You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2001 > 19-06-2001

Sittings of the Chamber of Deputies of June 19, 2001

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.6 Călin Popescu-Tăriceanu - declarație, în numele Grupului parlamentar al PNL, legată de angajarea răspunderii Guvernului asupra Proiectului de Lege privind promovarea investițiilor directe cu impact semnificativ în economie;

Domnul Corneliu Ciontu:

................................................

Îl invit la microfon pe domnul Popescu Tăriceanu, se pregătește domnul Becsek Garda Dezideriu.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Ceea ce urmează este o declarație politică, în numele Grupului parlamentar PNL, legată de solicitarea Executivului de angajare a răspunderii în fața Parlamentului asupra Proiectului de Lege privind promovarea investițiilor directe cu impact semnificativ în economie, așa cum este intitulat proiectul.

Se pare că primul ministru Adrian Năstase, în virtutea unei promisiuni, la început de mandat, de a se cere un vot de încredere după primele 6 luni, vrea să facă un exercițiu politic cu actualul Parlament, după cum declara dânsul astăzi, la radio, încercând să vadă dacă încrederea pe care i-a acordat-o electoratul, în urma căreia a constituit un Guvern minoritar, mai este valabilă astăzi, și, de aceea, vrea să vadă dacă în Parlament se va depune o moțiune de cenzură împotriva actualului Executiv sau nu.

Pe de altă parte, având în vedere dezastrul din domeniul investițiilor directe, în general, și ale celor străine, în special (primele 6 luni arătând că nu s-au investit în România nici 50 de milioane de dolari), după promisiuni de stabilizare a legislației din domeniul mediului economic, Guvernul Năstase este strâns cu ușa în disperarea sa de a da un semnal pozitiv capitalului străin.

Întrucât există, însă, un consens național în ceea ce privește legislația stimulativă a investițiilor directe, angajarea răspunderii în fața Parlamentului, dincolo de un gest de disperare, este pur demagogică și formală. O astfel de lege era așteptată de toți. Or, a ridica-o la acest rang, de asumare a răspunderii, când discutăm de fapt de nornmalitate, ni se pare un atac la buna credință și la bunul simț al tuturor parlamentarilor.

Prin reglementările prevăzute de lege, extrem de subțiri, cu multă discriminare pozitivă, dar în limite, pe de altă parte, restrictive și utilizând criterii confuze de deparatare, în care subiectivismul politic al instituțiilor prevalează, legea propusă este formală și nu credem că va avea efecte în plan economic. Mai mult, aplicarea acestei legi, probabil, va genera obișnuitele norme, prin care Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Dezvoltării și Prognozei vor reinterpreta prevederile legii, în tradiționala barieră birocratică și restrictivă, mergând, probabil, până la anularea stimulentelor acordate investitorilor.

România avea nevoie de o lege prin care întreg procesul investițional să fi fost stimulat, în mod egal, față de întreprinzătorii naționali și străini și cu impact echilibrat în teritoriu. La o astfel de lege ne-am și fi așteptat și, de aceea, PNL își rezervă dreptul să depună un proiect în acest sens.

Angajarea răspunderii cu o astfel de lege, dincolo de demagogie și formalism, se înscrie și în tendința, bine cunoscută, de propagandă facilă, exagerată și creare de imagine pe forme lipsite de conținut, care caracterizează discursul politic al actualului Executiv. Vă mulțumesc.

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumesc.