Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of September 18, 2000
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2000 > 18-09-2000 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of September 18, 2000

9. Dezbaterea proiectului de Lege privind declararea orașului Gherla, județul Cluj, municipiu (amânarea votului final).
 
see bill no. 313/1998

Domnul Nicolae Bogdan Niculescu-Duvăz:

................................................

Proiectul de Lege privind declararea orașului Gherla, Județul Cluj, municipiu. Inițiatorul?

Vă rog inițiatorul, domnul deputat Ciurtin, să poftească în bancă. Comisia? Președintele Cârstoiu? Din partea comisiei? Un membru al comisiei? Iată că, după ce nu avem inițiator, acum nu mai avem comisie. Rog inițiatorul să ia cuvântul în sprijinul inițiativei dumnealui.

Domnul Costică Ciurtin:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Aveți raportul comisiei de specialitate al Camerei Deputaților în legătură cu declararea orașului Gherla din jud. Cluj ca municipiu, aveți toată documentația asupra acestei propuneri legislative. De aceea, eu consider că nu este bine ca să vă rețin din activitatea dumneavoastră prea mult și întrucât dumneavoastră ați studiat raportul, avizul Consiliului Legislativ, sper ca după aproape doi ani de zile de când acest proiect de lege a fost aprobat în Senatul României și dumneavoastră să binevoiți să dați votul dumneavoastră pentru această propunere legislativă.

Eu vă mulțumesc foarte mult și aștept cu încredere votul dumneavoastră.

Domnul Nicolae Bogdan Niculescu-Duvăz:

Mulțumim, domnule senator. Mulțumim inițiatorului.

Domnul președinte Cârstoiu, din partea comisiei.

Domnul Ion Cârstoiu:

Domnule președinte,

Domnilor colegi,

Comisia, în luna mai, a fost sesizată cu acest proiect de lege și a avizat favorabil acest proiect de lege care a venit de la Senat. Însă, eu vreau ca să vă fac cunoscut că tot în acea perioadă comisia a rezolvat și a depus raportul pentru partea a IV-a de la planul de amenajare al teritoriului, care se numește rețeaua de localități. Acolo sunt stipulate toate condițiile care trebuie îndeplinite de municipii, de comune etc. Dar, această legislativă venită la Senat și fiind înaintea dezbaterilor părții a IV-a, comisia a vizat-o favorabil și vă propune să o supuneți dezbaterii.

Domnul Nicolae Bogdan Niculescu-Duvăz:

Da. Mulțumesc. Dacă pentru dezbateri generale e cineva care dorește să ia cuvântul. Da.

Domnule deputat Lăpușan, vă rog.

Domnul Alexandru Lăpușan:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Eu sunt deputat de Cluj, cunosc foarte bine orașul Gherla, și sper viitorul munincipiu Gherla, este un oraș vechi, este un oraș construit aproape de confluența Someșurilor, este un oraș cu o istorie zbuciumată, este un oraș în care mai sunt multe de făcut și cred că acordarea titlului de municipiu o să fie de bun augur și pentru cei care, în momentul acesta, mai au destulă reținere la aprobarea proiectelor de modernizare a acestui oraș. Noi susținem proiectul acesta și sper ca să avem și sprijinul dumneavoastră.

Vă mulțumesc.

Domnul Nicolae Bogdan Niculescu-Duvăz:

Mulțumim și noi. Din partea Grupului parlamentar al UDMR, domnul deputat Matiș.

Domnul Eugen Matiș:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Și eu sunt un deputat din jud.Cluj și unul dintre puținii care are și unul dintre birourile parlamentare în acest oraș foarte frumos, care a fost fondat ca oraș chiar acum 300 de ani, deci cred că din partea Parlamentului României ar fi un gest de onoare ca să putem sărbători această frumoasă aniversare prin adoptarea acestei legi. Fiind un centru cu tradiții vechi culturale, viața spirituală se desfășoară la cele mai înalte cote în acest oraș și pot să vă asigur, fiind prezent la multe dintre aceste manifestări, că oamenii de acolo doresc fără nici un fel de ...

Domnul Ioan Gavra:

Apartenență...discriminare...

Domnul Eugen Matiș:

Nu, domnule Gavra, fără nici un fel de opțiuni contrare față de această decizie administrativă, indiferent de opțiunea politică, religie sau naționalitate. Grupul nostru parlamentar susține acest proiect de lege, l-am susținut și la dezbaterile din cadrul Senatului și sperăm că va fi adoptat în ședința de astăzi.

Vă mulțumesc.

Domnul Nicolae Bogdan Niculescu-Duvăz:

Da. Vă rog, iertați-mă, este înscris domnul deputat Varujan Pambuccian. Urmează domnul deputat Păcuraru.

Vă rog, domnule președinte.

Domnul Varujan Pambuccian:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Aș dori, cu toate că nu este foarte procedural, să vorbesc în nume personal și în numele armenilor din România, pentru că orașul Gherla, puțină lume știe, a fost construit acum 300 de ani de către armenii veniți din Moldova, trecuți prin zona Bistriței și așezați în acest oraș care s-a numit inițial Armenopolis.

Este un oraș care mai păstrează în centrul său unul dintre cele mai rare stiluri arhitectonice, e vorba de barocul armean, care poate ar merita o restaurare, pentru că, repet, mai există foarte puține locuri pe pământ în care acest stil să fi rămas în continuare în picioare. Este un oraș în centrul căruia se află o imensă catedrală construită de armeni, la concurență cu armenii din Gheorgheni, este mai mare decât cea din Gheorgheni, cei din Gherla se pare că au fost mult mai înstăriți.

Este un oraș care are o istorie foarte interesantă în special în zona istoriei mici, istoria comercială, pentru că a fost unul dintre centrele comercialed puternice ale Transilvaniei. Nu întâmplător până și terenul pe care a fost realizată închisoarea din Gherla a fost bine gândit ca gest comercial de către conducerea armeană, de pe vremea aceea, locală a orașului.

Este un oraș în care o tradiție de bună gospodărire a orașului și de bună structurare a orașului a dăinuit până în ziua de azi, cu oameni deosebiți, în care multitudinea de etnii, care formează la ora actuală populația orașului, reușește să trăiască în bună pace și sper într-o prosperitate din ce în ce mai accentuată.

Îi doresc din toată inima ca, după ce această lege va fi adoptată, să fie mai prosper și să ducă mai departe bunul renume al unui oraș în care armeni au rămas foarte puțini, dar care e bine din când în când să ne amintim că a fost construit de ei.

Vă mulțumesc.

Domnul Nicolae Bogdan Niculescu-Duvăz:

Și noi vă mulțumim.

Domnule deputat Păcurariu, vă rog.

Domnul Iuliu Păcurariu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Sunt deputat de Cluj, evident susțin ca acest oraș să devină municipiu, pentru mai multe motive. Instituțiile sale sunt performante, Gherla a reușit să facă două asocieri cu orașe din Uniunea Europeană, are o infrastructură care îi permite să-l ridicăm la nivelul de municipiu. Pe de altă parte, prin natura căilor de comunicații este, dacă vreți, un centru legat de 10 comune limitrofe. Nu lipsit de importanță este faptul că, din punct de vedere economic, este orașul care stă cel mai bine. În județul Cluj, toate întreprinderile care au funcționat în 90 funcționează și acum și cu șomajul cel mai scăzut. Consider că declararea ca municipiu va duce mai departe și va dezvolta aceste performanțe, pe care orașul le are în momentul de față.

Vă mulțumesc.

Domnul Nicolae Bogdan Niculescu-Duvăz:

Da.

Domnule deputat Gavra, vă rog.

Domnul Ioan Gavra:

Da. Sper să fiu ultimul care iau cuvântul.

Domnilor colegi,

Această inițiativă este depusă pentru a doua oară la nivelul Camerei Deputaților, și este bine să specificăm acest lucru, și-mi pare bine că domnul președionte Cârstoiu, în numele comisiei pe care o reprezintă aici, de data aceasta a fost de acord. Deci, în urmă cu 4 ani de zile exista. La începerea actualului mandat al Camerei Deputaților, Grupul parlamentar al PUNR a depus o asemenea inițiativă pentru două localități, orașe din județul Cluj: Câmpia Turzii, care a devenit municipiu, cu acordul Camerei Deputaților, după care și Senatul și-a dat acordul, și sigur, era vorba de orașul Gherla. Comisia, atunci, a respins propunerea grupului parlamentar al PUNR pe considerente mai mult tehnice, de documentare și mai ales de criterii efective de încadrare la acest statut de municipiu.

Sigur că noi fiind primii care am inițiat acest proiect de lege, nu putem decât să fim de acord. Vorbesc de Grupul parlamentar P.U.N.R., eu, ca deputat de Cluj, bineînțeles că susțin această propunere.

Din păcate, însă vreau să vă spun că ea trădează la ora actuală o mentalitate electorală. Deci, odată a fost respinsă la comisie propunerea noastră, a grupului parlamentar; s-a venit pe varianta Senatului, domnul senator Ciurtin, fiind senator de Cluj, a propus dânsul la Senat. Dânșii au fost mai receptivi, vorbesc de colegii de la Senat, și, sigur, a venit la Camera Deputaților și cred că acuma veți fi de acord.

Păcat că putea deveni municipiu în urmă cu doi ani de zile, așa cum a devenit municipiu și orașul Câmpia Turzii din județul Cluj.

Spun că este o tentă electorală întrucât acest subiect a fost folosit la campania electorală de către actualul primar al orașului Gherla; în mod fals și mincinos a declarat orașul Gherla municipiu prin contribuția domniei sale, ceea ce vă dați seama a depășit orice imaginație a unui candidat în campania electorală.

Iată că de-abia astăzi, după ce s-au încheiat de câteva luni de zile alegerile locale, este în discuție la Camera Deputaților. Dar eu, care am propus, eu sunt autorul, la Camera Deputaților și domnul deputat Miclăuș, amândoi deputați din circumscripția Cluj, sigur că susținem și mă bucur că această comisie a Camerei Deputaților și-a revenit sau a revenit la sentimente mai bune în legătură cu această propunere legislativă.

Mulțumesc.

Domnul Bogdan Nicolae Niculescu-Duvăz:

Da. Vă mulțumim, domnule deputat.

Dacă la dezbateri generale nu mai există alte opinii, trecem pe text.

Titlul. Dacă sunt puncte de vedere. Nu sunt.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Împotrivă? Nu sunt.

Abțineri? Cu o abținere, titlul a fost adoptat.

Art.1. Dacă sunt opinii. Nu sunt.

Cine este pentru? Mulțumesc.

Împotrivă? Nu sunt.

Abțineri? Nu sunt.

Text adoptat.

Art.2. Dacă sunt alte opinii. Nu sunt.

Cine este pentru? Mulțumesc.

Împotrivă? Nu.

Abțineri? Nu.

Text adoptat.

Rog secretarii de ședință să constate dacă avem cvorum pentru că legea este organică. Nu avem. În aceste condiții, votul final mâine, la ora 11,00.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania monday, 8 august 2022, 1:02
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro