Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of October 9, 2001
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2001 > 09-10-2001 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of October 9, 2001

3. Supunerea la votul final:

 

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Am rugămintea la chestori să ia măsuri pentru prezența tuturor colegilor noștri în sală, în următoarele 10 minute trecem la votul final. Vă mulțumesc.

 
Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare; (adoptat)

Stimați colegi, vă rog să luați loc. Trecem la votul final. Supun votului dumneavoastră proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Abțineri?

Împotrivă?

A, iertați-mă! Numărați!

Cu 22 de abțineri, proiectul de lege a fost aprobat. Domnul Varga Attila vrea să-și explice votul.

 

Domnul Varga Attila:

Vă mulțumesc domnule președinte.

Stimați colegi,

În numele Grupului parlamentar UDMR, vă rog să-mi permiteți să motivez votul nostru de abținere. Motivele noastre sunt, pe de o parte, procedurale, de formă, pe de altă parte, de fond. Nu doresc să reiterez discuția legată de procedura neregulamentară din comisiile reunite. Doresc doar să menționez că această atitudine neregulamentară din comisiile reunite nu poate fi rezolvată prin sintagma "plenul oricum va decide", folosită foarte des în cursul dezbaterilor. Problema este mult mai profundă, din păcate, dovedește o indisciplină gravă regulamentară, funcțională; reflectă deficiența viziunii concepției noastre, a parlamentarilor asupra respectării regulilor. Respectarea regulilor nu poate fi cuantificată; ori respectăm în totalitate până la cele mai neînsemnate amănunte, ori nu suntem capabili să o respectăm.

În privința fondului, doresc să menționez că prin eliminarea sintagmei "comunități" care urmau să fie protejate ca entități împotriva diverselor forme ale discriminării, proiectul a fost golit de sensul inițial, a fost lipsit de sensul esențial. Tocmai comunitățile, entitățile de sine stătătoare nu au o protecție împotriva discriminărilor. De altfel, orice lege împotriva unor forme de discriminări se referă în primul rând la comunități și nu la indivizi, întrucât aceștia din urmă găsesc oricum o oarecare protecție în dreptul comun.

Esența legii era înlăturarea din viața noastră publică pe cât posibil a unor atacuri, a unor discriminări împotriva diverselor grupuri de persoane sau comunități care, până în prezent și în continuare, se pot ataca sau pot fi discriminate, în mod nepedepsit.

Din nefericire, majoritatea dintre dumneavoastră nu ați înțeles sensul legii, esența reglementării și nici propriul interes privind aprobarea în mod coresponzător a acestei legi.

Pentru viciile provocate în procedura legislativă, vom fi nevoiți să sesizăm Curtea Constituțională. Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Domnul Olteanu. Vă rog.

 
 

Domnul Ionel Olteanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Am convingerea, ca membru al Partidului Social Democrat și cred că exprim într-o oarecare măsură și convingerea tuturor celor care au votat atât în comisie cât și în plen, că am făcut o treabă bună, am putut perfecționa un text care risca să contravină dispozițiilor fundamentale din Constituția României. Nu putem întoarce, printr-o lege, dispoziții fundamentale, sistemul juridic românesc pe ansamblu. Este vorba de sintagma "comunitatea minorității naționale", sintagmă care este acoperită prin noul text adoptat de plenul Camerei Deputaților.

De asemenea, ameliorarea textului este vizibilă și sunt convins că noi toți am votat în cunoștință de cauză, stimate domnule coleg de la UDMR, deci, am știut ce votăm, cu responsabilitate și cu atenție, în raport de prezervarea valorilor fundamentale ale sistemului juridic românesc și ale dreptului european pe care sau la care acest sistem juridic românesc se raportează tot timpul. Este, deci, convingerea noastră că am votat o lege mai bună decât prima variantă care pornește de la Guvernul Isărescu. Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Mulțumesc, domnule Olteanu.

 
Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.46/1996 privind pregătirea populației pentru apărare; (adoptată propunerea de respingere) În continuare, supun votului dumneavoastră proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.46/1996 privind pregătirea populației pentru apărare. Comisia ne propune respingerea proiectului de lege care are caracter ordinar.

Cine este pentru respingerea proiectului de lege? Vă mulțumesc.

Abțineri?

Împotrivă?

Unanimitate.

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.106/2001 pentru finalizarea procesului de privatizare a Băncii Agricole S.A.; (adoptat)

Supun votului dumneavoastră proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.106/2001 pentru finalizarea procesului de privatizare a Băncii Agricole S.A.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Abțineri?

Împotrivă?

Cu 222 de voturi pentru și 39 împotrivă, proiectul de lege a fost adoptat.

Domnule Ionescu, vă rog să explicați votul PRM.

 

Domnul Daniel Ionescu:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Partidul România Mare s-a pronunțat și se pronunță cu fermitate pentru trecerea României la economie concurențială de piață, proces în care privatizarea are un rol fundamental. Cum, însă, Partidul România Mare pune pe primul plan interesul național, acesta trebuie să fie slujit cu credință.

Actul normativ supus votului final al Camerei denotă o orientare în continuare a Puterii către alte interese care nu au nici o legătură cu interesul național.

Dacă în primă instanță, Partidul România Mare a închis ochii la transferul fără echivalent a mai mult de 115 milioane de dolari de la bugetul de stat, respectiv 3.944 de miliarde de lei pentru recapitalizarea în vederea privatizării Băncii Agricole, nu înțelegem în continuare să achiesăm la propunerea dumneavoastră.

Cele 730 de miliarde lei reprezentând echivalentul la valoarea de inventar a clădirilor și altor active care, conform proiectului, se preiau la domeniul public al statului, reprezintă în fapt valoarea propriilor noastre active care au fost date odată cu banca în momentul privatizării. Culmea! Valoarea reprezintă în echivalent 25 de milioane de dolari, adică mai mult decât veniturile care s-au obținut din privatizarea băncii.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Vă mulțumesc, domnule Ionescu.

 
Proiectul de Lege pentru finalizarea procesului de privatizare a Băncii Agricole S.A.; (adoptată propunerea de respingere)

Trecem la următorul punct.

Supun votului dumneavoastră Proiectul de Lege pentru finalizarea procesului de privatizare a Băncii Agricole S.A.

Legea are caracter ordinar.

Cine este pentru respingere?

Cine este împotrivă?

Cu 6 voturi împotrivă, proiectul de lege a fost respins.

Abțineri?

Numărați și dumneavoastră.

6 voturi împotrivă, 25 de abțineri și 223 pentru respingere.

Vă mulțumesc.

Raportul Comisiei de mediere la Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.96/1998 privind reglementarea regimului silvic și administrarea fondului forestier național, republicată; (adoptat)

În continuare, avem două proiecte de legi cu caracter organic care, în care în cazul în care cu toții le vom vota, vor intra la divergență cu colegii noștri de la Senat și le vom discuta în ședință comună a Parlamentului.

Deci, sunt cele două rapoarte ale comisiilor de mediere, pe care le-am aprobat în ședința noastră de ieri.

Supun votului dumneavoastră Raportul Comisiei de mediere la Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 96/1998 privind reglementarea regimului silvic și administrarea fondului forestier național, republicată.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Abțineri? Împotrivă? Unanimitate. Vă mulțumesc.

Un vot împotrivă și două abțineri.

Raportul Comisiei de mediere la Proiectul de Lege privind jurământul de credință față de țară și popor al senatorilor și deputaților din Parlamentul României (adoptat)

Supun votului dumneavoastră Raportul Comisiei de mediere la Proiectul de Lege privind jurământul de credință față de țară și popor al senatorilor și deputaților din Parlamentul României.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Abțineri? Împotrivă?

Cu o abținere, raportul comisiei de mediere a fost aprobat. Vă mulțumesc.

   

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 25 august 2019, 10:19
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro