Plen
Ședința Camerei Deputaților din 20 noiembrie 2001
Sumarul ședinței
Stenograma completă

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
11-09-2019
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2001 > 20-11-2001 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 20 noiembrie 2001

  1. Intervenții ale domnilor deputați:

 

Ședința a început la ora 8,40.

Lucrările au fost conduse de domnul Ovidiu Cameliu Petrescu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de domnuii Nicolae Leonăchescu și Tudor Mohora, secretar.

 
 

Domnul Ovidiu Cameliu Petrescu:

Începem ședința de astăzi cu secvența dedicată intervențiilor domnilor deputați.

 
Damian Brudașca - despre disperarea românilor ce nu impresionează pe guvernanții PSD-UDMR;

Domnul Baban Ștefan este? Nu este.

Doamna Lari Iorga Leonida este? Nu este.

Domnul Brudașca Damian.

Poftiți.

 

Domnul Damian Brudașca:

Bună dimineața tuturor!

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

Mă voi referi la un aspect care mie mi se pare demn de Cartea recordurilor.

La acest sfârșit de an, primul al actualei guvernări PSD – UDMR, cetățeanul de rând al României este pus într-o situație incredibilă. Deși el vede și simte că trăiește din ce în ce mai prost, că este în permanență amenințat să-și piardă locul de muncă, și acesta plătit cu un salariu ridicol, că adună cu greu bănuț lângă bănuț să facă față exploziei necontrolate a prețurilor, că nu vede nici o ieșire rezonabilă și într-un timp apropiat din această situație, i se spune, până la saturație, că în țară curge lapte și miere, că toate cresc: producția industrială, salarii, pensii, asistență socială, numărul locurilor de muncă etc.

Datorită acestei fericiri nefirești ce s-a abătut asupra existenței sale, cetățeanul român se pregătește, din nou, să iasă în stradă și să-i trezească pe guvernanți din euforia în care au căzut, căci, crede el, puterea îmbată, iar guvernanții s-ar putea să nu se mai fi trezit cum se cuvine după cheful din decembrie anul trecut.

Dar grevele, mișcările de protest și, în ultimă instanță, disperarea românilor nu impresionează pe guvernanții PSD – UDMR. Într-o autentică reluare a cursei pentru încheierea cincinalului în 2 ani și jumătate, Guvernul prezidat de domnul Adrian Năstase este preocupat de recorduri. El a dorit să-și înscrie între performanțe cu care să rupă gura târgului pregătirea bugetului pe anul 2002 încă din luna octombrie curent, dar, la acest capitol, reușita lui mai cuprinde și alte elemente uluitoare. Pe baza de acum bineicunoscute discipline de partid, premierul Adrian Năstase, pentru care Parlamentul nu e decât o instituție ce nu face nici cât o ceapă degerată, a reușit ca, doar după 3 zile și jumătate de pretinse dezbateri, să adopte Legea bugetului pe anul 2002.

Tot de performanță ține și faptul că absolut nici una din propunerile partidelor opoziției de amendare a legii nu a fost acceptată. Asta pentru că, în România domnilor Iliescu și Năstase, opoziția este condamnată să joace un rol pur decorativ, mai ales dacă nu cedează presiunilor și șantajelor curente sau mituirii cu posturi în diplomație și în administrația centrală.

Și, pentru ca, privită din afară, țara condusă de PSD – UDMR să lase impresia normalității, a respectării legii, a dialogului cu ceilalți factori politici, pe bani publici, se face un zgomot mediatic de nedescris, intens și profund imoral, ca înainte de 1989, iar pentru țară, pentru că regimului îi pasă cu adevărat de frigul și sărăcia ce pun stăpânirea pe viața a milioane de români, Guvernul lucrează intens, e preocupat ca jandarmii și forțele de ordine să nu ducă lipsă de bastoane de cauciuc și de scuturi, ca să poată înfrunta, oricând, entuziasmul și recunoștința electoratului român păcălit a doua oară.

Mulțumesc pentru atenție.

 
Ștefan Baban - atenționare asupra efectelor perverse ale acordurilor cu FMI;

Domnul Ovidiu Cameliu Petrescu:

Domnul Baban Ștefan.

 

Domnul Ștefan Baban:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Acordul cu FMI are efecte perverse. Autoritățile române au parafat cu FMI cel mai dur acord de împrumut din ultimii ani. Tradus în câteva cuvinte înseamnă: lichidare, șomaj, restructurare, privatizare. Experții FMI văd în acest program dur de reformă singura soluție pentru o creștere sănătoasă a economiei românești.

Rezultatele nu vor fi vizibile peste noapte. Dimpotrivă, pe termen scurt, efectele vor atinge dureros multe din afacerile românești. Prețurile în dolari pentru energie electrică, termică și gaze naturale vor crește, începând cu vara anului viitor, cu 40 – 50 %.

Pentru sectorul energetic, această măsură vine să acopere necesarul de investiții de minimum 1,5 miliarde de dolari anual, concomitent cu privatizarea în acest sector. Efectul direct al acestor măsuri va fi resimțit în special de companiile energofage care au probleme cu lichiditățile. Companiile care nu vor face față tarifelor la energie nu vor mai avea decât o singură soluție: falimentul. Soluția este valabilă și pentru sectorul de stat, unde multe companii au obținut amânări la plată sau subvenții.

Conform criteriilor de performanță cu FMI, trebuie eliminate pierderile cauzate de încasările slabe în acest sector. Altfel spus, nu vor mai fi permise amânări la plată sau intervenții politice pentru a continua furnizarea de energie către consumatorii rău platnici.

Pe lângă majorările de preț la energie, companiile primesc un șoc și în plan fiscal. Guvernul face o manevră de 180 de grade, față de momentul instalării. Acordul retrage principalele facilități pentru IMM-uri: scutirea de impozit pentru profitul reinvestit și scutirea de t.v.a. pentru importurile destinate investițiilor. Le mai rămân, totuși, două mici facilități: la afacerile de peste 1 milion de dolari, primesc bonusuri fiscale, precum dreptul la amortizare accelerată, amânarea la plata t.v.a. pentru achiziții de echipamente, utilaje, iar pentru afacerile de peste 10 milioane de dolari se pot negocia direct cu Guvernul pachete speciale de facilități.

Măsurile angajate cu Acordul FMI vor restrânge consumul. Creșterile de prețuri, la concurență cu șomajul provenit din restructurare, vor scădea puterea de cumpărare. 70% din creșterea economică se bazează pe consumul populației, conform bugetului. Descurajarea consumului poate fi suplinită numai de stimularea investițiilor pe baza capitalului străin. Ultimii 10 ani ne arată că nu ne putem baza, în nici un caz, pe acest capital. Un lucru este cert însă: măsurile nepopulare pe care Guvernul trebuie să le aplice vor da naștere la revolte sindicale, în cea mai mare parte îndreptățite.

Și în acest caz, ca și în precedentele, România se va alege doar cu prima tranșă a acestui împrumut. Și apoi ce se va întâmpla? O întrebare la care sper că actualul Guvern are deja răspunsul.

Vă mulțumesc.

 
Valeriu Stoica - cerere adresată Guvernului Adrian Năstase de a prezenta la un an de guvernare, cifrele reale ale sărăciei;

Domnul Ovidiu Cameliu Petrescu:

Domnul deputat Valeriu Stoica.

 

Domnul Valeriu Stoica:

Doamnelor și domnilor parlamentari,

La aproape un an de guvernare P.SD, Partidul Național Liberal se simte dator față de cei care au învestit încredere în ideile liberale, în noiembrie 2000, și față de toți cetățenii României, să tragă un semnal de alarmă în ceea ce privește deteriorarea tot mai accentuată a nivelului de trai al locuitorilor acestei țări.

De un an de zile, asistăm la o campanie mediatică fără precedent a premierului Adrian Năstase, menită să ascundă, sub o poleială strălucitoare, sărăcia și deznădejdea cetățenilor acestei țări. Reprezentanții Guvernului sunt mult mai preocupați de derularea propriei campanii de imagine, decât de îmbunătățirea condițiilor de viață și creșterea nivelului de trai al cetățenilor.

O nouă campanie mediatică a fost lansată de către Guvernul Adrian Năstase odată cu introducerea în dezbaterea Parlamentului a Legii Bugetului de stat pe anul 2002. Bugetul sărăciei a fost prezentat drept o victorie a guvernanților. Realitatea este însă cu totul alta: bugetul este radiografia eșecul guvernării pesediste! Domenii importante, precum sănătatea și învățământul, sunt în pragul falimentului, investițiile sunt mediocre, privatizarea a fost, practic, înghețată, iar agricultura decimată. Rezultatul tragic este că locuitorii acestei țări sunt aduși în situația de a se lupta pentru supraviețuire.

De asemenea, un Guvern care se autodefinește ca fiind social-democrat nu este capabil să rezolve problemele propriului său electorat, determinând ieșirea sindicatelor în stradă. Săptămâna trecută, în timp ce profesorii, care au ajuns la limita existenței economice, manifestau în fața Parlamentului, reprezentanții puterii au rămas în birouri, surzi la vocea străzii, fiind absorbiți de discutarea noilor acrobații mediatice.

Ieșirile în stradă, protestele vehemente nu sunt decât semnele disperării de care sunt cuprinși cei mai mulți dintre cetățenii României. În prag de iarnă, oamenii realizează că promisiunile electorale ale partidului de guvernământ au fost doar praf în ochi.

De la începutul acestui an, locuitorii României sunt prinși între vorbele și faptele PSD, adică între declarațiile de imagine ale guvernanților și sarabanda creșterii prețurilor la energie electrică, energie termică, gaze naturale, carburanți, apă, tarife telefonice și, implicit, la produsele alimentare. Pretinsele ajutoare sociale și creșterile de salarii sunt numai simple păcăleli, întrucât acestea vor fi spulberate de inflația care a scăpat de sub control, sărăcindu-i pe toți cetățenii țării.

Iată de ce sărbătorile de iarnă din acest an vor găsi o populație sărăcită, incapabilă să facă față valului de scumpiri, confruntându-se cu frigul din apartamentele debranșate de la rețeaua de căldură. În timp ce vom urmări un alt spectacol mediatic al puterii, românii vor realiza că sunt mai săraci, mai bolnavi și, mai ales, lipsiți de speranță decât oricând.

Executivul s-a debranșat, astfel, de la realitate, devenind un SRL politic al PSD cu sediul la Palatul Victoria și cu denumirea "Guvernul Adrian Năstase", care nu mai reprezintă realitățile țării pe care o guvernează și nici pe cetățenii ei.

În aceste condiții, cerem Guvernului Adrian Năstase să prezinte în fața națiunii, la un an de guvernare, cifrele reale ale sărăciei care demonstrează că viața românilor s-a degradat în această perioadă și, de asemenea, să adopte de urgență măsuri concrete pentru oprirea declinului economic și social al României.

Vă mulțumesc.

 
Gheorghe Barbu - apel pentru soluționarea, de urgență, a situației din ce în ce mai gravă a învățământului românesc;

Domnul Ovidiu Cameliu Petrescu:

Domnul deputat Barbu Gheorghe.

 

Domnul Gheorghe Barbu:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Situația școlii românești, a cadrelor didactice, situație care se înrăutățește pe zi ce trece, este o dovadă dramatică și revoltătoare a retoricii și promisiunilor PSD și a Cabinetului Năstase, care afirmau, în Programul de guvernare, faptul că sistemul de învățământ este apreciat de Guvernul PDSR ca o prioritate națională. În realitate, învățământul de stat rămâne cenușăreasa bugetului, iar copiilor și tinerilor, precum și slujitorilor școlii nu li se asigură drepturile prevăzute de Constituție și de legile țării.

PSD și Guvernul Năstase nu au o strategie a dezvoltării învățământului românesc. Fenomenele de abandon școlar și analfabetism sunt în continuă creștere, îndeosebi în mediul rural, iar bugetul pe anul viitor va accentua acest fenomen.

Se agravează starea fizică a școlilor, care sunt lipsite de minimele condiții materiale și igienico-sanitare. Cadrelor didactice nu li se asigură drepturile prevăzute de lege, iar nivelul de salarizare al acestora rămâne extrem de scăzut, cu o medie de numai 2,5 milioane de lei, față de media națională a salariului mediu net, de 3,13 milioane lei.

Și prin bugetul de stat pe anul viitor, învățământul românesc va fi subfinanțat, acestuia acordându-i-se, de fapt, numai 3,6% din p.i.b., diferența de până la 4,2% fiind, de fapt, estimată să se asigure din veniturile proprii ale școlilor și universităților.

PD, ca partid social-democrat modern și autentic, acordă, prin programul său politic "România puternică, România social-democrată", o importanță fundamentală educației. PD consideră că o bună educație este baza succesului personal și al societății în ansamblu. PD, prin programul său politic, susține, în acord cu prevederile Constituției României, că statul este obligat și dator să organizeze și să asigure funcționarea unor rețele diverse de educație pentru cetățenii români, pentru toate vârstele, în toate localitățile din țară.

Finanțarea acestor programe de educație trebuie să se facă, în principal, din resurse financiare publice. Fiecare copil și tânăr din România trebuie să aibă șanse egale și concrete de educare și învățământ, indiferent de situația materială a familiei sale.

Și în dezbaterea bugetului de stat pentru acest an și în cea pentru bugetul pe anul viitor, Partidul Democrat a depus amendamentele care să asigure finanțarea corespunzătoare a învățământului, creșterea salariilor cadrelor didactice, ca și acordarea tichetelor de masă pentru acestea, drepturi prevăzute de lege.

Tratând cu dispreț cererile îndreptățite ale cadrelor didactice, încălcând flagrant prevederile legale, ignorând cu aroganță și suficiență amendamentele formulate de opoziție, Cabinetul Năstase dovedește, încă o dată, că nu guvernează în interesul cetățeanului, ci guvernează în interesul clientelei sale politice, că este departe de valorile și acțiunile politice ale social-democrației.

Partidul Democrat cere PSD și Guvernului Năstase să soluționeze, de urgență, situația din ce în ce mai gravă gravă a învățământului românesc, cererile legale și revendicările legitime ale cadrelor didactice nevoite să-și apere drepturile în stradă.

Partidul Democrat este solidar cu revendicările cadrelor didactice și va acționa, prin toate mijloacele politice și parlamentare, pentru soluționarea acestor revendicări.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ovidiu Cameliu Petrescu:

Vă mulțumesc.

 
Leonida Lari Iorga - considerații pe marginea respingerii moțiunii PRM - Tezaurul Pactul Ribbentrop - Molotov;

Doamna Lari Iorga Leonida.

 

Doamna Leonida Lari Iorga:

Stimați colegi,

Votul PSD în ce privește Moțiunea PRM – Tezaurul, Pactul Ribbentrop-Molotov – a fost decisiv. Moțiunea a căzut.

Cu privire la votul PSD, lucrurile sunt simple de tot. S-a pus în mișcare mașina de vot și nimeni nu a îndrăznit să iasă din rând. Consecințele însă sunt mai grave, pentru că se confirmă, astfel, că o mare parte a românilor nu vor să se întoarcă tezaurul acasă, iar artizanii rapturilor teritoriale, și anume Hitler și Stalin, au avut dreptate hăcuind din trupul României Basarabia, Nordul Bucovinei, Ținutul Herța și Insula Șerpilor. Și aici e tristețea cea mare: una e să decidă străinii soarta unei țări mici și slăbite de alianțe ingrate și alta e să și-o facă românii cu mâna lor.

Nu neg și nu am negat niciodată necesitatea unui tratat bilateral între România și Rusia. Avem nevoie de o colaborare economică cu vecinii noștri, avem nevoie de piețele de desfacere pe care le-am pierdut, după provocările și intrigile agenturilor din toată lumea.

Avem multe a ne spune unii altora și în sfera culturii. Eu însămi am tradus din marea literatură rusă volume întregi: Pușkin, Lermontov, Esenin, Blok, Ahmatova, Țvetaieva și alții. Tuturor ne plac teatrul, opera, baletul rus. Dacă mai pun la socoteală și profețiile lor că tot rușii ne vor da ceea ce ne-au luat, apoi lesne îți dai seama că popoarele nu au nici o vină. ele generic sunt bune în fața Domnului, conducătorii au fost și sunt cum sunt.

Dar să ne întoarcem la argumentul cel mai curios al membrilor Partidul Social Democrat, în ce privește renunțarea României la Tezaur și la a introduce în Tratat vreun articol despre Pactul Ribbentrop-Molotov: că ei sunt animați, cică, de interesul național! Păi, stimați colegi, înșiși rușii, cu unanimitate de voturi, au condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov și Actul adițional la acest pact. Nu mai vorbesc de delegațiile din celelalte republici, inclusiv Ucraina.

Decizia finală a Congresului Deputaților URSS, din 24 decembrie 1989, punctul 7, stipulează următoarele: "Congresul Deputaților URSS condamnă semnarea Protocolului secret din 23 august 1939, precum și a altor documente secrete cu Germania. Congresul recunoaște că aceste protocoale sunt nule și neavenite, din momentul semnării lor, că nu au creat o bază juridică în relațiile URSS cu terțe țări, dar au fost folosite de Stalin și aliații săi pentru a declara ultimatumuri altor state, folosind principiul forței, încălcând dreptul internațional și obligațiunile asumate".

Și, acum, în loc să fie folosite aceste documente în politica externă a României, ce face partea română? le trece ușurel cu vederea! Iată de unde și gesturile politice antiromânești de până acum față de Basarabia și Bucovina. Acest vot, precum pretinde domnul ministru de externe Mircea Geoană, că ar fi în interesul național, este, de fapt, totalmente împotriva interesului național.

Să analizăm, pe puncte, ce a făcut partea română, în virtutea așa-zisului interes național, înaintea votului din 9 noiembrie 2001, împotriva Moțiunii "Tezaurul". La 3 septembrie 1991, pe când URSS nu mai exista, partea română recunoaște un stat în stat, Republica Moldova, confirmând, în fapt, Protocolul secret la Pactul Ribbentrop-Molotov, în loc să-și revendice Basarabia, ca parte succesoare. Iar în iunie 1997, încheie dezastruosul Tratat cu Ucraina, făcându-se a uita, iarăși, că Nordul Bucovinei, Sudul Basarabiei, Ținutul Herța și Insula Șerpilor sunt teritorii românești. Și, actualmente, culmea cinismului și a ridicolului, unsul în funcția de ministru de externe, Mircea Geoană, ne învață din minte că a venit timpul ca, atât România cât și Federația Rusă, să privească mai mult spre viitor decât spre trecut, că inhibițiile și unele dificultăți din istoria recentă a relațiilor dintre cele două țări sunt depășite. Dar, stimate Mircea Geoană, viitor fără trecut nu există, iar istoria de care vorbești dumneata nu e deloc recentă, e chiar bătrână, are 61 de ani!

Noi, românii, e cazul să avem relații de bună vecinătate și amiciție cu toate țările vecine, și nu numai, dar totul până la o moștenire, totul până la niște pământuri, care nu ne aparțin nouă, ci copiilor, nepoților și strănepoților noștri. Până și un slugoi al rușilor, Eduard Lazarev, și un poet promovat de ruși, Emilian Bucov, din Basarabia, au cutezat să adreseze o scrisoare organelor centrale de la Moscova, prin 1968, în care și-au spus opinia că în predarea istoriei Moldovei, profesorii se confruntă cu un impediment: elevii și studenții întreabă mereu de ce Sudul Basarabiei și Nordul Bucovinei se află pe teritoriul Ucrainei. Iar în octombrie 1974, când Nicolae Ceaușescu a fost invitat de Leonid Brejnev în Crimeea, a fost pus în fața unei asemenea situații. Chiar în acea perioadă, pe când se odihnea "domnia sa" în Crimeea, Dumnezeu să-l ierte, Leonid Brejnev a organizat să ajungă la ei, în Crimeea, o telegramă, cică, din partea Republicii Moldova, ca și cum atunci ar fi fost Ziua Republicii, dar nu era nici o Zi a Republicii. Nu există, în Republica Moldova, o Zi Națională a Republicii. Toată această treabă s-a făcut cu gândul ca Nicolae Ceaușescu să facă niște comentarii pe care, mai apoi, avea să le folosească istoriografia sovietică. Or, Nicolae Ceaușescu nu s-a pretat la așa ceva.

Eu, în plenul Parlamentului URSS, între anii 1988 – 1989, le-am spus verde în față că URSS și-a încălcat propria Constituție stalinistă, cea mai reacționară, din 1936, care, în art.3 și 14, prevedea că Uniunea Sovietică nu avea prerogative constituționale să cotropească terțe țări și să formeze state pe teritoriile cotropite. Apoi, vă întreb, după toate acestea, domnilor din partidul cu atâtea nume, CPUN, FSN, FDSN, PDSR, PSD, vă întreb de la obraz: din ce grotă a istoriei ați ieșit, cu acest nou interes național, în 2001, astfel călcând în picioare ani de luptă, de chin, de moarte a românilor din țara mamă, a românilor din Basarabia și din Bucovina?!

Dacă înșiși rușii și ucrainienii au condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov și Protocolul secret la acest pact, în Parlamentul URSS, dacă și românii au condamnat aceste monstruoase documente, în Parlamentul României, atunci care e problema de a consemna aceste acte politice și în Tratatul bilateral cu Rusia?! Dar poate că avem spioni ruși în structurile de vârf ale României. Odată ce, prin 1949, 2 spioni sovietici au pătruns în Baza atomică de la Los Alamos, furând secretul bombei atomice de la americani, de ce nu am admite că au pătruns și în România?! Sau poate că, între 23 și 24 decembrie 1989, pe când partidul cu vreo șapte nume a cerut alarmat, de trei ori, ajutor din partea URSS, a mai semnat și vreun protocol secret de colaborare, cu anumite condiții impuse de ruși, despre care nu știm noi, românii, iar acum partea rusă, la negocieri, îl flutură elegant, pe sub nasul unor politicieni de la putere?!

Nu dispun de probe în acest sens, dispun numai de probe în ce privește ajutorul cerut din partea URSS pe timpul Revoluției din Decembrie. Și, apoi, nu am dat probe destule, până acum, că, la orice mică adiere aluzivă a Moscovei, ai noștri stau smirnă sau reacționează prompt, după bagheta fratelui mai mare?! Acesta e adevărul: străinii au mână liberă în România, în defavoarea interesului național!

Și mai vin unii, în plenul acestui Parlament, voind să ne convingă că lucrează în interesul națiunii române?! Poate glumesc domniile lor, dacă încape gluma acolo unde au murit peste 1.500.000 de români basarabeni și bucovineni trimiși în Siberia, în urma invaziei sovietice din 1940, peste 1.000 de tineri în timpul Revoluției din Decembrie 1989 și peste 1.200 în timpul războiului din Transnistria, din 1992! Ăsta da holocaust, de aproape 2 milioane de români, iar nu cel de care vorbesc liderii PSD!

Ei bine, în Parlamentul României, votul PSD, precum am spus, a fost decisiv, dar nu PRM sau PNL au tăvălit, prin jocurile politicianiste, Moțiunea Tezaurul și Pactul Ribbentrop-Molotov. Oricum o fi, azi avem 73 de parlamentari care au votat pentru România întreagă, iar mâine vom avea pe toți! Și să nu jubileze chinuitorii acestui neam, înainte de vreme, pentru că Domnul e mai puternic decât oamenii. Cu El nu se glumește, căci sângele morților, lacrimile flămânzilor, dreptul la libertate și demnitate ale acestui popor strigă la ceruri.

Mulțumesc.

 
Mihaela Ionescu - despre imaginea României - aspecte și efecte;

Domnul Ovidiu Cameliu Petrescu:

Doamna Ionescu Mihaela.

 

Doamna Mihaela Ionescu:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Imaginea României, căci despre ea voi vorbi, este asemenea unui joc de puzzle, este rezultatul îmbinărilor unor elemente diferite, fiecare la fel de important ca celălalt. Lipsa unor elemente din acest puzzle conduce la o imagine hâdă, cu defecte, care nu poate fi ascunsă de faptul că celelalte piese ale jocului se află la locul lor. Nu este de ajuns să ne întâlnim și să dăm mâna cu persoane care conduc destinul altor state și să credem că acestea își vor schimba pe loc percepția asupra imaginii țării pe care o reprezinți, atâta timp cât acestea sunt bine documentate, de la reprezentanțele lor diplomatice, din analizele statistice și rapoartele periodice și din mass media.

România mai poartă încă stigmatul unei țări care și-a omorât președintele în zi de Crăciun, după o revoltă ce avea oarecare legături cu un preot. România mai poartă încă stigmatul mineriadelor, al situației copiilor instituționalizați, al nerealizărilor economice, al corupției, al mafiei, al faptului că, deși pedeapsa cu moartea a fost interzisă pentru criminali, ea a rămas valabilă pentru animale. Bietele patrupede sunt stârpite prin metode tribale: cu ranga, cu otrăvuri chinuitoare, fără respectarea nici unei reguli sanitar-veterinare stabilite prin legislația românească și internațională. Uciderea se face prin injectarea cu sulfat de magneziu, în cel mai bun caz. În general, animalele mor în chinuri îngrozitoare, după ce agonizează ore întregi. Uciderea se face cu bâta sau prin tăierea pe burtă, prin strangularea cu crosele de prins, prin omorârea în mașini în timpul transportului sau prin otrăvirea în masă. Acest tratament aplicat câinilor, vinovați numai de a trăi pe străzile Capitalei, ne face să ne distrugem și bruma de imagine de țară civilizată, europeană și creștină.

Numărul mare de e-mail-uri primite în acest sens, de către mulți dintre deputați, stă mărturie. Aceste mesaje bombardează site-urile noastre și ele vin din țări precum Spania, Franța, Statele Unite ale Americii sau îndepărtata Australie, pentru a ne cere să oprim masacrul câinilor fără stăpân. Președinta Organizației "The Friends of Grenady" ne scrie: "faceți ceva înainte ca țara dumneavoastră să fie discreditată pe vecie, în ochii tuturor oamenilor care au pic de morală, în orice colț al lumii s-ar afla".

În ceea ce privește conducătorii orașelor și ai țării, semnatara se întreabă: "Aceștia sunt oamenii care doresc să conducă țara dumneavoastră în Uniunea Europeană? Ei nu își ascultă nici propriul popor care, în marea lui majoritate, nu este de acord cu ceea ce fac conducătorii lui. În plus, disprețuiesc promisiunile făcute la ultimele alegeri. Contăm pe dumneavoastră să restaurați respectul și încrederea noastră și să reparați, pe cât puteți, imaginea României în ochii lumii".

Din Dallas Texas, politicienii români sunt rugați să oprească imediat tratamentul inuman aplicat câinilor și să respecte drepturile animalelor.

Din îndepărtata Australie, imaginea României este aceea a unei țări pe care nu trebuie să o vizitezi nici tu, nici prietenii tăi.

"Dragi politicieni, trăiesc în Melbourne, Australia și după ce am văzut și citit despre felul în care vă comportați față de câinii din țara dumneavoastră, sunt sigură că nu voi veni acolo niciodată, dar chiar niciodată. Mi se face rău când văd imaginea cu felul în care sunt omorâți câinii fără stăpân în țara dumneavoastră. Voi transmite aceste casete îngrozitoare cu imagini tuturor prietenilor mei, în speranța că nici unul din ei să nu dorească să vină vreodată să vă viziteze țara în care vă comportați atât de brutal și lipsit de compasiuni".

Majoritatea e-mailurilor primite pe adresa Camerei Deputaților și fiecare dintre noi, dacă își deschide propriul e-mail, vede că așa este, atenționează politicienii români să nu uite de promisiunile făcute electoratului înainte de alegeri și anume de a fi alături de ei și împreună cu ei. S-a ajuns la acțiuni extreme cum ar fi cele întreprinse tot de străini, de Organizația Vier Foten care s-au suspendat o dată cu banner-ul lor pe clădirea Primăriei Capitalei. S-a ajuns la situația ca Organizația de protecție a animalelor din diverse colțuri ale lumii să trimită mesaje disperate către toate personalitățile românești pentru oprirea acestui masacru. Se spune că premierul a primit 30.000 de e-mailuri numai din Austria.

De ce trebuie să fim atenționați din străinătate ca să oprim masacrul animalelor nevinovate? Pot ei, cei din străinătate, să corecteze pazzle-ul imaginii României, adăugând piesele lipsă, atunci când noi nu facem decât să-l deteriorăm pe zi ce trece? Consider că este datoria noastră, a politicienilor români să oprim acest masacru care ne depărtează tot mai mult de standardele civilizației, ale creștinismului și ale Europei. Mulțumesc.

 
Raj-Alexandru Tunaru - exprimarea aprecierii pentru Proiectul Dracula Parc; semnalarea situației critice a SC Remat Tulcea;

Domnul Ovidiu-Cameliu Petrescu:

Domnul Tunaru Raj Alexandru.

 

Domnul Raj-Alexandru Tunaru:

Domnule președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor deputați,

Prin această declarație politică aduc domnului ministru al turismului, Dan Matei Agathon, sincere felicitări pentru proiectul "Dracula-Parc". Vă spun ca un profesionist în turism că proiectul dumneavoastră va fi fiabil sută la sută, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere al promovării imaginii României peste hotare.

De asemenea, vă felicit sincer pentru deschiderea cursului gratuit de școlarizare în diferite meserii specifice industriei turismului a 250 de tineri din Valea Jiului, deschizând drumul lung și anevoios al reconversiei forței de muncă din minerit.

Domnule ministru, insist ca pe data de 23.XI.2001, când veți veni la Petroșani pentru deschiderea acestor cursuri, să urcați în zona turistică a Parângului și să analizați dacă există potențial pentru înființarea unei baze turistice cu aproximativ 1000 locuri de cazare.

Personal, vă asigur că va fi un mare succes și argumentez prin: turiștii, mai ales cei străini, preferă locurile naturale, sălbatice, iar în Parâng, slavă domnului, sunt destule. Avem cea mai înaltă pârtie amenajată din țară, cota 1850. Se poate practica turismul sportiv vânătoresc. Astfel, prin deschiderea șantierelor de construcții, a bazei turistice și apoi prin recalificare, pe care deja ați început-o la Petroșani, să dezumflăm balonul forței de muncă din minerit până când acesta va deveni rentabil și nesubvenționat de stat și în paralel să umflăm un balon cu forță de muncă cu cei care vor lucra în turism la infrastructură, la aducerea și racordarea gazului metan și multe altele.

Tot în acest sens, insist, cu riscul de a fi poreclit de dumneavoastră "insistentul", să invitați pe 23 noiembrie 2001 pe domnii miniștri Cozmâncă și Mitrea și poate, împreună, vom reuși o dată pentru totdeauna să rezolvăm problemele sociale, și anume lipsa locurilor de muncă și un trai la limita existenței al minerilor din Valea Jiului, a celor 173.000 de locuitori. Nu-mi rămâne decât să sper că domniile voastre veți face așa cum este mai bine pentru acești locuitori vitregiți de soartă ai Văii Jiului, vale care, în prezent, este denumită "Valea Plângerii" și pe care ne-am dori cu toții să o botezați "Valea Turismului" prin soluții pragmatice, așa cum ați început de fapt și prin deciziile corecte și ferme pe care le-ați luat pe litoralul românesc, precum și în proiectul "Dracula-Parc". Vă așteptăm la Petroșani.

Cu deosebit respect, dar cu multă seriozitate, atrag atenția Guvernului în frunte cu premierul Adrian Năstase că privatizarea Sidex Galați, mai concret, Ordonanța Guvernului nr.119 din 27 septembrie 2001 privind unele măsuri pentru privatizarea S.C.Combinatul Sidex S.A.Galați a creat mari probleme unor întreprinderi mici și mijlocii românești. Printre acestea se numără și S.C.Remat S.A.Tulcea, care, din producția lunară de cărămizi, aproape 45% are destinația pentru S.C.Sidex Galați.

Domnule prim-ministru,

Domnule ministru al industriilor,

Între prevederile art.12 și 13 din această ordonanță de urgență a Guvernului există o discrepanță, întrucât orice alte produse importate pentru realizarea obiectului principal de activitate sunt scutite de la plata TVA-ului, în schimb, aceleași orice alte produse de pe piața internă nu vor fi scutite de TVA.

În aceste condiții, prețurile produselor de pe piața internă utilizate în activitatea de producție a Sidex Galați vor fi din start mai scumpe cu 19%, adică TVA-ul, față de cele din import și nu vor mai fi achiziționate, conducând astfel la reducerea și chiar oprirea activității la multe societăți comerciale românești, printre care și S.C.Remat S.A.Tulcea care are 1200 de angajați.

Convins că veți rezolva această problemă cât se poate de repede, prin reglementarea art.13, în concordanță cu art.12, vă mulțumim atât eu cât și cei 1200 de angajați ai S.C.Remat S.A.Tulcea, precum și prefectul și președintele Consiliului județean Tulcea care, la rândul lor, m-au prevenit de această problemă extrem de acută cu care se poate confrunta S.C.Remat S.A.Tulcea. Vă mulțumesc.

 
Cristian Sandache - pledoarie pentru politicul temperat.

Domnul Ovidiu-Cameliu Petrescu:

Domnul deputat Sandache Cristian.

 

Domnul Cristian Sandache:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Unitatea politică și națională a României nu trebuie în nici un chip identificată cu o uniformizare cenușie în sens nivelator, cunoscut fiind faptul că fiecare provincie istorică, prin specificitatea sa, contribuie la policromia întregului. Românismul, ca element mental, integrator, nu trebuie identificat nici cu îngustul spirit parohial, nici cu o exacerbare a virtuților unei etnii, chiar majoritare fiind în antagonism cu alte etnii existente în același spațiu geografic. Totodată, modernitatea, acordul instituțional cu Europa civilizată și necesara performanță economică, nu sunt inamici ai patriotismului, ai spiritului național, dimpotrivă.

Partidul Social Democrat, formațiune acreditată cu cele mai multe opțiuni populare acum aproape un an, înțelege raportul dintre patriotismul creator, luminat și deschiderea către modernitate ca pe o complementaritate firească. Nu vom fi mai puțin patrioți dacă vom clama mai rar numele patriei și vom contribui în mod concret mai mult la progresul ei. Eugen Lovinescu deplângea la vremea sa ciudata obsesie a clasei politice românești pentru vorbele mari, emfatice, patriotarde, rostite cu duiumul adesea cu cele mai nepotrivite prilejuri.

Marele critic și istoric al civilizației românești afirma chiar că adevăratul patriotism este făptuitor și laconic în expresie. Tot el vorbea despre cultură ca un factor de apropiere miraculoasă între colectivități etnice aflate un timp în situații de conflict reciproc. Nici aceasta, cred, nu poate însemna o slăbire a atașamentului față de patria ta.

Marele militant pentru drepturile omului, pastorul american de culoare Martin Luther King, în celebrul său discurs intitulat "Am avut un vis", evoca o societate a coexistenței între albi și negri, o societate care ar fi cu mult mai puternică și mai funcțională dacă ar triumfa în cele din urmă principiul creștin al toleranței față de semenul tău. De aici derivă necesitatea de a-l asculta și pe celălalt, trăsătură esențială a democrației. Utopii sau slăbiciuni pentru unii, aceste aspecte trebuie, cred, transformate în realitate deplină și în România.

Am convingerea că Partidul Social Democrat va reuși împreună cu oamenii acestei țări, singurii judecători adevărați ai fenomenelor politico-economice. Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ovidiu-Cameliu Petrescu:

Și eu vă mulțumesc.

 
 

Vom continua ședința peste un sfert de oră, sper să avem o prezență bună.

 
   

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 15 septembrie 2019, 13:28
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro