bineînțeles. Comisia a adoptat, pentru lit.b) a textului ordonanței, o formă nouă, pe care o regăsiți, după cum v-am spus, în raport, la nr.crt.1. Intervenții? Nu sunt intervenții. Am să supun votului dumneavoastră lit.b) a art.13, așa cum a fost formulată de către comisie, la nr.crt.1 din Raportul suplimentar. Voturi pentru? Majoritatea. Voturi împotrivă? Nu sunt. Abțineri? Nu sunt. Adoptat în unanimitate. Comisia propune în raportul suplimentar eliminarea lit.j), k), l) din textul original al ordonanței. Dacă există comentarii? Nu sunt. Supun votului dumneavoastră propunerea de eliminare a literelor j), k), l) din art.13, făcută de către comisie în raportul suplimentar nr.crt.1. Voturi pentru? Majoritatea. Voturi împotrivă? Nu sunt. Abțineri? Nu sunt. Au fost eliminate în unanimitate. Comisia, în raportul suplimentar, propune eliminarea lit.m), literă nouă introdusă în raportul comisiei. Intervenții? Vă rog, domnule coleg.
|
Domnul Sergiu Macarie: Domnule președinte, Doamnelor și domnilor deputați, Amendamentul meu propus la comisie și inițial acceptat de aceasta se referă la titularii de contracte de închiriere care au rezidența în străinătate fără a fi detașați, nu au mai folosit locuința timp de 2 ani fără întrerupere, iar locuința a rămas liberă, nemairămânând să locuiască în ea nici soțul sau soția, dacă au locuit împreună cu titularul, nici descendenții și ascendenții, dacă au locuit împreună cu acesta, nici alte persoane care au avut același domiciliu împreună cu titularul cel puțin un an și care au fost înscrise în contractul de închiriere. Pentru o mai mare claritate și precizie, amendamentul meu a fost reformulat astfel: la art.13, inițial se spune: "Prelungirea contractului de închiriere nu se aplică în cazul..." și amendamentul meu este lit.j) "în cazul chiriașilor rezidenți în străinătate care, fără a fi detașați, nu au mai folosit locuința mai mult de doi ani fără întrerupere, dacă nu sunt alte persoane îndreptățite să locuiască în continuare, precum: soțul sau soția dacă a locuit împreună cu titularul, descendenții sau ascendenții dacă au locuit împreună cu acesta, alte persoane care au avut același domiciliu cu titularul cel puțin un an și care au fost înscrise în contractul de închiriere". Neacceptarea de dumneavoastră a acestui amendament care pune de acord acest proiect de lege cu Legea nr.114/1996 ar însemna că se intenționează să se protejeze și această categorie de chiriași care, de fapt, nu au nevoie să fie protejați, deoarece, desigur, au locuință acolo unde muncesc, fie închiriate, fie chiar cumpărate. Și este de presupus că cei care nu s-au întors acasă, timp de 2 ani, s-au integrat în noul mediu economic și social al locului unde muncesc. Este de neconceput ca, în condițiile unei lipse acute de locuințe, să rămână nefolosite spații de locuit părăsite, uneori, pentru foarte mulți ani, când se mai întorc în țară cei care au părăsit-o.
|
Domnul Miron Tudor Mitrea: Da, am reținut poziția dumneavoastră. Comentarii? Domnul deputat a sprijinit textul inițial, lit.m), care a fost în raportul inițial. Am precizat ce ați sprijinit, pentru că simțeam nevoia. Am înțeles, da. Deci, vă reamintesc că la art.13, comisia, în raportul inițial, a introdus o literă nouă, lit.m), la propunerea colegului nostru. În cadrul raportului suplimentar, cele două comisii sesizate în fond au propus eliminarea și acum îmi dau seama că eu și îmi cer scuze față de dumneavoastră pornind discuția cu un raport de mediere, nu am cerut comisiilor în fond să-și ocupe locul. Mi s-a părut firesc și constat că nu avem reprezentanți și mă opresc în acest moment și rog reprezentanții Comisiei juridice și ai Comisiei pentru administrație publică să-și ocupe locul pe bancă. Comisia juridică, domnule secretar. Comisia pentru administrație publică, mă rog, cele două comisii au lucrat împreună. Deci, domnule deputat, vă reamintesc, nu știu dacă ați fost la întreaga discuție atent, prezent, dumneavoastră, în prima fază ați propus adoptarea amendamentului pe care colegul nostru l-a sprijinit la microfon; a doua față a raportului suplimentar ați propus eliminarea lit.m). Vă păstrați punctul de vedere, comisiile? Vă rog, aveți cuvântul.
|
Domnul Nicolae Grădinaru: Mulțumesc domnule președinte. Stimați colegi, Art.13 se referă la prelungirea contractului de închiriere, când nu se aplică. Deci, vedeți, art.13 spune: "Prelungirea contractului de închiriere nu se aplică" și se enumără cazurile în care acesta nu se aplică. Comisiile, în discuția pe care au avut-o la încheierea acestui raport suplimentar și au stabilit eliminarea acestui pct.m), s-au bazat pe faptul că sunt texte în lege care prevăd că în aceste cazuri nu se aplică această prelungire de contract pentru mai multe motive: neplata în termen a chiriei ș.a.m.d. Această lit.m) este greșit pusă în acest text pentru că nu trebuie să așteptăm 2 ani de zile, proprietarul să aștepte 2 ani de zile pentru a putea închiria altcuiva acest spațiu și atunci, această literă, în textul legii, nu are nici un rost, pentru că sunt alte texte care valorifică această ipoteză. Mulțumesc.
|
Domnul Miron Tudor Mitrea: Vă păstrați punctul de vedere de sprijinire? Mă refeream la colegul. Îmi pare rău, nu puteți, este în procedură de urgență. Mă rog, poftiți! Luați cuvântul!
|
Domnul Sergiu Macarie: Domnule președinte, țin să subliniez faptul că în felul acesta, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență nr.40/1999 se deosebește de prevederile art.27 din Legea locuinței. Iată ce spune art.27 din Legea locuinței: "În cazul părăsirii definitive a domiciliului de către titularul contractului de închiriere sau al decesului acestuia, precum și în cazul titularului de contract nerezident care, fără a fi detașat nu a mai folosit locuința mai mult de 2 ani fără întrerupere, închirierea continuă după caz: în beneficiul soțului sau al soției, în beneficiul descendenților sau al ascendenților și în beneficiul altor persoane care au avut același domiciliu cu titularul, cel puțin un an și care au fost înscrise în contractul de închiriere. În cazul mai multor cereri, beneficiul contractului de închiriere se dispune prin hotărâre judecătorească. În lipsa persoanelor care pot solicita locuința potrivit alin.1, contractul de închiriere încetează în termen de 30 de zile de la data părăsirii domiciliului de către titularul contractului sau de la data înregistrării decesului, ori de la împlinirea termenului de 2 ani de nefolosire neîntreruptă a locuinței". Aceasta este Legea nr.114, legea locuinței și consider că și legea care aprobă Ordonanța de urgență nr.40 trebuie să prevadă același lucru.
|
Domnul Miron Tudor Mitrea: Da, am reținut și colegii au reținut. Există două puncte de vedere; punctul de vedere al comisiei în raportul suplimentar, ca lit.m), introdusă în primul raport, să fie eliminată, să nu mai facă parte din corpul ordonanței. Există un coleg care sprijină ca această lit.m) să rămână în corpul ordonanței. Am să supun, așa cum este normal, votului dumneavoastră, în primul rând propunerea Comisiei de mediere pe care o regăsim în raportul suplimentar la pct.1 și anume: lit.m) să nu fie cuprinsă în textul ordonanței. Voturi pentru? Vă rog. Nu pot să număr și așa nu am secretari, îmi cer scuze, Birourile reunite lucrează în continuare. Voturi pentru? Am 20 de voturi pentru. Abțineri? 11 abțineri. Sigur, este absolut imposibil să continuăm cu acest cvorum. Rog liderii de grupuri..., sunt în imposibilitatea de a propune un apel nominal, datorită continuării lucrărilor la Birourile permanente reunite. Rog secretarul tehnic să pregătească fișele pentru un apel nominal. S-a rediscutat cu comisia și cu inițiatorul. Am să vă readuc în atenție lit.m) propusă în raportul inițial care s-a propus în raportul suplimentar să fie eliminată, a fost susținută de un coleg al nostru ca să rămână. Comisiile sunt de acord cu colegul nostru, propun ca lit.m) să rămână în textul legii. Inițiatorul? Sunteți pentru. Și inițiatorul sprijină formula din raportul inițial și anume la art.13 să se introducă o literă nouă, lit.m) a cărei text îl găsim în raportul inițial la nr.crt.6. Supun votului dumneavoastră... (Domnul deputat Sergiu Macarie se îndreaptă spre microfon pentru a face o propunere.) Nu, alt text nu pot, domnule deputat, decât textul care este în raportul inițial, suntem în procedură de urgență. Vi-l citesc. Lit.m): "Chiriașii rezidenți în străinătate care, fără a fi detașați, nu au mai folosit locuința mai mult de 2 ani fără întrerupere". Acesta este textul pe care îl supun votului dumneavoastră și propunerea comisiei este de a fi adoptat și a inițiatorului. Voturi pentru, vă rog? Majoritatea. Voturi împotrivă? Nu am. Abțineri? Nu sunt. Lit.m), în textul formulat de comisie, în raportul inițial la art.13 a fost votată în unanimitate. Nr.crt.2 în raportul suplimentar se referă la art.19. Și dacă în raportul inițial se propunea adoptatea textului inițiatorului, în raportul suplimentar se propune eliminarea art.19. Inițiatorul. Domnule secretar de stat Baias aveți cuvântul.
|
Domnul Flavius Baias: Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință. Doamnelor și domnilor deputați, Nu suntem de acord cu eliminarea art.19, eliminarea acestui text ar duce practic la golirea de conținut a dreptului de preempțiune reglementat în textele precedente și nu ar mai permite rezolvarea acestei chestiuni de o manieră rapidă și în favoarea titularului dreptului de preemțiune care este chiriașul. Credem că eliminarea lui ar prejudicia grav pe cei care ar dori să invoce dreptul de preemțiune atunci când legea le-o permite. Pentru acest motiv, vă solicităm să nu fiți de acord cu propunerea din raportul suplimentar, de eliminare a art.19. Pentru a nu vă reține atenția mai târziu, am aceeași argumentare și pentru pct.3, art.20. Lucrurile sunt legate între ele. Vă mulțumesc.
|
Domnul Miron Tudor Mitrea: Vă mulțumesc, domnule secretar de stat. Comisiile? De acord cu inițiatorul. Deci, în raportul suplimentar se propune eliminarea art.19, în raportul inițial se propune adoptarea textului propus de inițiator. Inițiatorul și comisiile propun ca în art.19 să rămână, așa cum a fost formulat, textul inițial. Intervenții? Nu avem. Supun propunerea de eliminare în primul rând votului dumneavoastră, conform regulamentulului, făcută în raportul suplimentar. Cine este pentru? Nimeni. Am să supun, în acest caz, votului dumneavoastră art.19 în formularea propusă de către inițiator și susținută de către comisii. Voturi pentru? Majoritatea. Voturi împotrivă? Nu sunt. Abțineri? Nu sunt. Art.19, în forma propusă de inițiator, adoptat în unanimitate. Art.20, aceeași situație. Comisiile au propus în prima fază, în raportul de fond, păstrarea textului inițiatorului, după aceea s-a revenit și s-a propus eliminarea. Inițiatorul este împotrivă. De data aceasta, comisiile sprijină poziția inițiatorului. Trebuie să recunoașteți că este o situație destul de ciudată, dar, până la urmă, plenul decide. Am să supun votului dumneavoastră eliminarea art.20, propusă de către comisii în raportul suplimentar la nr.crt.3. Voturi pentru? Nici un vot pentru. Am să supun votului dumneavoastră, în acest caz, art.20, text inițiator. Voturi pentru? Majoritatea. Voturi împotrivă? Nu avem. Abțineri? Nu avem. Art.20 adoptat în formula propusă de inițiator în unanimitate. Nr.crt.4 din raportul suplimentar se referă la art.21 și comisiile propun o nouă formulare. Inițiatorul?
|
Domnul Flavius Baias: Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință. Pe cale de consecință, prin faptul că nu s-au primit cele două propuneri anterioare ale comisiei din raportul suplimentar, urmează să se mențină forma inițială a art.21. Vă mulțumesc.
|
Domnul Miron Tudor Mitrea: Și eu vă mulțumesc. Comisiile? Sunt de acord cu inițiatorul. Am să supun totuși, așa cum este normal, votului dumneavoastră, textul de la poziția 4 din raportul suplimentar. Voturi pentru? Există un vot pentru. Voturi împotrivă? Marea majoritate. Am să supun, în acest caz, art.21, textul inițiatorului, votului dumneavoastră. Voturi pentru? Marea majoritate. Voturi împotrivă? Nu avem. Abțineri? Nu avem. Art.21 a fost adoptat în unanimitate în forma propusă de inițiator. Continuăm dezbaterea ordonanței de la art.24, art.23 a fost adoptat într-o ședință anterioară. Deci, continuăm cu alin.2 al art.23, alin.1 al art.23 a fost adoptat, alin.2 al art.23 nu a fost adoptat, deci, lucrăm pe textul ordonanței, ca să localizez pentru toată lumea dezbaterea, pe textul ordonanței. Art.23 alin.2, la nr.crt.12 din raport există o formulare nouă pentru alin.2, art.23 propusă de către comisii. Inițiatorul? Este de acord. Intervenții art.23, alin.2? Nu avem. Am să supun votului dumneavoastră alin.2 al art.23, în formularea pe care o găsim în raport la nr.crt.12. Voturi pentru? Majoritatea. Voturi împotrivă? Nu sunt. Abțineri? Nu sunt. Adoptat în unanimitate. Alin.3 al art.23. Comisiile propun adoptarea textului inițiatorului. Dacă există intervenții? Nu există. Voturi pentru? Majoritatea. Voturi împotrivă? Nu avem. Abțineri? Nu avem. Adoptat în unanimitate. Art.23 în ansamblu. Voturi pentru? Majoritatea. Voturi împotrivă? Nu avem. Abțineri? Nu avem. Adoptat în unanimitate. Art.24, alin.1. Comisia propune adoptarea textului inițiatorului. Nu există amendamente respinse. Voturi pentru? Majoritatea. Voturi împotrivă? Nu sunt. Abțineri? Nu sunt. Adoptat în unanimitate. Art.24 alin.2. Comisiile propun textul inițiatorului. Nu există amendamente respinse. Voturi pentru? Majoritatea. Voturi împotrivă? Nu avem. Abțineri? Nu avem. Adoptat în unanimitate. Alin.3 al art.24, comisia propune reformularea lui. Găsim textul la nr.crt.13 din raport. Nu avem amendamente respinse. Voturi pentru? Majoritatea. Voturi împotrivă? Nu sunt. Abțineri? Nu sunt. Textul propus de comisie pentru alin.3, art.14, adoptat în unanimitate. Art.24, alin.4. Comisia propune reformulare. Inițiatorul este de acord. Avem un amendament respins.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman (din sală): Am o intervenție de procedură aici. Este o frază care trebuie să fie adăugată. Comisia este de acord.
|
Domnul Miron Tudor Mitrea: Domnul secretar Chiliman, o problemă de procedură.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Domnule președinte, aici apare o chestiune. Deci, propunerea pe care o fac este să se elimine "prin construcție" și să se înlocuiască cu "la data preluării acestuia de către stat". Și atunci ar suna așa: "Chiriașul poate fi evacuat și din garajul deținut dacă acesta a aparținut la data preluării acestuia de către stat locuinței din care urmează să se mute, etc." Și în felul acesta se rezolvă această chestiune.
|
Domnul Miron Tudor Mitrea: Dați-mi textul, domnule secretar. Inițiatorul? Textul nou pe care vi-l supun, cu acordul celor două comisii și al inițiatorului, pentru vot, pentru alin.4 al art.24, este următorul: "Chiriașul poate fi evacuat și din garajul deținut dacă acesta a aparținut, la data preluării de către stat a locuinței din care urmează să se mute, chiar dacă proprietarul nu poate să ofere chiriașului un alt garaj la schimb". Aceasta este forma care v-o supun votului. Voturi pentru? Majoritatea. Voturi împotrivă? Nu avem. Abțineri? Nu avem. Art.4, în forma pe care am prezentat-o, a fost adoptat cu unanimitate de voturi. Alin.4 al art.24 a fost adoptat cu majoritate de voturi în forma pe care eu am citit-o de la acest microfon. Supun votului dumneavoastră art.24, în ansamblu. Voturi pentru? Majoritatea. Voturi împotrivă? Nu avm. Abțineri? Nu avm. Art.24 adoptat în unanimitate. Art.25. Comisiile propun adoptarea textului inițiatorului. Avem un amendament respins al Comisiei pentru drepturile omului. Comisia își susține amendamentul? Nu. Supun votului dumneavoastră art.25, textul inițiatorului. Voturi pentru? Majoritatea. Voturi împotrivă? Nu avem. Abțineri? Nu avem. Adoptat în unanimitate. Cap.III. Titlul. Voturi pentru? Majoritatea. Voturi împotrivă? Nu avem. Abțineri? Nu avem. Adoptat în unanimitate. Art.26, alin.1. La nr.crt.14 din raport, comisiile propun o reformulare a alin.1. Inițiatorul? Este de acord. Avem un amendament respins al doamnei deputat Viorica Afrăsinei. Îl susțineți sau renunțați la el. Îl susțineți. Poftiți! Aveți microfonul, doamna deputat.
|
Doamna Viorica Afrăsinei: Vă mulțumesc și-mi cer scuze pentru întârziere. Vă rog să observați, domnilor colegi, că amendamentul meu se referă doar la rândul 2 al art.25, și anume la cuvântul "obligatoriu". (Rumoare, vociferări.) Voci din sală: Nu suntem la art.25!
|
Doamna Viorica Afrăsinei: La art.25 am eu amendament.
|
Domnul Miron-Tudor Mitrea: Suntem la alin.1 al art.26. Art.25 a fost votat.
|
Doamna Viorica Afrăsinei: A fost votat fără susținerea amendamentului, da. Pentru că nu m-ați întrebat, dar am considerat că suntem la art.25, și atunci a trecut articolul fără amendament.
|
Domnul Miron-Tudor Mitrea: Da. Îmi cer scuze. Este vina mea, doamna deputat, înseamnă.
|
Doamna Viorica Afrăsinei: Da, da. Bine, am înțeles.
|
Domnul Miron-Tudor Mitrea: Îmi asum vina, este a mea. Am întrebat dacă sunt amendamente respinse. Trebuia să vă nominalizez atunci. Aveți dreptate. Art.26 alin.1, forma propusă de comisie și adoptată de inițiator. Voturi pentru? Majoritate. Voturi împotrivă? Nu avem. Abțineri? Nu avem. Adoptat în unanimitate. Art.26 alin.2, nr.crt.14 din raport. Comisia propune modificarea alin.2 al art.26, ne propune un text nou. Inițiatorul este de acord cu textul nou. Art.26 alin.2 - nu am amendamente respinse.
|
Domnul Simion Darie (din sală): O completare, vă rog, domnule președinte.
|
Domnul Miron-Tudor Mitrea: O completare. Domnule deputat, aveți cuvântul.
|
Domnul Simion Darie: Vă mulțumesc, domnule președinte. Este o completare la acest alineat, și anume: "Chiriile pentru locuințele care aparțin domeniului public sau privat al statului, ori al unităților administrativ-teritoriale ale acestuia, pentru locuințe de serviciu, locuințele de intervenții, căminele pentru salariați ai societăților comerciale, companiilor și societăților naționale și regiilor autonome ...." aici am o completare ...
|
Domnul Miron-Tudor Mitrea: Domnule deputat, mă iertați că intervin. Vă referiți la alin.1, care a fost votat.
|
Domnul Simion Darie: Este alin.2, pag.5 din raport, numărul de ordine 14.
|
Domnul Miron-Tudor Mitrea: Corect, aveți dreptate, îmi cer scuze.
|
Domnul Simion Darie: Doresc această completare: "precum și spațiile din blocurile de locuințe închiriate caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor" și textul continuă: "se calculează pornind de la un tarif de bază lunar".
|
Domnul Miron-Tudor Mitrea: Comisia?
|
Domnul Ion Cîrstoiu: Nu, nu suntem de acord.
|
Domnul Miron-Tudor Mitrea: Inițiatorul? (Inițiatorul se consultă cu membrii comisiilor de specialitate). Da. Vă rog să vă reocupați locurile. Comisiile nu sunt de acord. Inițiatorul nu este de acord. Este un amendament de completare, pe care nu-l primesc. Stimați colegi, vă rog să vă ocupați locurile. Ținând seama de poziția comisiilor și a inițiatorului, amendamentul este de fond, este de completare a articolului. Suntem în procedură de urgență. Nu pot să-l primesc. Deci, revin. Art.26 alin.2, forma propusă de comisii o găsim în raport la nr.crt.14. Inițiatorul este de acord. Voturi pentru? Voturi împotrivă? Rog secretarii de ședință să numere voturile. Revin. Voturi pentru poziția din raport? 14 voturi pentru. Voturi împotrivă? Nu sunt voturi împotrivă. Abțineri? 3 abțineri. Este evident, văzând care este cvorumul în sală, că nu s-a votat. Rog colegii parlamentari să ia loc în bănci, să fie atenți la vot și să-și manifeste votul. Stimați colegi, reluăm votul. În sală sunt mult mai mulți colegi decât cei care și-au manifestat intenția de vot. Suntem la art.26 alin.2. Comisiile au propus un text acceptat de către inițiator.
|
Doamna Viorica Afrăsinei (din sală): Amendament la alin.2!
|
Domnul Miron-Tudor Mitrea: Nu primesc amendamente în procedură de urgență. Nu am nici o prevedere în regulament pentru asemenea soluție. Vă rog nu insistați. Nu am nici un loc în regulament cu asemenea soluție. Nu a existat amendament respins, nu pot să supun votului dumneavoastră decât textul pe care-l regăsim în raport la nr.crt.14, alin.2 al art.26. Voturi pentru, vă rog? Rog secretarii de ședință să numere voturile pentru. Majoritate. Voturi împotrivă? Un vot împotrivă. Abțineri? Nu am. Cu un vot împotrivă, art.26 alin.2 a fost adoptat în formularea comisiilor sesizate în fond. Alin.3 al art.26. Comisiile reformulează, la nr.crt.14 din raport. Inițiatorul este de acord. Nu există amendamente respinse. Vă rog, domnule deputat, domnule secretar. Sigur, orice deputat poate să ia cuvântul, să susțină textul inițial.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman: Am următoarea observație aici. Textul spune următorul lucru: "Pentru locuințele sociale, nivelul maxim al chiriei este de 10% din venitul net lunar, calculat pe ultimele 12 luni, pe familie". Până aici, totul este în regulă. Ce ne facem în cazul în care o persoană fizică, care are în proprietate un asemenea spațiu cu destinație de locuință, în care locuiește o persoană care se încadrează în categoria celor care au nevoie de locuință socială, este obligat să capete o chirie de 10% din venitul mediu net lunar, chirie cu care nu-și va acoperi probabil nici, să spun, nici impozitele, nici celelalte. Există locuințe sociale în proprietatea privată a unor persoane fizice. Ca atare, aici a apărut o frază, în textul inițial: "Diferența până la valoarea nominală a chiriei va fi subvenționată de la bugetul local al unității administrativ-teritoriale unde se află locuința". Este, după părerea mea, normal ca cineva să suporte această diferență în cazul locuințelor sociale aflate în proprietate particulară, pentru că statul, vedem foarte bine, a vândut locuințe sociale, are foarte puține și nu construiește altele. Deci, cred că ar trebui să păstrăm textul inițiatorului, de la alin.3, care rezolvă această eventuală contradicție și eventuală pierdere a proprietarului, persoană alta decât chiar unitatea administrativ-teritorială. Sau, atunci, trebuie completat alin.3: "Pentru locuințele sociale proprietate ale unității administrativ-teritoriale, nivelul maxim al chiriei este de 10%". Numai în felul acesta se poate rezolva această eventuală contradicție. Deci, cred că ar trebui completat alineatul cum l-a propus comisia, cu: "pentru locuințele sociale aflate în proprietatea unității administrativ-teritoriale", și atunci lucrurile devin clare.
|
Domnul Miron-Tudor Mitrea: Domnule secretar Chiliman, ca să înțeleg, sunteți de acord, sprijiniți textul inițial? Deci, dumneavoastră susțineți textul inițiatorului, înțeleg?
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman (din sală): Da, eu susțin textul inițiatorului, cu completarea acestui text ....
|
Domnul Miron-Tudor Mitrea: Nu, ori textul inițiatorului, ori textul comisiei, pentru că așa spune regulamentul.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman (din sală): Textul inițiatorului.
|
Domnul Miron-Tudor Mitrea: Comisiile? Comisiile susțin în continuare textul din raport. Inițiatorul, ce text? Textul din raport. Deci, comisiile și inițiatorul susțin textul din raport. Supun votului dumneavoastră art.26 alin.3, textul din raport. Voturi pentru? Majoritatea. Voturi împotrivă? Nu sunt. Abțineri? Nu sunt. Adoptat în unanimitate. În raport, la nr.crt.14, comisiile propun un alineat nou, alin.4. Inițiatorul, sunteți de acord? Inițiatorul este de acord. Supun votului dumneavoastră alin.4, alineat nou, din raport, nr.crt.14. Voturi pentru? Majoritate. Voturi împotrivă? Nu sunt. Abțineri? Nu sunt. Adoptat în unanimitate. Art.26, în ansamblu. Voturi pentru? Majoritatea. Voturi împotrivă? Nu avem. Abțineri? Nu avem. Adoptat în unanimitate. Art.27 alin.1. Comisiile propun reformularea alin.1. Inițiatorul? Este de acord. Avem un amendament respins, al domnului deputat Marin Cristea. Domnule deputat, aveți microfonul. Îl găsim la amendamente respinse, nr.crt.39. Rog comisiile să fie atente.
|
Domnul Marin Cristea: Domnule președinte, Stimați colegi, La acest articol, art.27, alin.1, eu am făcut propunerea de reducere cu 40% a tarifului de bază în lei/m.p. față de propunerea inițiatorului. În același timp, comisiile de specialitate pentru administrație și juridică mai propun să fie incluse în acest articol, alin.1, alte trei categorii de suprafețe, cu tarife propuse în raportul celor două comisii. Propunerea mea, adoptată la această propunere a celor două comisii, este de a reduce cu 40% tariful de bază în lei/m.p. la suprafața locuibilă, respectiv de la 2.000 de lei/m.p. la 1.200 de lei/m.p.; tariful pentru suprafețele antreului, tindei, verandei, culoarului, bucătăriei, chicinetei, oficiului, debaralei, cămării, camerei de baie, closetului de la 800 de lei la 480 de lei/m.p.; și tariful pentru suprafețele teraselor, pivnițelor, boxelor, logiilor, spălătoriilor și uscătoriilor de la 450 de lei la 270 de lei/m.p. Fac această propunere pentru că este, de fapt, oarecum în concordanță cu nivelul și cu puterea de cumpărare a salariilor, care nu depășesc la această oră 40-50% din nivelul anului de bază de la care s-a pornit și reevaluarea și recalcularea taxelor, respectiv a chiriilor. Și propun, în același timp, sau susțin, în același timp, ca pentru celelalte trei categorii de suprafețe propuse de cele două comisii - pentru garaje, pentru dotări și pentru anexele gospodărești aferente - să se păstreze propunerile celor două comisii. Vă mulțumesc.
|
Domnul Miron-Tudor Mitrea: Vă mulțumesc, domnule deputat. Deci, amendamentul dumneavoastră se referă de fapt la prima jumătate a textului adoptat de către comisii, fiind de acord cu a doua parte. Domnul Leonăchescu intervenție pe articol. Aveți cuvântul.
|
Domnul Nicolae Leonăchescu: Vă mulțumesc, domnule președinte. Stimați colegi, Sunt situații când aceste clădiri închiriate fac parte dintr-o arie îngrădită, au curte. Aici, la art.27 alin.1, în listă s-au trecut: "anexe gospodărești aferente locuințelor din mediul rural". Deci, la "anexe gospodărești" gândesc că intră, de exemplu, grajdurile, amenajările pentru creșterea porcilor, cotețele de găini etc. Dar terenurile pe care se află aceste anexe gospodărești nu sunt taxate cu un tarif de bază în lei/m.p. Eu aș propune să includem terenul curții în care sunt amplasate aceste anexe gospodărești, inclusiv clădirile, la tariful acesta de 50 de lei/m.p., și să rămână valabilă o asemenea propunere și în cazul construcțiilor care au curte în cadrul orașelor. Altfel, chestiunea rămâne în suspensie, deoarece accesul la aceste anexe se face pe un teren care nu este închiriat, este al altcuiva. Poate fi interzisă trecerea etc. Vă mulțumesc.
|
Domnul Miron-Tudor Mitrea: Și eu vă mulțumesc, domnule deputat. Din păcate, nu pot să rețin decât amendamentele care au fost respinse. Suntem în procedură de urgență. Reamintesc colegilor din sală că suntem în procedură de urgență. Doar amendamentele respinse pot fi susținute. Am un amendament respins, al domnului Marin Cristea, care este jumătate asemănător cu punctul de vedere al comisiei, în ceea ce privește partea a doua chiriile la garaje, dotări speciale și anexe gospodărești din mediul rural -, dar care propune pentru prima jumătate - deci suprafață locuibilă, antreu, suprafața teraselor o diminuare cu 40 de procente. Corect, domnule Cristea? (Domnul deputat Marin Cristea confirmă.) Comisiile, sunteți de acord? Nu. Inițiatorul? Nu. Nu sunteți de acord. Deci, supun votului dumneavoastră amendamentul domnului Marin Cristea. Voturi pentru? Numărați voturile, vă rog.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman (din sală): Ridicați, măi, mâna! (Se adresează deputaților din partea dreaptă a sălii.)
|
Domnul Miron-Tudor Mitrea: 71 de voturi pentru. Domnule secretar, nu faceți lobby! (Rumoare) Voturi împotrivă? Vă rog, numărați voturile împotrivă. 42 de voturi împotrivă. Abțineri? Două abțineri.
|
Domnul Andrei Ioan Chiliman (din sală): De unde ați scos, domnule, 42 de voturi împotrivă?
|
Domnul Miron-Tudor Mitrea: Domnule secretar, vă rog să vă ocupați locul în bancă! Nu fiți nervos! (Rumoare, vociferări) Vă rog să permiteți să conduc ședința, domnule secretar! 115 voturi exprimate. Este evident că nu avem nici măcar cvorumul de lucru! Dar cvorumul de vot! Aveam, la ora 11,00 este ora 11,15 programată o sesiune de voturi finale. Secretarul care urmează să facă apelul nominal? Domnule secretar, vă rog, apelul nominal!
|
Domnul Kónya-Hamar Alexandru: Domnule președinte, declanșăm apelul nominal. Achimescu Victor Ștefan | absent | Aferăriței Constantin | absent | Afrăsinei Viorica | prezentă | Albu Alexandru | prezent | Albu Gheorghe | absent | Alecu Aurelian Paul | absent | Ana Gheorghe (Dâmbovița) | prezent | Ana Gheorghe (Hunedoara) | prezent | Andrei Gheorghe | prezent | Andronescu Ecaterina | absentă | Antal István | absent | Antonescu Crin Laurențiu | absent | Antonescu Niculae Napoleon | absent | Argeșanu Valentin | absent | Arghezi Mitzura Domnica | prezentă | Ariton Gheorghe | prezent | Asztalos Ferenc | absent | Avramescu Constantin Gheorghe | prezent | Baban Ștefan | prezent | Babiaș Iohan Peter | absent | Babiuc Victor | absent | Baciu Mihai | absent | Badea Alexandru Ioan | absent | Bara Radu Liviu | absent | Bárányi Francisc | prezent | Barbaresso Emanoil Dan | prezent | Barbăroșie Victor | prezent | Barde Tănase | prezent | Bartoș Daniela | prezentă | Băbălău Constantin | prezent | Bălăeț Dumitru | prezent | Băsescu Traian | absent | Becsek Garda Dezideriu Coloman | prezent | Bejinariu Petru | absent | Berceanu Radu Mircea | absent | Berci Vasile | prezent | Berciu Ion | prezent | Biriș Anamaria Mihaela | prezentă | Birtalan Ákos | prezent | Bivolaru Gabriel | absent | Bivolaru Ioan | absent | Boda Iosif | absent | Böndi Gyöngyike | prezentă | Boștinaru Victor | absent | Bot Octavian | absent | Botescu Ion | prezent | Bran Vasile | absent | Brezniceanu Alexandru | prezent | Bud Nicolae | absent | Buga Florea | prezent | Bujor Liviu | absent | Burlacu Viorel | prezent | Buruiană Aprodu Daniela | prezentă | Buzatu Dumitru | absent | Calimente Mihăiță | absent | Cazacu Vasile Mircea | prezent | Cazan Gheorghe Romeo Leonard | prezent | Cândea Vasile | prezent | Ceaușescu Gheorghe Dan Nicolae | absent | Chichișan Miron | prezent | Chiliman Andrei Ioan | prezent | Chiriac Mihai | prezent | Ciontu Corneliu | absent | Ciumara Mircea | absent | Cîrstoiu Ion | prezent | Cojocaru Radu Spiridon | prezent | Constantinescu Dan | prezent | Corâci Ioan Cezar | absent | Corniță Ion | prezent | Cosma Liviu Ovidiu | absent | Coșea Dumitru Gheorghe Mircea | absent | Cotrutz Constantin Eremia | absent | Cristea Gheorghe | absent | Cristea Marin | prezent | Cunescu Sergiu | prezent | Dan Marțian | prezent | Dan Matei Agathon | absent | Darie Simion | prezent | Dărămuș Nicolae Octavian | absent | Dănilă Vasile | prezent | Decuseară Jean | absent | Dejeu Gavril | prezent | Diaconescu Ion | prezent | Dimitriu Sorin Petre | absent | Dîrstaru Dorin | absent | Dobre Traian | absent | Dobrescu Smaranda | absentă | Dorian Dorel | absent | Dorin Mihai | prezent | Dragoș Iuliu Liviu | absent | Dragu George | absent | Drăgănescu Ovidiu Virgil | absent | Drecin Mihai Dorin | prezent | Drumen Constantin | prezent | Dugulescu Petru | absent | Dumitrașcu Laurențiu | absent | Dumitrean Bazil | prezent | Dumitrescu (Bălan) Marilena | absentă | Dumitrescu Paul Adrian | absent | Dumitriu (Hunea) Carmen | absentă | Duțu Ion | absent | Elek Barna | absent | Enache Marian | absent | Enescu Ion | prezent | Fenoghen Sevastian | prezent | Filipescu Ileana | absentă | Furo Iuliu Ioan | prezent | Galic Lia Andreia | prezentă | Gaspar Acsinte | prezent | Gavra Ioan | prezent | Gavrilaș Teodor | prezent | Gazi Gherasim | prezent | Georgescu Florin | absent | Gheciu Radu Sever Cristian | prezent | Gheorghe Valeriu | absent | Gheorghiof Titu Nicolae | prezent | Gheorghiu Adrian | prezent | Gheorghiu Mihai | absent | Gherasim Ion Andrei | absent | Ghidău Radu | absent | Ghiga Vasile | prezent | Giurescu Ion | absent | Glăvan Ștefan | prezent | Godja Petru | prezent | Grădinaru Nicolae | prezent | Grigoraș Neculai | prezent | Grigoriu Mihai | prezent | Groza Nicolae | absent | Gvozdenovici Slavomir | prezent | Hașotti Puiu | absent | Hilote Eugen Gheorghe | prezent | Hlinschi Mihai | prezent | Honcescu Ion | prezent | Hrebenciuc Viorel | absent | Iacob Elena | absentă | Ianculescu Marian | prezent | Ifrim Dumitru | absent | Igna Ioan | prezent | Ignat Ștefan | prezent | Iliescu Valentin Adrian | absent | Ionescu Alexandru | prezent | Ionescu Anton | absent | Ionescu Bogdan | absent | Ionescu Constantin | absent | Ionescu-Galbeni-Niculae-Vasile | absent | Ionescu Gheorghe | prezent | Ionescu Marina | absentă | Ionescu Nicolae | prezent | Ioniță Mihail Gabriel | absent | Ioniță Nicu | absent | Iorga Leonida Lari | absentă | Iorgulescu Adrian | absent | Irimescu Haralambie | absent | Ivănescu Paula Maria | absentă | Jurcan Dorel | prezent | Jurcă Teodor | prezent | Kakasi Alexandru | prezent | Kelemen Atila Bela Ladislau | absent | Kerekes Károly | absent | Kónya Hamar Alexandru | prezent | Kovacs Carol Emil | prezent | Kovács Csaba Tiberiu | prezent | Lazia Ion | prezent | Lădariu Lazăr | absent | Lăpușan Alexandru | prezent | Leonăchescu Nicolae | prezent | Lepșa Sorin Victor | absent | Lixăndroiu Viorel | absent | Lupu Vasile | prezent | Macarie Sergiu | prezent | Manole Odisei | absent | Manolescu Oana | prezentă | Marin Gheorghe | absent | Marineci Ionel | prezent | Marinescu Ioan Sorin | prezent | Márton Árpád Francisc | prezent | Matei Lucian Ion | prezent | Matei Vasile | prezent | Mátis Eugen | absent | Mazăre Radu Ștefan | absent | Mândroviceanu Vasile | prezent | Mânea Radu | prezent | Mera Alexandru Liviu | prezent | Meșca Sever | absent | Miclăuș Vasile | prezent | Micle Ulpiu Radu Sabin | prezent | Mihăilescu Petru Șerban | absent | Mihu Victor Traian | prezent | Miloș Aurel | prezent | Mitrea Miron-Tudor | prezent | Mogoș Ion | prezent | Moiceanu Constantin | prezent | Moldovan Petre | prezent | Moldoveanu Eugenia | prezentă | Morariu Teodor Gheorghe | absent | Moroianu Geamăn Adrian Tudor | absent | Moucha Romulus Ion | prezent | Munteanu Ion | prezent | Mureșan Ioan Avram | absent | Musca Monica Octavia | absentă | Nagy Ștefan | prezent | Naidin Petre | prezent | Nanu Romeo | absent | Năstase Adrian | prezent | Neacșu Ilie | prezent | Neagu Romulus | prezent | Neagu Victor | prezent | Negoiță Gheorghe Liviu | absent | Negrău Mircea | absent | Nica Dan | absent | Nică Mihail | prezent | Nichita Dan Gabriel | absent | Nicolae Jianu | prezent | Nicolaiciuc Vichentie | prezent | Nicolescu Mihai | prezent | Nicolicea Eugen | absent | Niculescu-Duvăz Bogdan Nicolae | prezent | Nistor Vasile | absent | Noica Nicolae | absent | Oană Gheorghe | absent | Oltean Ioan | prezent | Onaca Dorel Constantin | absent | Opriș Constantin Remus | absent | Osman Fedbi | prezent | Palade Dan | prezent | Pambuccian Varujan | prezent | Paneș Iosif | absent | Panteliuc Vasile | prezent | Pantiș Sorin | absent | Papuc Aurel Constantin | absent | Partal Petre | absent | Pașcu Ioan Mircea | absent | Pavel Vasile | prezent | Pavelescu Claudiu Costel | absent | Păcurariu Iuliu | prezent | Păunescu Costel | prezent | Pârgaru Ion | prezent | Pâslaru Dumitru | absent | Pecsi Francisc | absent | Pereș Alexandru | prezent | Petrescu Ovidiu Cameliu | absent | Petrescu Silviu | prezent | Petrescu Virgil | prezent | Petreu Liviu | absent | Pintea Ioan | absent | Pițigoi Barbu | absent | Podaru Dumitru-Teodor | prezent | Pop Iftene | prezent | Pop Leon Petru | prezent | Pop Viorel | prezent | Popa Aron Ioan | absent | Popa Daniela | absentă | Popa Ioan Mihai | prezent | Popa Nicolae | prezent | Popa Ștefan | prezent | Popa Virgil | absent | Popescu Bejat Ștefan Marian | prezent | Popescu Dumitru | prezent | Popescu Emil Teodor | absent | Popescu Ioan Dan | absent | Popescu Irineu | prezent | Popescu Tăriceanu Călin Constantin | absent | Priceputu Laurențiu | absent | Protopopescu Cornel | prezent | Putin Emil Livius Nicolae | prezent | Puwak Hildegard Carola | prezentă | Radu Alexandru Dumitru | absent | Radu Elena Cornelia Gabriela | absentă | Ráduly Róbert Kálmán | absent | Raica Florica Rădița | prezentă | Raicu Romulus | prezent | Rákoczi Ludovic | prezent | Rădulescu Cristian | absent | Rădulescu-Zoner Constantin Șerban | prezent | Rânja Traian Neculaie | absent | Remeș Decebal Traian | absent | Rizescu Sergiu George | prezent | Roman Ioan | absent | Roșca Ioan | prezent | Rotaru Dumitru | absent | Ruse Corneliu Constantin | absent | Sabău Traian | absent | Sandu Alecu | absent | Sandu Dumitru | prezent | Sandu Ion Florentin | prezent | Sassu Alexandru | absent | Săndulescu Aureliu Emil | prezent | Sârbu Marian | prezent | Secară Gheorghe | prezent | Serac Florian | absent | Severin Adrian | absent | Simedru Dan Coriolan | absent | Sirețeanu Mihail | absent | Sonea Ioan | absent | Spătaru Liviu | prezent | Spiridon Didi | prezent | Stan Vasile | prezent | Stanca Teodor | prezent | Stanciu Anghel | prezent | Stănescu Alexandru Octavi | prezent | Stănescu Mihai Sorin | prezent | Stoica Valeria Mariana | absentă | Stoica Valeriu | absent | Sturza Popovici Cornel | prezent | Székely Ervin Zoltán | prezent | Szilágyi Zsolt | prezent | Șaganai Nusfet | prezent | Șerban George | prezent | Ștefănoiu Luca | prezent | Șteolea Petru | absent | Tabără Valeriu | prezent | Tamás Sándor | prezent | Tarna Gheorghe | prezent | Tăvală Tănase Pavel | prezent | Teculescu Constantin | prezent | Tokay Gheorghe | prezent | Trifu Romeo Marius | absent | Tudor Marcu | prezent | Tudose Nicolae Florin | prezent | Țepelea Gabriel | absent | Țocu Iulian Costel | absent | Țurlea Petre | prezent | Udrea Florian | absent | Vaida Francisc Atila | absent | Valeca Șerban Constantin | absent | Varga Attila | prezent | Vasilescu Nicolae | absent | Vasilescu Valentin | absent | Vataman Dorin | prezent | Văsioiu Horia | prezent | Vâlceanu Gheorghe | prezent | Vâlcu Mircea | prezent | Vetișanu Vaile | prezent | Vida Iuliu | prezent | Vida Simiti Ioan | prezent | Videanu Adriean | absent | Vilău Ioan Adrian | prezent | Vintilă Dumitru Mugurel | absent | Vitcu Mihai | prezent | Vițelar Bogdan | absent | Voicu Mădălin | absent | Weber Ernest-Otto | prezent | Wittstock Eberhard-Wolfgang | prezent | Domnule președinte, am terminat apelul nominal. (Domnii deputați care au intrat în sală ulterior apelului nominal și-au înregistrat prezența la secretarul de ședință.)
|
Domnul Miron-Tudor Mitrea: Vă mulțumesc, domnule secretar. Rog pe cei care nu au spus prezent să meargă să completeze prezența. Rog colegii să nu părăsească sala, avem 4 voturi finale, din care 3 sunt la legi sau rapoarte de mediere cu caracter organic. Stimați colegi, Vă rog să vă ocupați locurile în sală, să ne exprimăm votul final la cele 4 proiecte de lege. Rog colegii deputați să-și ocupe locurile în sală pentru a putea vota. Voturile finale întâi, și după aceea continuăm discutarea ordonanței.
|
|
|